Hei Hei, nå er det lenge siden sist jeg har posta på forumet. Et tegn på at jeg brygger for skjeldent, og et tegn på at jeg begynner å gå tom for øl.
Jeg brygger med Brew In a Bag metode.
I går lagde jeg en enkel stout på en litt små-improvisert oppskrift. Jeg mesket 5 kg korn (4 kg pale ale malt og 1 kg carafe) og endte opp med 20 liter vørter før kok. Når dette var ferdig kokt hadde jeg 15 liter vørter til gjæring med OG 1.074
Blir ikke dette veldig sterkt øl? I følge ølkalkulatoren min så skulle jeg hatt en OG på 1.055 - hva er det som skjer her? Har jeg høyere utbytte enn kalkulert, eller koker jeg bort for mye veske? (jeg har veldig dårlig koke-oppsett så det er jeg villig til å akseptere som svar..)
Og som et oppfølgingsspørsmål: om jeg da får så høy OG, kan jeg "tynne ut" denne med van for å få den ned på riktig OG, eller vil dette få konsekvenser for smaken siden dette vannet ikke er kokt sammen med resten av vørteren?
Jeg brygger med Brew In a Bag metode.
I går lagde jeg en enkel stout på en litt små-improvisert oppskrift. Jeg mesket 5 kg korn (4 kg pale ale malt og 1 kg carafe) og endte opp med 20 liter vørter før kok. Når dette var ferdig kokt hadde jeg 15 liter vørter til gjæring med OG 1.074
Blir ikke dette veldig sterkt øl? I følge ølkalkulatoren min så skulle jeg hatt en OG på 1.055 - hva er det som skjer her? Har jeg høyere utbytte enn kalkulert, eller koker jeg bort for mye veske? (jeg har veldig dårlig koke-oppsett så det er jeg villig til å akseptere som svar..)
Og som et oppfølgingsspørsmål: om jeg da får så høy OG, kan jeg "tynne ut" denne med van for å få den ned på riktig OG, eller vil dette få konsekvenser for smaken siden dette vannet ikke er kokt sammen med resten av vørteren?