Hvorfor får ølet mitt så høy OG? - og kan det vannes ut?

Går det bra å tilsette kokt avkjølt vann i starten av gjæringen ? Ikke farlig med oksygen da eller ?
 
Kennet A skrev:
Går det bra å tilsette kokt avkjølt vann i starten av gjæringen ? Ikke farlig med oksygen da eller ?
Har selv puttet 5 liter springvann i gjærdonken 1-2 timer etter kok og det har gått bra,men vil annbefale deg å koke det litt først
I starten så skal det jo ristes inn oksygen i vørten.
 
Hei!
Et lite nytt innspill i tråden: I et forsøk på å nå opp til 25 liter vørter i karet har jeg prøvd å regne ut hvor mye av vannet som trolig forsvinner under mesking, koking og som vil ligge igjen i bunnen av kokekaret når vørteren er tappet om. Siden den største gryta hjemme rommer 9 liter, har jeg tenkt at jeg kan spe på resten av det jeg trenger under kokeprosessen med vann kokt i vannkoker. Det fordamper jo en hel del vørter, så det må vel være OK å erstatte dette med kokvarmt vann? Det senker i alle fall OG :) (ble 23,5 L vørter i karet på fredag), OG 1044 på en pils, men jeg mistenker at meteret er litt feilkalibrert, viser 996 i rent vann 20 C.
PS Hvis jeg er helt på jordet vil jeg gjerne ha beskjed om det...
 
Leho skrev:
Hei!
Et lite nytt innspill i tråden: I et forsøk på å nå opp til 25 liter vørter i karet har jeg prøvd å regne ut hvor mye av vannet som trolig forsvinner under mesking, koking og som vil ligge igjen i bunnen av kokekaret når vørteren er tappet om. Siden den største gryta hjemme rommer 9 liter, har jeg tenkt at jeg kan spe på resten av det jeg trenger under kokeprosessen med vann kokt i vannkoker. Det fordamper jo en hel del vørter, så det må vel være OK å erstatte dette med kokvarmt vann? Det senker i alle fall OG :) (ble 23,5 L vørter i karet på fredag), OG 1044 på en pils, men jeg mistenker at meteret er litt feilkalibrert, viser 996 i rent vann 20 C.
PS Hvis jeg er helt på jordet vil jeg gjerne ha beskjed om det...

Dette må da være okdu får jo snart resultatetalt gå så lenge det brukes sund fornuft.
 
Tilbake
Topp