kjellebass
Norbrygg-medlem
Hei,
Jeg har på mine 3 siste batcher fått et snodig 1-2 cm lag med "månelandskap" på toppen av brygget mitt etter endt gjæring. Det ser ut ca. som gjærkaken vil jeg si.
Min første "snodige" batch var en American Brown Ale. Jeg brukte 3 rør WLP007 til gjær (det måtte til ifølge MrMalty.com pga. produksjonstidspunktet til gjæren). Tidligere har jeg brukt mindre gjær, maks 2 rør, men av og til bare ett. Forskjellig fra tidligere er også at jeg tilsatte 14 gram Irish Moss. Jeg lot brygget gjære i 14 dager (inkl. 4-5 dager uten liv i gjærlåsen) og fikk en gravity på 1.013. Pga. laget på toppen økte jeg temperaturen i rommet 2 grader til 21 grader og lot brygget stå 3 dager til i håp om at gjæren skulle utrette mirakler og laget falle til bunnen. Laget forsvant dessverre ikke. Jeg desinfiserte deretter en sil, fjernet laget og flasket som vanlig. Gravity forble på 1.013. Alkoholprosent endte på ca. 5.5%. Ble ca. 22 liter øl. Ca. som planlagt.
Neste batch var en ABC Firewood Stout. Brukte her WLP028 (3 rør) og her også 14 gram Irish moss. Etter 15 dager var gravity på 1.012 og ingen aktivitet i gjærlås på 5-6 dager. Samme laget var på plass. Jeg droppet å vente flere dager, gravde frem ølet og flasket. 23 liter øl og 3,8% alkohol denne gangen. Ca. som planlagt.
Siste var en APA. Den ble gjæret med Safale-05 (bare 1 pose. Nødløsning pga. av en infisert starter som måtte skrotes). Også her 14 gram Irish moss. Akkurat samme skjedde igjen. Den endte på 22 liter øl på 5%. Ca. som planlagt den også.
Jeg har smakt på det ferdiggjærede ølet før flasking og i alle tilfellene smaker det ca. som forventet, ikke noe usmak som jeg kjenner til.
Jeg er veldig nøye med renhold, vasker alt utstyret rett etter bruk og igjen rett før bruk. Bruker starsan på alt som er i kontakt med ølet, lar gjærdunkene stå med 5 liter starsanveske mellom hvert brygg.
Kan ikke skjønne at dette skulle være en infeksjon, men hva annet kan det være? Irish moss skal vel ikke gi et slikt lag på toppen av godsakene? Jeg brukte tidligere mindre gjær, men det skal vel ikke ha noe å si? Ihvertfall ikke siden Safale-05 ga nøyaktig samme utfall.
Jeg brygger med BB 30. Det eneste jeg kan komme på hvor renhold ikke har vært 100% er kranen på BB30. Jeg spyller imidlertid med vannslange gjennom kranen fra utsiden og fra innsiden, samt at jeg lar PBW-veske renne gjennom kranen og skyller etterpå. Noe mer som må til?
Jeg har lagt ved 3 bilder, et av laget i gjøringsdunker, et av laget etter at det er fjernet fra gjæringskaret og en siste close-up for spesielt interesserte.
Noen som vet hva dette er? Jeg har vasket ut gjær (WLP028) fra det ene brygget. Den ser fin ut, men om det er en infeksjon inni bildet her bør den vel kasseres?
Jeg har på mine 3 siste batcher fått et snodig 1-2 cm lag med "månelandskap" på toppen av brygget mitt etter endt gjæring. Det ser ut ca. som gjærkaken vil jeg si.
Min første "snodige" batch var en American Brown Ale. Jeg brukte 3 rør WLP007 til gjær (det måtte til ifølge MrMalty.com pga. produksjonstidspunktet til gjæren). Tidligere har jeg brukt mindre gjær, maks 2 rør, men av og til bare ett. Forskjellig fra tidligere er også at jeg tilsatte 14 gram Irish Moss. Jeg lot brygget gjære i 14 dager (inkl. 4-5 dager uten liv i gjærlåsen) og fikk en gravity på 1.013. Pga. laget på toppen økte jeg temperaturen i rommet 2 grader til 21 grader og lot brygget stå 3 dager til i håp om at gjæren skulle utrette mirakler og laget falle til bunnen. Laget forsvant dessverre ikke. Jeg desinfiserte deretter en sil, fjernet laget og flasket som vanlig. Gravity forble på 1.013. Alkoholprosent endte på ca. 5.5%. Ble ca. 22 liter øl. Ca. som planlagt.
Neste batch var en ABC Firewood Stout. Brukte her WLP028 (3 rør) og her også 14 gram Irish moss. Etter 15 dager var gravity på 1.012 og ingen aktivitet i gjærlås på 5-6 dager. Samme laget var på plass. Jeg droppet å vente flere dager, gravde frem ølet og flasket. 23 liter øl og 3,8% alkohol denne gangen. Ca. som planlagt.
Siste var en APA. Den ble gjæret med Safale-05 (bare 1 pose. Nødløsning pga. av en infisert starter som måtte skrotes). Også her 14 gram Irish moss. Akkurat samme skjedde igjen. Den endte på 22 liter øl på 5%. Ca. som planlagt den også.
Jeg har smakt på det ferdiggjærede ølet før flasking og i alle tilfellene smaker det ca. som forventet, ikke noe usmak som jeg kjenner til.
Jeg er veldig nøye med renhold, vasker alt utstyret rett etter bruk og igjen rett før bruk. Bruker starsan på alt som er i kontakt med ølet, lar gjærdunkene stå med 5 liter starsanveske mellom hvert brygg.
Kan ikke skjønne at dette skulle være en infeksjon, men hva annet kan det være? Irish moss skal vel ikke gi et slikt lag på toppen av godsakene? Jeg brukte tidligere mindre gjær, men det skal vel ikke ha noe å si? Ihvertfall ikke siden Safale-05 ga nøyaktig samme utfall.
Jeg brygger med BB 30. Det eneste jeg kan komme på hvor renhold ikke har vært 100% er kranen på BB30. Jeg spyller imidlertid med vannslange gjennom kranen fra utsiden og fra innsiden, samt at jeg lar PBW-veske renne gjennom kranen og skyller etterpå. Noe mer som må til?
Jeg har lagt ved 3 bilder, et av laget i gjøringsdunker, et av laget etter at det er fjernet fra gjæringskaret og en siste close-up for spesielt interesserte.
Noen som vet hva dette er? Jeg har vasket ut gjær (WLP028) fra det ene brygget. Den ser fin ut, men om det er en infeksjon inni bildet her bør den vel kasseres?