1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Infeksjon eksperiment.

En tråd i 'Generelt og nybegynnerspørsmål' startet av Thorgrim Skreosen, 30 Jan 2014.

  1. Thorgrim Skreosen

    Thorgrim Skreosen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Siljan
    Jeg har planer om å brygge 15L vørter som jeg skal dele på tre.
    Planen er å få frem 3 forskjellige usmaker/ødelagte øl. Det skal være en enkel pale som skal gjæres med WLP001.

    Grunnen er at jeg tror jeg aldri har smakt oksidert eller infisert øl etter 30-40 batcher.

    En del av batchen ønsker jeg å riste hver dag under gjæring, "splashe" rundt ved omstikking og flasking og rett å slett prøve å gjøre alt galt mht oksidasjon.

    Del to vil jeg ha infeksjon i. Undres litt på hvordan jeg skal få til dette. Har vurdert å putte fingern langt opp i asle og røre godt rundt i vørteren før gjæren tilsettes :syk: ;). Noen andre forslag?

    Hva kan jeg gjøre med del tre? For høy gjæringstemp har jeg testet allerede.

    Skal brygge dette en gang i slutten av februar eller begynnelsen av mars.
    Gjæringen skal foregå i 3stk 10L billigbøtter som skal kastes etterpå ;)
     
  2. HåvardMcTwist

    HåvardMcTwist
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Legg en godt brukt kjøkkenklut i den nedkjølte vørteren i noen minutter.  ;)
     
  3. Tollefsen

    Tollefsen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Hva med å unnlate å benytte desinfeksjonsmetoder til alt utstyr etter koking? Da tester du jo hvor viktig dette er. Om du ikke får infeksjon av det så funker sikkert oppvaskkluten...
     
  4. Anders-

    Anders-
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Tveita, Oslo
    Stramme til "mutteren", som sitter på innsiden av gjæringsdunken, etter at gjæringen har startet. Med bare hender selvfølgelig..
     
  5. Thorgrim Skreosen

    Thorgrim Skreosen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Siljan
    Dette ble faktisk gjort på aller første brygg i uvitenhet/stressethet. Det ble faktisk ikke infeksjon. En kjempegod IPA :p
     
  6. ØlBelge

    ØlBelge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hole
    Det kommer vel litt an på hva slags infeksjon du vil ha, lar du den gjære med lokket av så vil den nok kanskje mugne etterhvert. Kluten, på den annen side er nok mer bakteriemateriale.

    Hvorfor skal du kaste bøttene etterpå?
     
  7. Kjetil S

    Kjetil S
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Det kan kanskje være lurt å bruke bakterier som ellers er sannsynlig å møte på i øl, så hvorfor ikke hive oppi et par-tre maltkorn. Ingen vits i å overdrive infeksjonen heller.
     
  8. agedahl

    agedahl
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Lørenskog
    Om du lurer på hvordan infisert øl smaker så kan du få et par flasker av meg.
     
  9. Viktste

    Viktste
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Forslag til test#3:
    Underpitche gjær og la være å oksygenere (er det ett ord?) for å provosere fram diacetyl.

    Eller

    Koke vørter i kun 10-15 minutter for å provosere fram DMS.
     
  10. Jærbrygg

    Jærbrygg
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Klepp,Rogaland
    BRØL igang ølet :bank2: det var slik de gjore i vikingtiden
     
  11. Thorgrim Skreosen

    Thorgrim Skreosen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Siljan
    "Underpitche" og "underoksyginere" er et bra forslag.  ;D
     
  12. amatøren

    amatøren
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Eg trur fort du kan oppdage at det er vanskelegare å få infeksjon enn det ryktet skal ha det til. Ein ser jo på diverse forum korleis dei fleste trådane i kategorien "Infeksjon?" faktisk berre er heilt normal gjæring.

    Dersom du skal framprovosere infeksjon bør du i det minste satse på noko brygg svakt på humle og prosentar. I tillegg bør du pitche i for lite gjær, slik at du frigjer plass til andre bakteriar. Mi tilråding er at du stikk foten ned i bryggekaret før du pitchar gjæren.
     
  13. Gunnar84

    Gunnar84
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Trondheim
    Prøv et åpent gjærkar uten tilsetting av gjær. La villgjæra i rommet gjøre jobben. Det kan bli skikkelig stygt
     
  14. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    Jeg har noe villgjær hvis du vil ha. Aner ikke hva det er, fant det under en bringebærbusk.
     
  15. Thorgrim Skreosen

    Thorgrim Skreosen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Siljan
    Rett å slett for å poengtere at jeg ikke tørr å bruke f.eks. gjæringspann om igjen etter en fremprovosert infeksjon.
    Bøttene koster 10kr på Europris. Trenger ikke flere bøtter. ;)


    Ellers takk for mange gode tips. Skal bruke fler av dem. "Updates" kommer ;)
     
  16. HåvardMcTwist

    HåvardMcTwist
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Hvordan ser villgjær ut? Har du bilde?
     
  17. Thorgrim Skreosen

    Thorgrim Skreosen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Siljan
    +1 !
     
  18. Henning SN

    Henning SN
    Expand Collapse
    Dommer

    Bosted:
    Langesund
  19. Thorgrim Skreosen

    Thorgrim Skreosen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Siljan
  20. einarpost

    einarpost
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    kanskje du kan OVERpitche også ?
     

Del denne siden