Infeksjonsfare i starter

Leif RBE

Norbrygg-medlem
Heisann,

Jeg trenger sårt litt input fra den lærde garde her på forumet!

Jeg har satt en 2 X 4 liter starter med WLP007 for å få nok celler til en #500 (OG 1.095) Fremgangsmetoden har vært å først sterilisere en 5L Erlendmeyer med å koke vann på den. Så fylle den med 4 liter Ringnes Vørterøl (suverent latmannstips jeg fikk på Norbryggs dommerkurs for en stund tilbake) og så pitchet 3 rør med 007 oppi. Kolben står på beefcake magnetrører fra Bryggselv. Etter 3 dager så har jeg dekantert og fylt på med 4 liter til.

Når jeg så kom til bryggekroken min idag for å sette starteren til kjøling så jeg at det har tydeligvis gjæret så kraftig at krausen hadde blåst av hele alufolien jeg brukte som lokk og kolben stod derfor helt åpen, eksponert til omgivelsene...

Så til mitt spørsmål.. Hvor stor er infeksjonsfaren i en slik situasjon? Den har nok stått eksponert en stund siden alt materiale rundt hadde størknet helt til men vanskelig å si hvor lenge. Det kan være alt fra 2.5 dager til 3 dager..

Vil jeg kunne smake det dersom jeg tar en sipp av den (overoksiderte) "ølen" som ligger oppå gjærkaka?

Ellers er jeg så heldig at jeg kjenner en som går biokjemistudie og som har jobbet på en vingård og hun har fått en smaple hun skal se på imorgen på skolen. Hun vil kunne se forskjell på gjær og bakterier men som hun sier det vil altid være bakterier tilstede og det store spørsmålet blir så hvor mange er for mye?

Et alter i min stue til ære for den som kan gi meg et velfundert svar på mine spørsmål !
:)
 
Tror det skal mye til før det blir infisert av å stå åpent. Skummet fra gjæringen er i prinsippet CO2, hvilket tar livet av alt som evt. skulle komme oppi. Bakterier er uansett ikke luftbårne, så dersom du ikke har vært oppi starteren med noe skal det godt gjøres at du har fått infeksjon. Jeg kjører gjærstarter uten alufolie da det gir bedre tilgang på oksygen. Fikk denne; "Her har du et litt mer vitenskapelig svar på spørsmålet ditt: http://braukaiser.com/blog/blog/2013/03/25/stir-speed-and-yeast-growth/ :)" av Bjarte H som viser at å kjøre gjærstarter på høy hastighet uten tildekking, gir best resultat.
 
Tenk om han lurte deg?

Da har jeg venner bak dødens dør!
Mvhohahaha!

l_2a7db010-1f26-11e2-9c02-4132f4200005.jpg
 
Låner tråden litt, da dette også er forholdsvis relevant.

Satte en gjærstarter i går kveld med vasket US-05 gjær (brukt i 2 brygg og ble høstet mandag for halvannen uke siden). Til morgenen idag, hadde den est over. Fikk ikke tatt bilde, men at en 1,3L gjærstarter eser over i en 3L erlenmeyerkolbe syntes jeg at var overraskende..? Har vært ganske nøye med hygiene, men mistenker nå at det er en infeksjon siden den er så aktiv, eller er det bare en kraftig og sunn gjær? ;)
 
Men støv er. Og på støvet sitter bakteriene. En av grunnene til at kald vørter alltid har et lokk over seg her i gården.
Personlig er jeg blitt mer og mer avslappet med dette med renslighet og infeksjonsfare. Med humle, bær og frukt kommer det jo bakterier oppi vørteren. Poenget er å unngå uønskede bakterier, og man skal jo være temmelig uheldig om en melkesyrebakterie kommer seg over på et støvkorn og så seiler opp i vørteren. Er den under gjæring, så tar jo uansett CO2-laget som dannes på toppen livet av det meste. Har brygget 30-40 batcher nå, og aldri hatt problemer.
 
Personlig er jeg blitt mer og mer avslappet med dette med renslighet og infeksjonsfare. Med humle, bær og frukt kommer det jo bakterier oppi vørteren. Poenget er å unngå uønskede bakterier, og man skal jo være temmelig uheldig om en melkesyrebakterie kommer seg over på et støvkorn og så seiler opp i vørteren. Er den under gjæring, så tar jo uansett CO2-laget som dannes på toppen livet av det meste. Har brygget 30-40 batcher nå, og aldri hatt problemer.

Mitt personlige syn etter relativt få brygg(uten infeksjon, bank i bordet), er å være så nøye jeg kan uten å være fanatisk. Blir det for mye, kan det ta gleden fra bryggingen ved at man vasker og desinfiserer så man blir lei.

Jeg for min del får brygget såpass sjelden, at jeg vil heller være litt i overkant forsiktig, enn å få ødelagt ett brygg pga slurv og unøyaktighet. Jeg har sikkert blitt litt mer avslappet etter første brygg, men er heller litt for nøye enn å ta snarveier og satse på at det går bra. :)

My 2 cents.
 
Tilbake
Topp