ISY S-Reduce, middel som fjerner H2S

Finn Berger

Moderator
Lallemand har lansert et nytt vidundermiddel som de lover vil fjerne svovelusmaker fra ølet. Jeg synes det høres veldig interessant ut - og Lallemand er jo et seriøst firma. Det er neppe lurium når det er de som står bak.

Pakningsstørrelsene er dessverre 1 kg og 5 kg, og det er mye for oss hjemmebryggere. Anbefalt dose er 10-30 gr/hl, så en kilo vil vare lenge sjøl for de ivrigste blant oss. Men ville noen vært interessert i å gå sammen om ei pakke?

Jeg har nettopp sendt en mail til Ølbrygging med spørsmål om det kunne være aktuelt for dem å ta det inn. Jeg aner altså ikke om de vil gjøre det, og jeg aner sjølsagt ikke hva prisen eventuelt vil ligge på.

H2S er et problem for meg som pilsbrygger, og sjøl om det kjennes litt som juksing å bruke et sånt middel, vil jeg ikke nøle med å skaffe meg det om det blir mulig:).
 
Sist redigert:
Hvis jeg forsto dette riktig. Så var produktet gjær autolysat tilsatt kopper, som bunnfeller sammen med gjæren.

Hvis man høster gjær fra bunnfallet, er det da fare for akkumulering av kopper ved gjentatt bruk?

Eller er mengden gjær vi gjenbruker liten nok til at effekten er minimal?
 
Hvis jeg forsto dette riktig. Så var produktet gjær autolysat tilsatt kopper, som bunnfeller sammen med gjæren.

Hvis man høster gjær fra bunnfallet, er det da fare for akkumulering av kopper ved gjentatt bruk?

Eller er mengden gjær vi gjenbruker liten nok til at effekten er minimal?
Det var et veldig relevant spørsmål.

Et annet er hvorvidt dette stoffet kan påvirke holdbarheta til ølet. Det er jo et argument mot kopper ellers.

Jeg sender en mail til Lallemand.
 
Jeg har sendt en mail til Lallemand:

I have a couple of questions:

I'm reusing yeast over several generations. Will I be able to do that if I use ISY S-reduce? I will not be able to filter it out, so I can't really see how I will be able to do that.

Copper should, I think, in general be avoided because it will shorten the beer's shelf life. Does the fact that it is embedded in the cell walls of the autolysat mean that that will not be an issue?

I'm a homebrewer, and 1 kg is a bit more than I need, even if I'm brewing quite often. Will it be available in smaller doses soon? I know from the forum I'm moderating that quite a few people will be interested, as many have problems with H2S in their pilsners.

with best regards
Finn Berger
 
Ølbrygging er suverene. De ringte meg opp:).

Det de sier, er at det er vanskelig å ta det inn fordi de da må ta inn mye mer enn de kan regne med å få solgt. Men det var mulig de kunne få inn en prøve - som jeg i så fall kunne få noe av.

Forøvrig regna de med at det etter hvert ville komme i mindre forpakninger.
 
Jeg har fått svar fra Lallemand:
Hi Finn,

If you are repitching, it would be best to harvest the yeast prior to adding ISY S-Reduce. This will reduce carryover of copper, which as you mention could affect the shelf life of the beer.

We have done tests for copper leakage in beer that was left in contact with S-Reduce for 5 days, and we did not see copper levels increase significantly. We still recommend to not keep the beer in contact for too long just to be safe. I don’t have data for copper leakage for any S-Reduce that is cropped and repitched.

Keep in mind though that the presence of higher levels of sulfur may indicate yeast stress, which might suggest that you shouldn’t be repitching this yeast anyway.

For homebrew size sachets, we are considering this option. Thank you for your interest, it will help us to assess the market potential for this product.

Cheers,

Eric Abbott, M.Sc.
Technical Support Manager
Lallemand Brewing – #WeBrewWithYou

Det er altså ikke aktuelt å repitche gjær om ISY S-Reduce blir over i neste brygg. Jeg kan fikse det uten store problemer gjennom å overføre til blandingskar - som jeg uansett gjør - noen dager før flasking, i stedet for samme dag som jeg flasker. Men hvordan ser det ut for dere andre? Er dere fremdeles interessert?

Det er kanskje ikke usannsynlig at det vil komme mindre forpakninger, beregna på sånne som oss. Men det tar kanskje tid, så jeg vil fremdeles være veldig interessert i å få det nå.
 
ALDC reduserer også SO4 … mener jeg å ha lest/hørt?
(Det er primært mot diacetyl)
Prøvde å få med noen på en k tidligere, men interessen var laber.
 
ALDC reduserer også SO4 … mener jeg å ha lest/hørt?
(Det er primært mot diacetyl)
Prøvde å få med noen på en k tidligere, men interessen var laber.
Denne posten: https://forum.norbrygg.no/threads/samletrad-for-internettvarp-av-bryggerinteresse.8319/post-633922

Diacetyl er ikke noe problem for meg i den sammenhengen, men om stoffet faktisk kunne fjerne H2S til prisen av et par kroner per brygg, ja da snakker vi! Har du lenke til info om det?
 
Dette svarte ChatGPT

Nei, ALDC (Alpha Acetolactate Decarboxylase) fjerner ikke H₂S (hydrogensulfid) direkte ved ølbrygging. ALDC har en annen funksjon:


Hva gjør ALDC?​


ALDC bryter ned alpha-acetolaktat til acetoin, og hindrer dermed at det omdannes til diacetyl, som gir smøraktig smak. Den brukes altså for å redusere eller forhindre diacetyl i ferdig øl.


Hva er H₂S og hvor kommer det fra?​


Hydrogensulfid (H₂S) lukter som råtne egg og produseres av enkelte gjærstammer (spesielt lagergjær) under fermenteringen, spesielt når:


  • Gjæren er stresset
  • Det er mangel på næringsstoffer, særlig nitrogen
  • Gjærmengden er for lav
  • Gjærhelsen er dårlig

Hvordan kan man redusere H₂S?​


For å redusere H₂S i ølbrygging kan du:


  • Sørge for god gjærhelse (tilstrekkelig gjærnæring, oksygenering ved pitching)
  • Unngå underpitching
  • Tillate tilstrekkelig lagering/tid for utgassing (spesielt ved kaldlagring)
  • Bruke gjærstammer som er kjent for lav H₂S-produksjon
  • Vurdere CO₂-rensing eller filtrering ved høy H₂S-produksjon

Oppsummert:​


  • ❌ ALDC fjerner ikke H₂S
  • ✅ ALDC reduserer diacetyl
  • H₂S håndteres med god gjærbehandling og fermentasjonskontroll

Vil du at jeg skal hjelpe deg med et konkret bryggeoppsett og tips for å minimere H₂S?



Nei, ALDC forhindrer ikke H₂S (hydrogensulfid) i øl.


Forklaring:​


ALDC (Alpha Acetolactate Decarboxylase) er et enzym som spesifikt:


  • Forhindrer dannelsen av diacetyl, ved å konvertere alpha-acetolaktat direkte til acetoin, som ikke gir smørsmak.

H₂S (hydrogensulfid) er et svovelholdig biprodukt som dannes av gjæren, og har ingenting med diacetyl eller ALDC å gjøre. Produksjonen av H₂S skjer via helt andre biokjemiske veier, særlig ved svovelmetabolismen i gjærceller.




H₂S forhindres ved:​


  • God gjærhelse
  • Tilstrekkelig nitrogen/næring
  • Riktig oksygenering av vørteren
  • Tilstrekkelig lagering/kondisjonering
  • Valg av gjærstamme med lav H₂S-produksjon



Kort oppsummert:​


StoffLukter somForhindres av ALDC?Håndtering
DiacetylSmør, karamell✅ JaALDC, resttid
H₂SRåtne egg❌ NeiGjærpleie, lagring

Hvis du sliter med H₂S i ølet ditt, kan jeg gjerne hjelpe deg å finne årsaken basert på gjærtype, temperatur, næring osv. Vil du det?
 
Denne posten: https://forum.norbrygg.no/threads/samletrad-for-internettvarp-av-bryggerinteresse.8319/post-633922

Diacetyl er ikke noe problem for meg i den sammenhengen, men om stoffet faktisk kunne fjerne H2S til prisen av et par kroner per brygg, ja da snakker vi! Har du lenke til info om det?
Ja, jeg mente H2S, (ikke SO4 … nå var det min tur til å rote med kjemien o_O )
Jeg lurer på om det var Steve TheApartmentBrewer som nevnte det i (en av de) siste episode(ne) …?

Edit:
Knerten kom meg akkurat i forkjøpet …
Nå skal man ikke ta alt ChatGPT sier for god fisk … men heller ikke youtubere …
Skal se om jeg finner ref.
 
Tilbake
Topp