Jakten på en bestemt smak

Andrimner

Norbrygg-medlem
Hei alle,

Jeg brygger stort sett tyske pils, og har gjennom de relativt få årene jeg har brygget funnet meg et par oppskrifter som jeg synes gir veldig gode resultater. Det er likevel en bestemt smak jeg har vært litt på "jakt" etter, og som jeg ikke har klart å finne igjen.

Jeg er dessverre ikke god på å beskrive smaker, men om jeg skal gjøre et forsøk, så vil jeg gjerne ta utgangspunkt i de tyske ølsortene som ble solgt mye i velassorterte butikker for en del år siden: Warsteiner og Bitburger, typisk. Disse mener jeg hadde en slags "metallisk" ettersmak som jeg egentlig synes var ganske ubehagelig (selv om det sikkert er 10 år siden sist jeg prøvde). Helt i starten av bryggerkarrieren brygget jeg imidlertid et ølsett fra Bryggselv, og det resulterte i et brygg som hadde en smak/aroma som minnet veldig, men var mer avdempet, rundere og litt mer floral enn metallisk - og som denne gangen var veldig vellykket.

Det som er litt spesielt, er at brygget ikke var en pils, men en Helles. Jeg har jo da selvsagt forsøkt å brygge dette igjen, men klarer av en eller annen grunn ikke å reprodusere smaken. Det jeg har fått hver gang etter, har vært et veldig, veldig maltdrevet øl uten noe særlig humlepreg. Og jeg er klar over at det er det en Helles skal være, men som nevnt: Det jeg er ute etter er smaken jeg fikk første gang, hvor jeg mener den smakte mer pils enn Helles.

Jeg har bestemt meg for å gjøre et nytt forsøk på å "finne" denne smaken, og jeg har tenkt på to alternative veier til Rom:
- Enten ta utgangspunkt i oppskriften på Hellesen jeg brukte, men justere opp humlemengdene for å få et tydeligere humlepreg
- Eller prøve å finne kloneoppskrifter på Warsteiner eller Bitburger, som jeg mener hadde en (riktignok dårligere) variant av samme smak, i håp om at hjemmebryggvarianten skal levere den gode varianten av smaken, og ikke det jeg fikk i butikk.

Jeg håper det er mulig å forstå hva slags smak jeg er ute etter, ihvertfall ut fra eksemplene jeg har lagt inn. Det jeg da gjerne kunne tenke meg er innspill til hva jeg bør gjøre.

Den opprinnelige oppskriften på Hellesen jeg brygget er her: https://share.brewfather.app/Ra38PpnA1UHcVx

Jeg har også funnet noen kloneoppskrifter, men jeg håper veldig på tanker om hva som vil være forskjellen på å bruke de kontra å justere opp humlemengden i oppskriften over, og også på hjelp til å konvertere til Brewfather, for jeg sliter med å reprodusere verdiene:

 
Det er nok pils med kun bitterhumle du er ute etter. Kanskje humlet med Northern brewer? Metallisk smak er en usmak som man helst ikke ønsker. Kan komme om man overdoserer med kalsium i bryggevannet.

Noen kan få en metallisk ettersmak av øl om man konsumerer sammen med enkelte måltider.

Jeg ville heller ha sikta mot et mer velsmakende øl som mitt mål for vellykket brygg. :)
 
Som nevnt, det er ikke smaken jeg husker fra Warsteiner eller Bitburger jeg er ute etter. Det er en smak jeg har opplevd i dårlige og gode varianter, Warsteiner og Bitburger på boks er den "dårlige" varianten, den første Hellesen jeg brygget er den "gode" varianten. Metallsmaken i Warsteiner og Bitburger husker jeg var helt konsistent over flere kjøp, så det er ingen tvil om at det var en tilsiktet smak, men teorien min har vært at smaken i de ølene er en "overdrevet" variant det går an å tone ned i et hjemmebrygg, og dermed treffe den gode varianten.

Jeg har ikke helt tro på at det er et øl med bare bitterhumle jeg er ute etter, jeg husker at preget av smaken var ganske markant, og Hellesen som traff det jeg mener var spot on var jo ikke det.

Edit: Nå sitter jeg faktisk med en Lederer fra vinmonopolet, og der er det et lite preg av den samme smaken, men jeg må lete litt for å finne det.
Edit 2: Ja, det er en variant av ettersmaken i Lederer jeg har lett etter. Den var ganske mye mer markant første gang jeg brygget Hellesen, og litt annerledes, men det er veldig likt.
 
Sist redigert:
I en Helles skal maltsmaken være mer framtredende enn humla.

Men slik du beskriver det, tror jeg du må gå metodisk til verks.

Har du oppskriften på settet du brygget fra Bryggselv. Da brygger du nøyaktig samme oppskrift. Så endrer du en og en komponent for å se om det gir mer av det du jakter på.

Det er viktig med gode notater her.

På neste brygg hadde jeg personlig kun økt IBU med bitterhumla, ellers alt likt.
 
Jeg har ikke helt tro på at det er et øl med bare bitterhumle jeg er ute etter, jeg husker at preget av smaken var ganske markant, og Hellesen som traff det jeg mener var spot on var jo ikke det.

Edit: Nå sitter jeg faktisk med en Lederer fra vinmonopolet, og der er det et lite preg av den samme smaken, men jeg må lete litt for å finne det.
Edit 2: Ja, det er en variant av ettersmaken i Lederer jeg har lett etter. Den var ganske mye mer markant første gang jeg brygget Hellesen, og litt annerledes, men det er veldig likt.
Vannjusterer du? Har du bløtt mineralfattig vann som de fleste andre av oss?

Prøv da med en solid dose kalsium i bryggevannet ditt. Sikt på 60-70 ppm, og sulfat minst 150 opp mot 200 ppm. Og for all del gjør alt du kan for å unngå oksidasjon. Kanskje og på varm side ved å deoksygenere bryggevannet.
 
Sist redigert:
Tilbake
Topp