Hei alle,
Jeg brygger stort sett tyske pils, og har gjennom de relativt få årene jeg har brygget funnet meg et par oppskrifter som jeg synes gir veldig gode resultater. Det er likevel en bestemt smak jeg har vært litt på "jakt" etter, og som jeg ikke har klart å finne igjen.
Jeg er dessverre ikke god på å beskrive smaker, men om jeg skal gjøre et forsøk, så vil jeg gjerne ta utgangspunkt i de tyske ølsortene som ble solgt mye i velassorterte butikker for en del år siden: Warsteiner og Bitburger, typisk. Disse mener jeg hadde en slags "metallisk" ettersmak som jeg egentlig synes var ganske ubehagelig (selv om det sikkert er 10 år siden sist jeg prøvde). Helt i starten av bryggerkarrieren brygget jeg imidlertid et ølsett fra Bryggselv, og det resulterte i et brygg som hadde en smak/aroma som minnet veldig, men var mer avdempet, rundere og litt mer floral enn metallisk - og som denne gangen var veldig vellykket.
Det som er litt spesielt, er at brygget ikke var en pils, men en Helles. Jeg har jo da selvsagt forsøkt å brygge dette igjen, men klarer av en eller annen grunn ikke å reprodusere smaken. Det jeg har fått hver gang etter, har vært et veldig, veldig maltdrevet øl uten noe særlig humlepreg. Og jeg er klar over at det er det en Helles skal være, men som nevnt: Det jeg er ute etter er smaken jeg fikk første gang, hvor jeg mener den smakte mer pils enn Helles.
Jeg har bestemt meg for å gjøre et nytt forsøk på å "finne" denne smaken, og jeg har tenkt på to alternative veier til Rom:
- Enten ta utgangspunkt i oppskriften på Hellesen jeg brukte, men justere opp humlemengdene for å få et tydeligere humlepreg
- Eller prøve å finne kloneoppskrifter på Warsteiner eller Bitburger, som jeg mener hadde en (riktignok dårligere) variant av samme smak, i håp om at hjemmebryggvarianten skal levere den gode varianten av smaken, og ikke det jeg fikk i butikk.
Jeg håper det er mulig å forstå hva slags smak jeg er ute etter, ihvertfall ut fra eksemplene jeg har lagt inn. Det jeg da gjerne kunne tenke meg er innspill til hva jeg bør gjøre.
Den opprinnelige oppskriften på Hellesen jeg brygget er her: https://share.brewfather.app/Ra38PpnA1UHcVx
Jeg har også funnet noen kloneoppskrifter, men jeg håper veldig på tanker om hva som vil være forskjellen på å bruke de kontra å justere opp humlemengden i oppskriften over, og også på hjelp til å konvertere til Brewfather, for jeg sliter med å reprodusere verdiene:
www.brewersfriend.com
byo.com
Jeg brygger stort sett tyske pils, og har gjennom de relativt få årene jeg har brygget funnet meg et par oppskrifter som jeg synes gir veldig gode resultater. Det er likevel en bestemt smak jeg har vært litt på "jakt" etter, og som jeg ikke har klart å finne igjen.
Jeg er dessverre ikke god på å beskrive smaker, men om jeg skal gjøre et forsøk, så vil jeg gjerne ta utgangspunkt i de tyske ølsortene som ble solgt mye i velassorterte butikker for en del år siden: Warsteiner og Bitburger, typisk. Disse mener jeg hadde en slags "metallisk" ettersmak som jeg egentlig synes var ganske ubehagelig (selv om det sikkert er 10 år siden sist jeg prøvde). Helt i starten av bryggerkarrieren brygget jeg imidlertid et ølsett fra Bryggselv, og det resulterte i et brygg som hadde en smak/aroma som minnet veldig, men var mer avdempet, rundere og litt mer floral enn metallisk - og som denne gangen var veldig vellykket.
Det som er litt spesielt, er at brygget ikke var en pils, men en Helles. Jeg har jo da selvsagt forsøkt å brygge dette igjen, men klarer av en eller annen grunn ikke å reprodusere smaken. Det jeg har fått hver gang etter, har vært et veldig, veldig maltdrevet øl uten noe særlig humlepreg. Og jeg er klar over at det er det en Helles skal være, men som nevnt: Det jeg er ute etter er smaken jeg fikk første gang, hvor jeg mener den smakte mer pils enn Helles.
Jeg har bestemt meg for å gjøre et nytt forsøk på å "finne" denne smaken, og jeg har tenkt på to alternative veier til Rom:
- Enten ta utgangspunkt i oppskriften på Hellesen jeg brukte, men justere opp humlemengdene for å få et tydeligere humlepreg
- Eller prøve å finne kloneoppskrifter på Warsteiner eller Bitburger, som jeg mener hadde en (riktignok dårligere) variant av samme smak, i håp om at hjemmebryggvarianten skal levere den gode varianten av smaken, og ikke det jeg fikk i butikk.
Jeg håper det er mulig å forstå hva slags smak jeg er ute etter, ihvertfall ut fra eksemplene jeg har lagt inn. Det jeg da gjerne kunne tenke meg er innspill til hva jeg bør gjøre.
Den opprinnelige oppskriften på Hellesen jeg brygget er her: https://share.brewfather.app/Ra38PpnA1UHcVx
Jeg har også funnet noen kloneoppskrifter, men jeg håper veldig på tanker om hva som vil være forskjellen på å bruke de kontra å justere opp humlemengden i oppskriften over, og også på hjelp til å konvertere til Brewfather, for jeg sliter med å reprodusere verdiene:
Warsteiner Clone Beer Recipe | BIAB German Pilsner (Pils) by Rob S | Brewer's Friend
"Warsteiner Clone" German Pilsner (Pils) beer recipe by Rob S. BIAB, ABV 5.23%, IBU 36.68, SRM 3.1, Fermentables: (Pilsner, Carapils) Hops: (Magnum, Tettnanger, Domestic Hallertau, Saaz)
Bitburger Premium clone - Brew Your Own
Ahh, Bitburger. It’s a long-time favorite of U.S. servicemen stationed in Germany. This beer is made in the town of Bitburg in the Eifel Lake region of Germany’s Rhineland. Bright gold in color, with a flashy carbonation and lasting pearly-white head, “Bit” is a classic northern German and...