Finn Berger
Moderator
Jeg skal i gang med årets juleforsyning av Vestkyst (eller "Kalvsjøkyst", etter det lille vannet jeg bor ved.)
Maltoppskriften ser slik ut:
14.0 kg Thomas Fawcett maris otter pale malt
0.6 kg Thomas Fawcett pale crystal malt, 70 EbC
0.6 kg Thomas Fawcett crystal malt, 130-150 EBC
Det jeg funderer på, er å ha i litt SpecialX fra BestMalz. Her er beskirvelsen malteriet gir av denne malten:
"BEST Special X imparts to beer – depending on the amount in the grist – a smooth roasty flavor reminiscent of raisins or dried fruit. The beer possesses a chestnut to dark hue (depending on rate) and an aromatic and harmonious full-bodied character. The malt does not, however, introduce bitter roasted flavors but rather brings a mild smoothness to beer without any of the astringent qualities associated with other dark malts.
Special X is a cool and “crafty ” malt-product. Any craft-brewer should try-out this malt in his or her creations and impress with a rich mix of flavors.
For amber-colored beers, all types of dark beer, Belgian styles like Abbey, Trappist beer, Belgian Ales and Dutch-style beers (wit beers).
With this malt very dark, highly aromatic beers can be made which, however, do not taste overly sweet. With a maximum of 20% in the grain bill this malt imparts a chestnut red color.
The full bodied flavor resembles port and sherry tones."
Jeg har brukt det litt i andre, mørke øl, og kan vel underskrive på beskrivelsen. Spørsmålet er; bør jeg bruke det i en Veskyst får å gi den bare litt av dette mørk-frukt preget? Det er jo i utgangspunktet ikke noen lett, lys IPA, og jeg har lyst til å gå enda litt lenger ut på den greina som leder vekk fra det lette og lyse. Jeg tenker på å bruke bare 200 gram, eller kanskje litt mer. Er det nok?
Ville dere gjort det? Eventuelt; hvor mye ville dere brukt?
Maltoppskriften ser slik ut:
14.0 kg Thomas Fawcett maris otter pale malt
0.6 kg Thomas Fawcett pale crystal malt, 70 EbC
0.6 kg Thomas Fawcett crystal malt, 130-150 EBC
Det jeg funderer på, er å ha i litt SpecialX fra BestMalz. Her er beskirvelsen malteriet gir av denne malten:
"BEST Special X imparts to beer – depending on the amount in the grist – a smooth roasty flavor reminiscent of raisins or dried fruit. The beer possesses a chestnut to dark hue (depending on rate) and an aromatic and harmonious full-bodied character. The malt does not, however, introduce bitter roasted flavors but rather brings a mild smoothness to beer without any of the astringent qualities associated with other dark malts.
Special X is a cool and “crafty ” malt-product. Any craft-brewer should try-out this malt in his or her creations and impress with a rich mix of flavors.
For amber-colored beers, all types of dark beer, Belgian styles like Abbey, Trappist beer, Belgian Ales and Dutch-style beers (wit beers).
With this malt very dark, highly aromatic beers can be made which, however, do not taste overly sweet. With a maximum of 20% in the grain bill this malt imparts a chestnut red color.
The full bodied flavor resembles port and sherry tones."
Jeg har brukt det litt i andre, mørke øl, og kan vel underskrive på beskrivelsen. Spørsmålet er; bør jeg bruke det i en Veskyst får å gi den bare litt av dette mørk-frukt preget? Det er jo i utgangspunktet ikke noen lett, lys IPA, og jeg har lyst til å gå enda litt lenger ut på den greina som leder vekk fra det lette og lyse. Jeg tenker på å bruke bare 200 gram, eller kanskje litt mer. Er det nok?
Ville dere gjort det? Eventuelt; hvor mye ville dere brukt?