6 gram er en tommelfingerregel.
Det "korrekte" svaret avhenger av hvor mye CO2 duønsker i ølen, og temperaturen på ølen før flasking.
Den bestemmer hvor mye CO2 som allerede er i ølen.
Anbefaler et bryggeprogram som f.eks BeerSmith for å regne det ut (samt fot "alt" annet underveis i bryggingen).
Et eller annet sted her inne (muligens på medlemssidene) finnes en A4-oversikt over karbonering av øl. Jeg har skrevet den ut, men hvor jeg fant den husker jeg ikke. Kjernen er uansett at ferdig gjæret øl på ca 20 grader, inneholder ca 0,9 Vol CO2. 1 gr sukker pr. liter bidrar med ca 0,25 Vol CO2. Dermed beror svaret på hvor mange gram sukker du skal tilsette på hvor mye Vol CO2 du ønsker i det ferdig karbonerte ølet. For engelske ale-typer med svak/normal alkoholstyrke (stout, milds, pales etc) anbefales (fra de som kan det stort sett mellom 1,5-2,5 Vol CO2 (altså at det tilsettes 2-4 gr sukker pr/liter for priming), mens tommelfingerregelen om 6 gr dekker det aller meste ellers. 8 gr gir et veldig kraftig karbonert øl, ikke det jeg forbinder med porter.
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies) for å tilpasse innholdet, skreddersy din opplevelse og holde deg innlogget dersom du registrerer deg.
Ved å fortsette og bruke dette nettstedet, samtykker du i bruken av informasjonskapsler.