Kjøle ned ølfat raskt i 30 minusgrader (med co2 koblet på) ?

Hei

Har en liten nøtt å knekke. Kort sagt så skal jeg tappe tre brygg på fat (en cider og to øl), få disse nedkjølt og tvangskarbonert samme dag. Her tenkte jeg å bruke både 9L og 18L cornerlius fat.

  1. Planen min er da å koble på CO2 etter tapping, skru denne opp til et høgt trykk (50 psi?) på alle fatene, også la dette stå i 5-6 timer i 30 minusgrader (kanskje riste litt på fatene hver time så det kjøles ned litt jevnere). I tillegg så tenkte jeg å sette ned et tilsvarende 18L corneliusfat fylt med vann. Ideen her er å kunne gå ned å måle temperaturen i vannet underveis ettersom vannet antageligvis vil fryse først med tanke på alkohol innholdet i ølet og cideren. Nå tenkte jeg å bruke alle 9L fatene til å fylle øl og cider på så har ingen referanse fat fylt med vann å sjekke mot om det fryser eller ikke.
  2. Etter 5-6 timer håper jeg det er nedkjølt nok og antar at alle fatene mangler kullsyre. Herfra tenkte jeg å kjøre på med vanlige tvangskarbonerings teknikker med å rulle fatene frem og tilbake i rundt 30 min med høy psi (40-50) før jeg tapper ut litt i et glass og sjekker kullsyren og gjentar prosessen.
Er det noe her som stikker ut som jeg absolutt bør unngå? Bør jeg vente med å koble på CO2 til etter ølet er nedkjølt? Har noen erfaringer med å kjøle ned fat ved så lav temperatur? Leste i en annen tråd at noen hadde satt fatet i dusjen med kaldtvann på i noen timer, men tenker at en fryser på rundt 30 minus burde gjøre jobben kjappere?

  • Vestkyst, 7% ABV (2x 9L fat)
  • Juicy Jane, 6% ABV (1x 18L fat)
  • Cider, 4.7% ABV (1x 9L fat)
 

Holmentoppen

Norbrygg-medlem
Hei

Har en liten nøtt å knekke. Kort sagt så skal jeg tappe tre brygg på fat (en cider og to øl), få disse nedkjølt og tvangskarbonert samme dag. Her tenkte jeg å bruke både 9L og 18L cornerlius fat.

  1. Planen min er da å koble på CO2 etter tapping, skru denne opp til et høgt trykk (50 psi?) på alle fatene, også la dette stå i 5-6 timer i 30 minusgrader (kanskje riste litt på fatene hver time så det kjøles ned litt jevnere). I tillegg så tenkte jeg å sette ned et tilsvarende 18L corneliusfat fylt med vann. Ideen her er å kunne gå ned å måle temperaturen i vannet underveis ettersom vannet antageligvis vil fryse først med tanke på alkohol innholdet i ølet og cideren. Nå tenkte jeg å bruke alle 9L fatene til å fylle øl og cider på så har ingen referanse fat fylt med vann å sjekke mot om det fryser eller ikke.
  2. Etter 5-6 timer håper jeg det er nedkjølt nok og antar at alle fatene mangler kullsyre. Herfra tenkte jeg å kjøre på med vanlige tvangskarbonerings teknikker med å rulle fatene frem og tilbake i rundt 30 min med høy psi (40-50) før jeg tapper ut litt i et glass og sjekker kullsyren og gjentar prosessen.
Er det noe her som stikker ut som jeg absolutt bør unngå? Bør jeg vente med å koble på CO2 til etter ølet er nedkjølt? Har noen erfaringer med å kjøle ned fat ved så lav temperatur? Leste i en annen tråd at noen hadde satt fatet i dusjen med kaldtvann på i noen timer, men tenker at en fryser på rundt 30 minus burde gjøre jobben kjappere?

  • Vestkyst, 7% ABV (2x 9L fat)
  • Juicy Jane, 6% ABV (1x 18L fat)
  • Cider, 4.7% ABV (1x 9L fat)
Del 1 virker godt tenkt. Mht. del 2 kan det være vankelig å få testet kullsyrenivået underveis om du rister eller ruller. Det vil skumme godt i flere timer, tror jeg. Du kan evt. fylle på CO2 etter vekt. Et 18-liters fat trenger 60-70 gram, men det avhenger litt av nivået i ølet før du lukket fatene. Rulling i 30 minutter er overkant lenge. Tror de fleste bruker omtrent 5 minutter. (Litt usikker, jeg gjør ikke dette selv.)
 
Topp