Kombinasjon av Chinook, Citra og Centennial i en IPA

Marius K.

Norbrygg-medlem
Hei!

Jeg skal til å gå i gang med å brygge en batch IPA på 22 liter (volum i kokekjele ved kokeslutt) med en OG på 1,064. Jeg skal bruke følgende maltbase (denne er allerede bestilt ferdig kvernet):

5550 gram Maris Otter
520 gram Caramalt
260 gram Pale crystal

Til gjæring skal jeg bruke WLP051.

Det jeg er veldig usikker på er på hvilket tidspunkt jeg skal tilsette humle, hvor mye, og i hvilke kombinasjon. Jeg har kjøpt inn:

100 gram Chinook
100 gram Citra
100 gram Centennial

Jeg kan hamstre mer humle om det menes å være nødvendig, men vil holde meg til disse tre humlene denne gang.

Min preferanse når det kommer til IPA er en som ikke er abnormt bitter, men kraftig på humlesmak og aroma, litt ala Punk IPA (selv om jeg vet de bruker andre typer humle). Jeg har da skjønt at det er sene tilsetninger som er viktig.

Jeg hadde vært veldig takknemlig for konkrete forslag på kombinasjoner av disse, samt tidspunkter og mengder som kan fungere godt for at jeg skal klare å få til et øl etter min smak!

Takk!
 
Hei Marius,
Jeg brygget nylig en Ægir-variant. Jeg er ikke glad i alt for bittert øl, og setter mer pris på aromaen. Humleprofilen jeg valgte ga en ganske tydelig pasjonsfrukt-nese.
Du kan jo vekte humlingen din litt mot hva jeg gjorde.

BeerSmith 2 Recipe Printout - http://www.beersmith.com Recipe: IPA #1 (1,4)
Brewer: Andy
Asst Brewer:
Style: American IPA
TYPE: All Grain
Taste: (30,0) God og balansert ved 14d på flaske. Ok karbonert, men dette først etter 14d. For dårlig på 7d. Karboneringen nærmere Guinness enn originalen Ægir.
Mindre bitter enn Nøgne Ø GPA på 40 IBU. Også bedre balansert i bitterhet. Derfor usikker på om 51 IBU er reelt.
God aroma mot det tropiske. Kan kanskje tørrhumles noe mer (se smaksnotat ved tre uker).
Smak etter tre uker: veldig mye pasjonsfrukt. Kanskje litt mindre citra i tørrhumling neste gang . Må ha mer CO2, litt for slapp. Usikkert hvorfor ikke 6g/L holdt.

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 28,93 l
Post Boil Volume: 27,04 l
Batch Size (fermenter): 25,00 l 
Bottling Volume: 20,00 l
Estimated OG: 1,063 SG
Estimated Color: 21,4 EBC
Estimated IBU: 51,4 IBUs
Brewhouse Efficiency: 65,00 %
Est Mash Efficiency: 67,6 %
Boil Time: 60 Minutes

Ingredients:
------------
Amt                  Name                                    Type          #        %/IBU       
12,00 g              PH 5.2 Stabilizer (Mash 60,0 mins)      Water Agent  1        -           
6,90 kg              Pale Malt, Maris Otter (6,0 EBC)        Grain        2        89,0 %       
0,65 kg              Pale Crystal Malt - 70 EBC (70,0 EBC)    Grain        3        8,4 %       
0,20 kg              Caramel/Crystal Malt - 60L (118,2 EBC)  Grain        4        2,6 %       
25,00 g              Centennial [10,00 %] - Boil 60,0 min    Hop          5        22,9 IBUs   
20,00 g              Galena [11,60 %] - Boil 60,0 min        Hop          6        21,2 IBUs   
0,75 Items            Whirlfloc Tablet (Boil 15,0 mins)        Fining        7        -           
10,00 g              Centennial [10,00 %] - Boil 10,0 min    Hop          8        3,3 IBUs     
10,00 g              Simcoe [11,90 %] - Boil 10,0 min        Hop          9        4,0 IBUs     
2,30 g                Yeast Nutrient (Boil 10,0 mins)          Other        10      -           
2,0 pkg              California Ale V (White Labs #WLP051) [3 Yeast        11      -           
75,00 g              Centennial [10,00 %] - Dry Hop 7,0 Days  Hop          12      0,0 IBUs     
65,00 g              Simcoe [11,90 %] - Dry Hop 7,0 Days      Hop          13      0,0 IBUs     
60,00 g              Citra [12,00 %] - Dry Hop 7,0 Days      Hop          14      0,0 IBUs     


Mash Schedule: BIAB, Full Body
Total Grain Weight: 7,75 kg
----------------------------
Name              Description                            Step Temperat Step Time   
Saccharification  Add 33,67 l of water at 73,0 C          66 C        60 min       
Mash Out          Heat to 75,6 C over 7 min              75,6 C        10 min    (Bare delvis gjennomført) 

Sparge: If steeping, remove grains, and prepare to boil wort
Notes:
------
Sukkerlake med 101g sukker i 303g vann. FG blir da 1013+3 poeng, tilsvarende OG1063 og FG 1013=6,56 % ABV.
Mister tilsynelatende 5L når det er en så hardt humlet IPA+mye trub. Alternativt var fermentervolum feilmål.

Created with BeerSmith 2 - http://www.beersmith.com -------------------------------------------------------------------------------------
 
Jeg ville gått for betydelig mindre bitterhumle, og mye mer sen humle. Har brygget en Ægir klone flere ganger med følgende humleskjema:

25,00 g Chinook [11,60 %] - Boil 60,0 min Hop 6 32,2 IBUs
25,00 g Centennial [10,00 %] - Boil 30,0 min Hop 7 21,3 IBUs
30,00 g Centennial [10,00 %] - Boil 15,0 min Hop 8 16,5 IBUs
40,00 g Centennial [10,00 %] - Boil 3,0 min Hop 9 5,5 IBUs
50,00 g Centennial [10,00 %] - dry hop 7 days

Om du ønsker å inkludere Citra vil du trolig få et bra resultat om du bytter ut Centennial med 70% Centennial og 30% Citra.

EDIT: gjelder 20-22 l batch
 
ovestad skrev:
Jeg ville gått for betydelig mindre bitterhumle, og mye mer sen humle. Har brygget en Ægir klone flere ganger med følgende humleskjema:

25,00 g Chinook [11,60 %] - Boil 60,0 min Hop 6 32,2 IBUs
25,00 g Centennial [10,00 %] - Boil 30,0 min Hop 7 21,3 IBUs
30,00 g Centennial [10,00 %] - Boil 15,0 min Hop 8 16,5 IBUs
40,00 g Centennial [10,00 %] - Boil 3,0 min Hop 9 5,5 IBUs
50,00 g Centennial [10,00 %] - dry hop 7 days

Om du ønsker å inkludere Citra vil du trolig få et bra resultat om du bytter ut Centennial med 70% Centennial og 30% Citra.

EDIT: gjelder 20-22 l batch

Det startet ut for min del å skulle brygge en Ægir "klone", men har gått mer vekk fra det. Har lyst på noe med masse humlesmak og armoa, selv om jeg mener å huske Ægir sin hadde noe av dette.

Tror oppsettet ditt ligger nærmere noe jeg kunne sett for meg. Hvorfor akkurat forholdet 70 / 30 mellom Centennial og Citra? Kan Chinook blandes inn i dette på noen måte annet enn som bitterhumle?

Hvordan blir det om man øker de sene humletilsetningene og reduserer noe på bitterheten?

EDIT: Altså reduserer humlen på 60 min.
 
Dette må bli en av mine favoritt comboer, citrus/ furu
Jeg ville kjørt Chinook som bitter og tørr
Centennial og Citra siste 20 minuttene
Hvor mye?
Så mye du tør


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Marius K. skrev:
ovestad skrev:
Jeg ville gått for betydelig mindre bitterhumle, og mye mer sen humle. Har brygget en Ægir klone flere ganger med følgende humleskjema:

25,00 g Chinook [11,60 %] - Boil 60,0 min Hop 6 32,2 IBUs
25,00 g Centennial [10,00 %] - Boil 30,0 min Hop 7 21,3 IBUs
30,00 g Centennial [10,00 %] - Boil 15,0 min Hop 8 16,5 IBUs
40,00 g Centennial [10,00 %] - Boil 3,0 min Hop 9 5,5 IBUs
50,00 g Centennial [10,00 %] - dry hop 7 days

Om du ønsker å inkludere Citra vil du trolig få et bra resultat om du bytter ut Centennial med 70% Centennial og 30% Citra.

EDIT: gjelder 20-22 l batch

Det startet ut for min del å skulle brygge en Ægir "klone", men har gått mer vekk fra det. Har lyst på noe med masse humlesmak og armoa, selv om jeg mener å huske Ægir sin hadde noe av dette.

Tror oppsettet ditt ligger nærmere noe jeg kunne sett for meg. Hvorfor akkurat forholdet 70 / 30 mellom Centennial og Citra? Kan Chinook blandes inn i dette på noen måte annet enn som bitterhumle?

Hvordan blir det om man øker de sene humletilsetningene og reduserer noe på bitterheten?

EDIT: Altså reduserer humlen på 60 min.

70/30 Centennial  Citra er kun personlige preferanser. Topp opp med det du liker selv.

Du kan gjerne redusere bitterehumlen ytterligere, men da bør du fylle opp med betydelig større mengder sen humle.
 
loebrygg skrev:
Dette må bli en av mine favoritt coboer, citrus/ furu
Jeg ville kjørt Chinook som bitter og tørr
Centennial og Citra siste 20 minuttene
Hvor mye?
Så mye du tør


Sent from my iPhone using Tapatalk

Hvordan blir Chinook som tørrhumle sammenlignet med de andre to?

Liker tanken på å tørrhumle med Citra eller Centennial, men da får jeg jo igjen brukt lite av Chinook'en om jeg kun skal bruke den til bitterhumle.
 
ovestad skrev:
Marius K. skrev:
ovestad skrev:
Jeg ville gått for betydelig mindre bitterhumle, og mye mer sen humle. Har brygget en Ægir klone flere ganger med følgende humleskjema:

25,00 g Chinook [11,60 %] - Boil 60,0 min Hop 6 32,2 IBUs
25,00 g Centennial [10,00 %] - Boil 30,0 min Hop 7 21,3 IBUs
30,00 g Centennial [10,00 %] - Boil 15,0 min Hop 8 16,5 IBUs
40,00 g Centennial [10,00 %] - Boil 3,0 min Hop 9 5,5 IBUs
50,00 g Centennial [10,00 %] - dry hop 7 days

Om du ønsker å inkludere Citra vil du trolig få et bra resultat om du bytter ut Centennial med 70% Centennial og 30% Citra.

EDIT: gjelder 20-22 l batch

Det startet ut for min del å skulle brygge en Ægir "klone", men har gått mer vekk fra det. Har lyst på noe med masse humlesmak og armoa, selv om jeg mener å huske Ægir sin hadde noe av dette.

Tror oppsettet ditt ligger nærmere noe jeg kunne sett for meg. Hvorfor akkurat forholdet 70 / 30 mellom Centennial og Citra? Kan Chinook blandes inn i dette på noen måte annet enn som bitterhumle?

Hvordan blir det om man øker de sene humletilsetningene og reduserer noe på bitterheten?

EDIT: Altså reduserer humlen på 60 min.

70/30 Centennial  Citra er kun personlige preferanser. Topp opp med det du liker selv.

Du kan gjerne redusere bitterehumlen ytterligere, men da bør du fylle opp med betydelig større mengder sen humle.

Har ikke prøvd verken Citra eller Centennial før, så vet ærlig talt ikke hva jeg liker, hehe. Kunne det da vært en ide og kjørt 50/50?
 
Aroma med mye urter og hint av sitrus, kan gi røyktoner på slutten av koketiden. Brukes hovedsakelig som bitterhumle. Passer godt til IPA, forskjellige Pale Ales, Porter og Stout. Velkjent ingrediens i Arrogant Bastard.

Hva med denne;

15g Chinook, FWH
50g Chinook, bitter
25g Centennial & Citra @ 20, 7, WP og dry
+ 35g Chinook, dry
 
loebrygg skrev:
Aroma med mye urter og hint av sitrus, kan gi røyktoner på slutten av koketiden. Brukes hovedsakelig som bitterhumle. Passer godt til IPA, forskjellige Pale Ales, Porter og Stout. Velkjent ingrediens i Arrogant Bastard.

Hva med denne;

15g Chinook, FWH
50g Chinook, bitter
25g Centennial & Citra @ 20, 7, WP og dry
+ 35g Chinook, dry

Kjører helt enkelt BIAB oppsett så WP utgår tror jeg, og FWH. Tror jeg vil holde det relativt enkelt med "vanlige" tilsettinger. Frister igrunn litt og teste Citra og Centennial på tørrhumle.

Hvordan vil dette bli?

10 g Chinook [12,1 %] - 60 minutter   13,2 IBU

15 g Centennial [10,2 %] - 30 minutter 12,8 IBU

20 g Centennial [10,00 %] - 15 minutter 11,1 IBU
5 g Citra [13,9 %] - 15 minutter 3,8 IBU

25 g Centennial [10,2 %] - 5 minutter 5,6 IBU
25 g Citra [13,9 %] - 5 minutter 7,7 IBU

25 g Centennial [10,2 %] - 0 minutter
35 g Citra [13,9 %] - 0 minutter

35 Citra og 15 gram Centennial tørrhummling.

Totalt 54 IBU. Vil det bli en fin humlesmak og aroma på denne? Ikke så fryktelig bitter, men nå har jeg lagt mye av humletilsetningene sent. Eller bør jeg droppe og ha både tilsetning på 5 og 0 og heller legge ekstra mye på f. eks 3 min. i stede, som i humleskjemaet til Ovestad? EDIT: Eller ha en på 5 eller 7 og flytte 0 til 2 eller 3?

Har også lagt fokus på Centennial tidlig i kok, og vridd fokuset over på Citra mot slutten av koketiden og tørrhumling. Har googlet litt og sett noen skriver at de synes Citra egner seg best til smak og aroma, men at Centennial kan brukes over "hele fjøla". Men det er kanskje en smakssak.
 
Blir nok bra det
Centennial og Citra funker selvfølgelig bra som tørr
Men humle ved 0 min blir i prinsippet det samme som WP


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Har justert litt på 60 minutter og økt Chinook her fra 10 til 15 gram. Total IBU vil da bli 61.

15 g Chinook [12,1 %] - 60 minutter   20,0 IBU

15 g Centennial [10,2 %] - 30 minutter 12,8 IBU

20 g Centennial [10,00 %] - 15 minutter 11,1 IBU
5 g Citra [13,9 %] - 15 minutter 3,8 IBU

25 g Centennial [10,2 %] - 5 minutter 5,6 IBU
25 g Citra [13,9 %] - 5 minutter 7,7 IBU

25 g Centennial [10,2 %] - 0 minutter
35 g Citra [13,9 %] - 0 minutter

35 Citra og 15 gram Centennial tørrhummling.

Hvordan vil denne bli i forhold til det skjemaet du satte opp Loebrygg?

Er det "overkill" med så mange tilsetninger mot slutten? Hvordan blir denne om jeg eventuelt kutter den på "0" og "5" minutter, og heller kjører en større en på "3" minutter?

Synes dette er "vanskelig", og det er vanskelig å bestemme seg! hehe.. Kan jo være jeg heller burde kjørt på med noe "tried and tested".
 
On a serious note: Noe av det som er digg med Chinook er nettopp at den er litt røff i kantene. Dette kan imidlertid bli litt vel mye til tider, derfor liker jeg å bruke den i kombinasjon med andre, fruktigere typer. Særlig når det kommer til tørrhumling.
 
Gahr skrev:
On a serious note: Noe av det som er digg med Chinook er nettopp at den er litt røff i kantene. Dette kan imidlertid bli litt vel mye til tider, derfor liker jeg å bruke den i kombinasjon med andre, fruktigere typer. Særlig når det kommer til tørrhumling.

Hvordan synes du oppsettet mitt ser ut, Gahr? Vil det bli et godt øl med mye humlesmak og aroma? Og skulle jeg kanskje lagt til litt Chinook i tørrhumling også, eventuelt også andre steder? Vil ikke ha en altfor bitter IPA, heller en med mye smak og aroma.

15 g Chinook [12,1 %] - 60 minutter  20,0 IBU

15 g Centennial [10,2 %] - 30 minutter 12,8 IBU

20 g Centennial [10,00 %] - 15 minutter 11,1 IBU
5 g Citra [13,9 %] - 15 minutter 3,8 IBU

25 g Centennial [10,2 %] - 5 minutter 5,6 IBU
25 g Citra [13,9 %] - 5 minutter 7,7 IBU

25 g Centennial [10,2 %] - 0 minutter
35 g Citra [13,9 %] - 0 minutter

35 Citra og 15 gram Centennial tørrhummling.
 
Selvfølgelig, det er ikke alle som vil ha Chinook i en IPA
det blir litt personlig smak
Men jeg tror ikke du kan gå feil med "for" mange sene tilsetninger
Centennial over hele fjøla, spessielt siste 20 min er jeg med på

Som du selv sier; det er ikke så vanskelig, men vanskelig å bestemme seg
 
Tror dette blir et helt prima øl. Personlig hadde jeg ikke brydd meg med tilsetninger på 30 minutter, men heller lagt dette til senere og kompensert for tap av bitterhet med å øke de sene tilsetningene noe. Hvis du ikke vil ha en markert bitterhet er sene tilsetninger en fin måte å gjøre det på. Om du tilsetter bitterhumlen som FWH vil du igså få en gansje ren bitterhet, men dette betyr lite i et humlerikt øl som dette.

Jeg brygger forøvrig en batch ABC Henrik Imperial Amber akkurat nå. Chinook på 60 og 10 minutter, hhv. 1,15 og 4,4 g/l. Og 3,6 g/l med Amarillo som tørrhumle.
 
Tilbake
Topp