Det er relativt overkommelig å ha en gjærbank med noen gjærstammer med midler man har tilgjengelig hjemme. Av utstyr trenger du noen petriskåler, inokuleringsnål, ei olje- eller alkohollampe, rør til oppbevaring og noen små erlenmeyerkolber. Kjemiskapet må dessuten utvides med agar og kanskje glyserin.
En god beskrivelse av framgangsmåter er her:
http://www.alsand.com/beer/yeast/index_E.html
Det viktigste er å kunne rendyrke kulturer på agarskåler. Du må ha sterile petriskåler (enten kjøpe sterile i plast eller pakke inn glasskåler i aluminiumsfolie og steke dem) og gjærstarter tilsatt agar.
Kok en vanlig gjærstarter, tilsett agar og vent til den begynner å stivne. Hell litt av denne i den lille delen av hver skål og legg på lokket. Har du mulighet for å gjøre dette i trykkoker er det en fordel, da du får sterilisert og ikke bare desinfisert.
Når det har stivnet tenner du lampa og varmer innokuleringsnåla før du dypper den i ølet som inneholder gjæren du vil ta vare på. Så stryker du ut dette på skåla (søk på "streak agar plate" på Google), mens du sørger for at det ikke kommer støv på skåla. Dette bør gjøres over flammen, slik at du oppstrømmen over flammen hindrer støv i å legge seg. Nå kan du oppbevare skålene i romtemperatur på et trekkfritt sted i noen dager. Sørg for å ha den minste delen av skåla øverst, slik at det ikke kommer støv inn på vørteren.
Etter noen dager vil du se runde og pene gjærkolonier. Ser du mugg, eller andre uregelmessigheter på skåla, bruker du den ikke. Du skal velge ut runde og pene kolonier med gjevn størrelse for å ta vare på. Små eller uregelmessige kolonier er tegn på mutasjoner.
Når det gjelder oppbevaring, er det flere muligheter. Du trenger uansett en eller annen steril og passelig liten beholder. Jeg har fått tak i noen reagensrør i plastikk som er pakket enkeltvis og sterilt, men her er det mange mulighter.
For oppbevaring i kjøleskap er det vanligste å fylle rørene halvfulle med agarvørter og legge dem på skrå så du får ei størst mulig overflate, ofte kalt en "slant". Du kan stikke en koloni ned i geleen og oppbevare disse kjølig i noen måneder, mens gjæren sakte vokser. Jeg har rent vann i rørene og har en koloni i hvert rør, som jeg oppbevarer noen måneder før jeg dyrker dem opp på nytt.
Skal du fryse gjær trenger du glyserin, som må blandes med gjæren for å hindre at det danner seg iskrystaller. Jeg har ingen erfaringer med dette, men det finnes noen gode bruksanvisninger på nett.
Når gjæren skal brukes, må den dyrkes opp på nytt. Jeg begynner med en ørliten starter på en noen milliliter i et syltetøyglass og tømmer et rør oppi. Dette gjærer ut i løpet av noen dager, så tar jeg neste steg i et par-tre desiliter før jeg går opp til en halvliter. Da har jeg litt mindre gjær enn i et WhiteLabs-rør.