Litt artig problemstilling for ev. diskusjon!

Ribe

 
Hva blir den "egentlige" forskjellen på et overgjæret og undergjæret brygg når alle forutsetninger ellers bestemmes å være identiske ?
-samme vørter
-samme gjæringstid
-samme lagringstid
-samme temperaturer
Eksemplene kan variere fra at brygget med overgjær gjæres kaldt og undergjær gjæres varmere, eller at man eks. velger en mellomting på 14 grader?

Spørsmålet er altså: hvor mye har det å si om man velger overgjær contra undergjær ?

Hva hvis gjærtypen er lik, mens de andre forutsetningene bestemmes å være forskjellige ?
Antar at dette gjør større forskjell ?
:jaha:

Noen som har noe glupt å lære av her ?
 
Dette er jo, i bunn og grunn, et spørsmål om hvor mye valg av gjærstamme betyr. Svaret er, for rimelig nøytrale gjærstammer, en del, men ikke fryktelig mye.

En alegjær vil ikke gjære på typiske lagertemperaturer, og en lagergjær vil gi ganske mye usmaker på typiske aletemperaturer, så et slik forsøk må nødvendigvis ha ulike gjæringstemperatur.
 
Jeg mener at en overgjær (avhengig av type) fint gjærer i lavere temperaturer, men det går saktere selvsagt.....men jeg ser poenget med at en lager vil få usmak med høye temperaturer.
 
på samme måte kan en overgjæret gjærstamme danne usmaker ved for lav temperatur ;)
 
Tilbake
Topp