Løfte pH i mesk når den er for lav

Det er jo snart jul igjen - så da ble det brygging av andre parti juleøl 2025 i dag. Bruker oppskriften til @Holmentoppen sin Julebokk, men økt maltmengden noe. Dobbeltmesking + "egen" vri + bruke så og si hele dagen ga meg en OG på hele 1.102 (11.6 kg malt, delt på to like deler, brygger med GF30), så den er vannet ut med 4 liter ned til 1.088 - det får da være måte på. Men så altså til problemstillingen; jeg målte litt lavere pH i mesken enn jeg har gjort tidligere; 5.0 og 5.1 i hhv meskepart 1 og meskepart 2. I første tilsatte jeg 3 ml fosforsyre (18 liter meskevann) slik jeg pleier, mens skyllevannet på 19 liter fikk en liten ml av samme. Meskepart 2 tilsatte jeg ikke syre i det hele tatt pga den lave målingen i del 1. Jeg pleier å treffe pH på cirka 5.2 - 5.4 i mesken og kok, men denne gang ble det jo (vesentlig ?) lavere. Jeg skiver vesentlig med spørsmåltegn bak, for jeg mistenker at dette overhodet ikke er vesentlig.... Men jeg målte pH på vørter i kok til 4.9 ... Alle målinger tatt ved 20 grader, og pH meteret (Milwaukee ph55) kalibrert både før målingene startet og etterpå fordi jeg umiddelbart mistenkte feil på meteret.... Etterhvert kom jeg på at jeg aldri har lest noe om hvordan man kan justere pH Opp? Bare Ned (med syre). Kjemi var altså faget jeg nesten strøk i på videregående, men såpass har jeg vel skjønt at man må ha noe basisk for å heve pH? Men hva? Eneste basiske jeg vet om sånn her i huset nå er vel H-melk, og det kan man vel ikke bruke? Hvis man vil heve pH i mesken fra - si 5 til 5.4 - hordan gjør man det?
 
NaHCO3 også kalt natron på nynorsk
Edit: Ligger inne som valg i Brewfather bryggeprogram hvor du ser effekten av hvor mye du tilfører, regner med at de fleste bryggeprogram har tilsvarende.
 
Sist redigert:
Det er jo snart jul igjen - så da ble det brygging av andre parti juleøl 2025 i dag. Bruker oppskriften til @Holmentoppen sin Julebokk, men økt maltmengden noe. Dobbeltmesking + "egen" vri + bruke så og si hele dagen ga meg en OG på hele 1.102 (11.6 kg malt, delt på to like deler, brygger med GF30), så den er vannet ut med 4 liter ned til 1.088 - det får da være måte på. Men så altså til problemstillingen; jeg målte litt lavere pH i mesken enn jeg har gjort tidligere; 5.0 og 5.1 i hhv meskepart 1 og meskepart 2. I første tilsatte jeg 3 ml fosforsyre (18 liter meskevann) slik jeg pleier, mens skyllevannet på 19 liter fikk en liten ml av samme. Meskepart 2 tilsatte jeg ikke syre i det hele tatt pga den lave målingen i del 1. Jeg pleier å treffe pH på cirka 5.2 - 5.4 i mesken og kok, men denne gang ble det jo (vesentlig ?) lavere. Jeg skiver vesentlig med spørsmåltegn bak, for jeg mistenker at dette overhodet ikke er vesentlig.... Men jeg målte pH på vørter i kok til 4.9 ... Alle målinger tatt ved 20 grader, og pH meteret (Milwaukee ph55) kalibrert både før målingene startet og etterpå fordi jeg umiddelbart mistenkte feil på meteret.... Etterhvert kom jeg på at jeg aldri har lest noe om hvordan man kan justere pH Opp? Bare Ned (med syre). Kjemi var altså faget jeg nesten strøk i på videregående, men såpass har jeg vel skjønt at man må ha noe basisk for å heve pH? Men hva? Eneste basiske jeg vet om sånn her i huset nå er vel H-melk, og det kan man vel ikke bruke? Hvis man vil heve pH i mesken fra - si 5 til 5.4 - hordan gjør man det?
Du kan bruke natron (natriumbikarbonat), som du får kjøpt i vanlig matbutikk. NB! - bakepulver er noe litt annet, dvs. det inneholder mer enn bare natriumbikarbonatet, og det skal du absolutt ikke bruke. (Det inneholder en syre som motvirker effekten av karbonatet.)

Vær oppmerksom på at natriumet i natron fungerer smaksmessig omtrent på samme måten som klorid, så om du bruker kalsiumklorid (eller magnesiumklorid), bør du kutte tilsvarende ned på det om du skal bruke natron.
 
Tilbake
Topp