Nå vil jeg også bidra litt på Forumet, og ikke bare suge til meg av alt det som dere andre har slitt for å finne ut.
Dette med å lufte vørteren har til nå gått litt for mye på gefylen for mitt vedkommende. Det er mange nok som uttaler seg og gir råd, men som oftest er det noe som mangler i beskrivelsen. Enten man skal bruke hevert med gjennomhullet utløpsrør, akvariepumpe, helle fram og tilbake, pumpe inn ren oksygen, visping, skvulping, plasking, risting, og jeg vet ikke hva, så får man sjelden en god anvisning på hvor mye. Instrument som viser O2-konsentrasjonen har ingen, av naturlige årsaker. Nå i helga har Carl og jeg funnet sannheten helt uten å spørre andre, og den som vil la seg opplyse må følge med videre. Utgangspunktet er at jeg har ei pumpe for håndtering av vørter og øl. Det er ei membranpumpe som kan suge på tom innløpsslage. Mitt forrige brygg luftet jeg ved å la pumpa vekselvis suge luft og vørter, og lot utløpet gå tilbake i samme tank. Skummet vokste, men det var håndterlig, og det ga meg følelsen av at vørteren tok opp mye luft. Det var en bekvem måte å gjøre det på, men spørsmålet var bare hvor mye skal det til ? Den nødvendige forskning er nå utført (like etter kirketid sist søndag), med lånt O2-meter fra NIVA og vørter 30 L, OG (1.050) og 22 grad. C. Konsentrasjonen av 02 økte med tilnærmet konstant hastighet, og stoppet på 7,5 mg/L. Det tok 9 min. (På forhånd ble vørteren kokt og nedkjølt, for å ha så lite O2 som mulig ved start) Jeg mener at dette resultatet på en enkel måte kan overføres til andre oppsett med ulike volum og pumpekapasitet, ut fra følgende iakttakelse: Pumpekapasitet X pumpetid var i forsøket lik vørtervolumet. Når jeg skal lufte 150 L men en pumpe som klarer
12 l/min. vil det ta 150/12=12,5 min. Jeg føler meg sikker på at dette er den beste tommelfingerregelen jeg har hatt i dette gamet. Pumpe av nevnte type tilbys fra leverandører av hytteutstyr, og jeg mener den er ideell for ølbryggere.
Et tilleggsforsøk ble utført (etter at oksygeninnholdet var nullstillt ved koking + nedkjøling til 22 grad.). Overføring ved pumping til annet kar med 70 cm fri stråle ga en O2-hevning på 4,0 mg/L. Dette er halvegs til metning, og det må i så fall foreskrives å pumpe 2 ganger for å oppnå maks. resultat. Hvis man her i tillegg hadde utstyrt utløpet med en stump gjennomhullet rør, tror jeg at det hadde vært nok å pumpe 1 gang. Dette bekrefter at den ofte nevnte hevertmetoden er holdbar !
Jeg har neppe luftet godt nok tidligere, så nå er det forbedringer i sikte.
Under forskning dukker nye spørsmål opp fortere enn de gamle besvares. Jeg vil ha med meg instrumentet fra NIVA neste gang jeg brygger.
Dette med å lufte vørteren har til nå gått litt for mye på gefylen for mitt vedkommende. Det er mange nok som uttaler seg og gir råd, men som oftest er det noe som mangler i beskrivelsen. Enten man skal bruke hevert med gjennomhullet utløpsrør, akvariepumpe, helle fram og tilbake, pumpe inn ren oksygen, visping, skvulping, plasking, risting, og jeg vet ikke hva, så får man sjelden en god anvisning på hvor mye. Instrument som viser O2-konsentrasjonen har ingen, av naturlige årsaker. Nå i helga har Carl og jeg funnet sannheten helt uten å spørre andre, og den som vil la seg opplyse må følge med videre. Utgangspunktet er at jeg har ei pumpe for håndtering av vørter og øl. Det er ei membranpumpe som kan suge på tom innløpsslage. Mitt forrige brygg luftet jeg ved å la pumpa vekselvis suge luft og vørter, og lot utløpet gå tilbake i samme tank. Skummet vokste, men det var håndterlig, og det ga meg følelsen av at vørteren tok opp mye luft. Det var en bekvem måte å gjøre det på, men spørsmålet var bare hvor mye skal det til ? Den nødvendige forskning er nå utført (like etter kirketid sist søndag), med lånt O2-meter fra NIVA og vørter 30 L, OG (1.050) og 22 grad. C. Konsentrasjonen av 02 økte med tilnærmet konstant hastighet, og stoppet på 7,5 mg/L. Det tok 9 min. (På forhånd ble vørteren kokt og nedkjølt, for å ha så lite O2 som mulig ved start) Jeg mener at dette resultatet på en enkel måte kan overføres til andre oppsett med ulike volum og pumpekapasitet, ut fra følgende iakttakelse: Pumpekapasitet X pumpetid var i forsøket lik vørtervolumet. Når jeg skal lufte 150 L men en pumpe som klarer
12 l/min. vil det ta 150/12=12,5 min. Jeg føler meg sikker på at dette er den beste tommelfingerregelen jeg har hatt i dette gamet. Pumpe av nevnte type tilbys fra leverandører av hytteutstyr, og jeg mener den er ideell for ølbryggere.
Et tilleggsforsøk ble utført (etter at oksygeninnholdet var nullstillt ved koking + nedkjøling til 22 grad.). Overføring ved pumping til annet kar med 70 cm fri stråle ga en O2-hevning på 4,0 mg/L. Dette er halvegs til metning, og det må i så fall foreskrives å pumpe 2 ganger for å oppnå maks. resultat. Hvis man her i tillegg hadde utstyrt utløpet med en stump gjennomhullet rør, tror jeg at det hadde vært nok å pumpe 1 gang. Dette bekrefter at den ofte nevnte hevertmetoden er holdbar !
Jeg har neppe luftet godt nok tidligere, så nå er det forbedringer i sikte.
Under forskning dukker nye spørsmål opp fortere enn de gamle besvares. Jeg vil ha med meg instrumentet fra NIVA neste gang jeg brygger.