Maltkurv

Hei,

Jeg gikk for en falskbunn og er veldig fornøyd med det. Du har rett, hvis du har én kjele må alt tappes ut av denne for å fjerne falskbunn (du kan feks tappe det over i et gjæringskar for mellomlagring som nevnt over, eller ha to kjeler. Har du pumpe er det ganske enkelt å bruke denne for å pumpe det over i kjelen igjen før du skal koke.

Hei. Jeg skal skaffe meg falskbunn. Jeg brygger med BIAB-metoden og har kun en kjele.
Når du tapper vørteren over til gjæringskaret for mellomlagring, tapper du fra krana (sett at falskbunn er montert over krana) eller bruker du hevert?
Jeg regner med man trenger en form for filter på falskbunnen, siden de små hullene vil slippe gjennom finkvernet godsaker fra maltposen :)

Er det nødvendig å tappe kjelen for å få ut falskbunnen? Kan det være en idè å feste en hyssing til falskbunnen slik at du bare drar den opp når meskingen er ferdig?
 
Hei. Jeg skal skaffe meg falskbunn. Jeg brygger med BIAB-metoden og har kun en kjele.
Når du tapper vørteren over til gjæringskaret for mellomlagring, tapper du fra krana (sett at falskbunn er montert over krana) eller bruker du hevert?
Jeg regner med man trenger en form for filter på falskbunnen, siden de små hullene vil slippe gjennom finkvernet godsaker fra maltposen :)

Er det nødvendig å tappe kjelen for å få ut falskbunnen? Kan det være en idè å feste en hyssing til falskbunnen slik at du bare drar den opp når meskingen er ferdig?

Hei du!

Litt usikker på spørsmålene dine: når du mesker med falskbunn vil du kvitte deg med meskeposen, dvs. du har falskbunnen med temperert vann og kornet tilsettes rett i kjelen. Å tappe mesken med hevert blir nok veldig vanskelig da kjelen inneholder alt kornet. Jeg har ikke noe annet "filter" enn falskbunnen, kornet i seg selv skal fungere som et filter (jeg resirkulerer under mesking vha en pumpe), ender opp med veldig fin og klar mesk som går til koking.

Hvis du allikevel skal fortsette med BIAB metoden er det ikke nødvendig med falskbunn :)
 
Hei du!

Litt usikker på spørsmålene dine: når du mesker med falskbunn vil du kvitte deg med meskeposen, dvs. du har falskbunnen med temperert vann og kornet tilsettes rett i kjelen. Å tappe mesken med hevert blir nok veldig vanskelig da kjelen inneholder alt kornet. Jeg har ikke noe annet "filter" enn falskbunnen, kornet i seg selv skal fungere som et filter (jeg resirkulerer under mesking vha en pumpe), ender opp med veldig fin og klar mesk som går til koking.

Hvis du allikevel skal fortsette med BIAB metoden er det ikke nødvendig med falskbunn :)

Grunnen til at jeg spør er som du ser på bildene at bunnen svir seg hver gang vi brygger.. Vi bruker en finmasket meskepose itillegg, men det legger seg fremdeles grums i bunn som svir seg. Er eneste løsning å montere pumpe? Vi sirkulerer ved å tappe, but still. Irriterende :)
 

Vedlegg

  • 20170123_154121.jpg
    20170123_154121.jpg
    239,4 KB · Sett: 48
  • 20170123_154109.jpg
    20170123_154109.jpg
    275,7 KB · Sett: 45
Skjønner :)

Ved tappingen har du sikkert ikke nok kraft til å dra grumset som sitter mellom de innerste rillene helt ut til krana:(

Det jeg ville gjort først er å be om en kverning tilpasset falskbunn, jeg vil tro at du kverner eller får kornet kvernet til BIAB metoden, og da er det gjerne kvernet ganske fint for å få mest mulig ut av kornet. Prøv det og gi gjerne tilbakemelding på hvordan det går:)

Dere tilsetter ikke tilfeldigvis malt i form av spraymalt eller LME under koking? Det kan fort brenne seg fast under koking.
 
Skjønner :)

Ved tappingen har du sikkert ikke nok kraft til å dra grumset som sitter mellom de innerste rillene helt ut til krana:(

Det jeg ville gjort først er å be om en kverning tilpasset falskbunn, jeg vil tro at du kverner eller får kornet kvernet til BIAB metoden, og da er det gjerne kvernet ganske fint for å få mest mulig ut av kornet. Prøv det og gi gjerne tilbakemelding på hvordan det går:)

Dere tilsetter ikke tilfeldigvis malt i form av spraymalt eller LME under koking? Det kan fort brenne seg fast under koking.

Det kan fort hende at grumset blir liggende i midten ja..

Jeg skal høre med gutta på bryggesjappa ang. kverninga ja, takk for tips :) Vet ihvertfall at kornet støver endel, såpass finstøvet at dette vil gå gjennom meskepose og falskbunn.

Litt usikker på hva du mener med spraymalt og LME (fersk brygger speaking), det eneste jeg kan lese ut ifra oppskriften er det er brukt erstatningsmalt (?).

Bare for å legge til: sist brygg ble brygget kun med meskepose da vi tok vekk falskbunnen, hvis det skulle ha noe å si.
 
Det kan fort hende at grumset blir liggende i midten ja..

Jeg skal høre med gutta på bryggesjappa ang. kverninga ja, takk for tips :) Vet ihvertfall at kornet støver endel, såpass finstøvet at dette vil gå gjennom meskepose og falskbunn.

Litt usikker på hva du mener med spraymalt og LME (fersk brygger speaking), det eneste jeg kan lese ut ifra oppskriften er det er brukt erstatningsmalt (?).

Bare for å legge til: sist brygg ble brygget kun med meskepose da vi tok vekk falskbunnen, hvis det skulle ha noe å si.


Lykke til!:) Det høres ut som at kornet er såpass fint at det kan være det som brenner seg i bunnen.

Spraymalt: https://www.bryggselv.no/briess/350028/spraymalt-golden-light-1-4kg-9-ebc (kan høres ut som at du har brukt ekstra malt under koking)

LME (maltekstrakt): https://www.bryggselv.no/briess/350020/golden-light-maltekstrakt-15kg-10-ebc-15-kg-kanne

Men hvis erstatningsmalt er spraymalt eller maltekstrakt bør du enten røre som en gud mens dette tilsettes under koking, eller at du blander det ut med litt kokvann, ellers vil det med spraymalt kunne klumpe seg og falle til bunnen, mens maltekstraktet er såpass "tungt" at det faller til bunns.
 
Lykke til!:) Det høres ut som at kornet er såpass fint at det kan være det som brenner seg i bunnen.

Spraymalt: https://www.bryggselv.no/briess/350028/spraymalt-golden-light-1-4kg-9-ebc (kan høres ut som at du har brukt ekstra malt under koking)

LME (maltekstrakt): https://www.bryggselv.no/briess/350020/golden-light-maltekstrakt-15kg-10-ebc-15-kg-kanne

Men hvis erstatningsmalt er spraymalt eller maltekstrakt bør du enten røre som en gud mens dette tilsettes under koking, eller at du blander det ut med litt kokvann, ellers vil det med spraymalt kunne klumpe seg og falle til bunnen, mens maltekstraktet er såpass "tungt" at det faller til bunns.

Tusen takk for gode svar, ble litt klokere nå. :) Skal høre med de, og forhåpentligvis bli kvitt problemet :)
 
Tilbake
Topp