Hei,
Lurer litt på dette med antall liter vann å starte med, samt antall liter skyllevann.
Utgangspunktet mitt er en kjele med silkar på 30 liter.
Mitt første brygg var et ølsett av typen Kölsch hvor vekten av malten var på 5.5 kg.
Dette settet skulle gi 25 liter når brygget var ferdig ( med skyllevann ) men vi havnet opp med 18 liter når vi var ferdig.
Ser i noen tråder her på forumet at en tommelfingerregel for å måle opp vann er at man skal starte med 3 liter vann pr. kg malt, og i vårt tilfelle så skulle det bli 16.5 liter
Vi synes dette var litt lite og startet med 20 liter ( hos olbrygging.no så fikk jeg beskjed om 21 liter )
Vi skyllet med 10 liter vann oppvarmet til 78 grader.
Endte altså opp med 18 liter når dette ble overført til gjæringskaret.
Så til mitt spørsmål.
Burde vi startet med mer vann i utgangspunktet, eller brukt mer skyllevann ? Eller muligens en kombinasjon ?
Lurer litt på dette med antall liter vann å starte med, samt antall liter skyllevann.
Utgangspunktet mitt er en kjele med silkar på 30 liter.
Mitt første brygg var et ølsett av typen Kölsch hvor vekten av malten var på 5.5 kg.
Dette settet skulle gi 25 liter når brygget var ferdig ( med skyllevann ) men vi havnet opp med 18 liter når vi var ferdig.
Ser i noen tråder her på forumet at en tommelfingerregel for å måle opp vann er at man skal starte med 3 liter vann pr. kg malt, og i vårt tilfelle så skulle det bli 16.5 liter
Vi synes dette var litt lite og startet med 20 liter ( hos olbrygging.no så fikk jeg beskjed om 21 liter )
Vi skyllet med 10 liter vann oppvarmet til 78 grader.
Endte altså opp med 18 liter når dette ble overført til gjæringskaret.
Så til mitt spørsmål.
Burde vi startet med mer vann i utgangspunktet, eller brukt mer skyllevann ? Eller muligens en kombinasjon ?