Jeg har nå satt mitt brygg nr 2. Denne gangen et hveteøl.
Første gangen gjorde jeg det ganske enkelt:
Jeg fylte meskeposen med malt, knøt den godt igjen, fylte kokekaret med riktig mengde vann, og varmet til 65 grader. Deretter rørte jeg regelmessig rundt på posen, og ettervarmet et par ganger for å holde temperaturen ca på plass.
Andre gangen hadde jeg lest litt mer, og gjorde som følger:
mesket på samme måte så og si, men rørte litt mindre. Etter en time tappet jeg av vørteren, og fylte på nytt vann på 78 grader. 5 liter. Lot det stå 10 minutter, og tappet det ut sammen med resten av vørteren. Deretter gjorde jeg det samme en gang til, for å ende opp med ca 23liter vørter.
Dette tappet jeg tilbake på kokekaret, og lot den værste grumsen ligge igjen.
Jeg syntes dette var litt mange operasjoner og mye søl. Begge gangene har jeg hatt problemer med lekkasjer rundt varme-elementet på grunn av at meskeposen dytter på det under røring, og jeg ser fremdeles etter en måte å gjøre dette både effektivt, enkelt og på en måte som sikrer høy kvalitet.
1. Isteden for å knyte igjen posen, hva med å knyte den rundt kanten på karet, og la den på en måte henge neddi, litt på samme måte som en meskeinnsats?
2. røring: Fordelen er jo bedre utnyttelse, går jeg ut ifra. Men er det noen ulemper? Jeg har sett at noen tapper av bunnen, og heller over mesken. Er det en bedre måte å gjøre det på?
3. Bør jeg kanskje meske i et eget kar, ikke i kokekaret? Da vil jeg kunne tappe over i kokekaret etterhvert, og få kokt opp kjappere. Og få bunnfallet fra meskeprosessen adskilt uten å måtte tappe over i et annet kar så tilbake igjen. Hvor mye har dette egentlig å si?
4. Hva med sirkulasjonspumpe? Etter som jeg har skjønt påvirker dette ikke effektiviteten i særlig grad? Er det egentlig enklere? Får man mindre grums og dermed høyere kvalitet på denne måten?
Første gangen gjorde jeg det ganske enkelt:
Jeg fylte meskeposen med malt, knøt den godt igjen, fylte kokekaret med riktig mengde vann, og varmet til 65 grader. Deretter rørte jeg regelmessig rundt på posen, og ettervarmet et par ganger for å holde temperaturen ca på plass.
Andre gangen hadde jeg lest litt mer, og gjorde som følger:
mesket på samme måte så og si, men rørte litt mindre. Etter en time tappet jeg av vørteren, og fylte på nytt vann på 78 grader. 5 liter. Lot det stå 10 minutter, og tappet det ut sammen med resten av vørteren. Deretter gjorde jeg det samme en gang til, for å ende opp med ca 23liter vørter.
Dette tappet jeg tilbake på kokekaret, og lot den værste grumsen ligge igjen.
Jeg syntes dette var litt mange operasjoner og mye søl. Begge gangene har jeg hatt problemer med lekkasjer rundt varme-elementet på grunn av at meskeposen dytter på det under røring, og jeg ser fremdeles etter en måte å gjøre dette både effektivt, enkelt og på en måte som sikrer høy kvalitet.
1. Isteden for å knyte igjen posen, hva med å knyte den rundt kanten på karet, og la den på en måte henge neddi, litt på samme måte som en meskeinnsats?
2. røring: Fordelen er jo bedre utnyttelse, går jeg ut ifra. Men er det noen ulemper? Jeg har sett at noen tapper av bunnen, og heller over mesken. Er det en bedre måte å gjøre det på?
3. Bør jeg kanskje meske i et eget kar, ikke i kokekaret? Da vil jeg kunne tappe over i kokekaret etterhvert, og få kokt opp kjappere. Og få bunnfallet fra meskeprosessen adskilt uten å måtte tappe over i et annet kar så tilbake igjen. Hvor mye har dette egentlig å si?
4. Hva med sirkulasjonspumpe? Etter som jeg har skjønt påvirker dette ikke effektiviteten i særlig grad? Er det egentlig enklere? Får man mindre grums og dermed høyere kvalitet på denne måten?