Min første ølbryggemaskin

Grunnet flytting fra huset, med kjeller med fullt innrettet hjemmebryggeri, og til ei 51 m2 leilighet i en lavblokk, så blir jeg nødt til å få meg ei ølbryggemaskin. Slik at alt (unntatt gjæring) skjer i samme apparat under hele bryggingen. Og gjerne automatisert pga jeg prøver å "komponere" et nytt øl.

1) Kapasitet ca 30 liter,men også mulig å gå ned til 10 liter
2) Braumeister er altfor dyrt, men ellers priser på ca 5.000 - 8.000 nypris.
3) Såpass sterk varmekilde at man kan tillate seg stegmesking
4) Solid kvalitet.
5) Silplate, pga ikke muligheter for talje e.l. i taket som løftehjelp
6) Mulighet for minst 4, men helst 5-6 humlesteg
7) Temperaturstyring ned til en grad differanse

Alle tips mottas med takk. Erfaringer mottas med takk.
 
Grunnet flytting fra huset, med kjeller med fullt innrettet hjemmebryggeri, og til ei 51 m2 leilighet i en lavblokk, så blir jeg nødt til å få meg ei ølbryggemaskin. Slik at alt (unntatt gjæring) skjer i samme apparat under hele bryggingen. Og gjerne automatisert pga jeg prøver å "komponere" et nytt øl.

1) Kapasitet ca 30 liter,men også mulig å gå ned til 10 liter
2) Braumeister er altfor dyrt, men ellers priser på ca 5.000 - 8.000 nypris.
3) Såpass sterk varmekilde at man kan tillate seg stegmesking
4) Solid kvalitet.
5) Silplate, pga ikke muligheter for talje e.l. i taket som løftehjelp
6) Mulighet for minst 4, men helst 5-6 humlesteg
7) Temperaturstyring ned til en grad differanse

Alle tips mottas med takk. Erfaringer mottas med takk.

Jeg kjenner ikke maskinen godt nok til at jeg med sikkerhet kan si at den 'tikker' alle boksene dine, men jeg ville tro en Grainfather ville være midt i blinken. Prismessig så ligger den vel i det intervallet du skisserer, og den har bedre kapasitet når det kommer til mengde malt enn en Speidel 20. Den er og automatisert med mulighet for stegmesking.
 
Grunnet flytting fra huset, med kjeller med fullt innrettet hjemmebryggeri, og til ei 51 m2 leilighet i en lavblokk, så blir jeg nødt til å få meg ei ølbryggemaskin. Slik at alt (unntatt gjæring) skjer i samme apparat under hele bryggingen. Og gjerne automatisert pga jeg prøver å "komponere" et nytt øl.

1) Kapasitet ca 30 liter,men også mulig å gå ned til 10 liter
2) Braumeister er altfor dyrt, men ellers priser på ca 5.000 - 8.000 nypris.
3) Såpass sterk varmekilde at man kan tillate seg stegmesking
4) Solid kvalitet.
5) Silplate, pga ikke muligheter for talje e.l. i taket som løftehjelp
6) Mulighet for minst 4, men helst 5-6 humlesteg
7) Temperaturstyring ned til en grad differanse

Alle tips mottas med takk. Erfaringer mottas med takk.
Uten tvil: Grainfather. Den har riktignok maltrør som må løftes, men ellers tikker den av på alle punktene.
 
Anbefaler Netthandelen sin 30L automatiske brygger (den siste versjonen). Vesentlig forbedret fra før, så ikke forhold deg til vurderinger som er gjort fra tidligere år (bl.a. var temperaturstyringen dårlig før).

Prisen er lav sett opp mot kvaliteten og hva du får for pengene. Temperaturstyringen har 0.1-gradssteg. Varmekilden er svært god og stabil, min kjele varmer vann fra 12 til ca. 66 grader på en halvtime, og holder den der +/- 0.5 grader under mesking. Den har innebygget sirkulasjonspumpe, slik at du får sirkulert under mesking. Hull i lokket gir deg muligheten for å meske med lokket på. Dette gir også jevn temperatur (som jeg alltid verifiserer med et digitalt termometer utenom).

Den kan programmeres slik at alle nødvendige steg ligger inne (både tid, temp og effekt). Maltrøret har silplate både i bunn og topp (topp-platen sørger for svært jevn fordeling av vørter over malten når man mesker). Det følger med et filter til utløpet, men dette har jeg sluttet å bruke da det ble fort tett (var veldig finmasket).

Kombiner den med en Vannkoker på 20L. Jeg bruker denne til å varme opp skyllevann (til 78 grader) og vann til vasking (vasker alltid med vann som holder 60 grader).

Rengjøringen er også svært enkel. Under koking vasker jeg maltrøret og alle smådelene. Etter koking vasker jeg ut det værste grumset med noen liter varmt vann, og heller det ut. Fyller opp med 10 liter varmt vann og skyller pumpen ren, og vasker over karet med en klut. Heller ut dette vannet og vasker den helt ren med resten av det varme vannet fra vannkokeren, som du til slutt tapper ut gjennom kuleventilen. Hele vaskeprosessen av bryggeren tar maks 20 min etter endt kjøling og tapping til gjæringskar.

Kjølespiralen som følger med er noe liten, men den duger helt OK. Bare sett på 10 mm klemringskoblinger, så kan du koble til en hageslange. Temperatursensoren i kokeren sitter på bunn, så under kjøling er det lettest å sjekke temperaturen med et ekstra termometer (humle og trub nederst isolerer sensoren litt, viser fort flere grader høyere enn reell vørtertemperatur).

Brygger ofte på hverdager etter jobb med dette oppsettet, og er i seng innen 22:30 :)
 
Anbefaler Netthandelen sin 30L automatiske brygger (den siste versjonen). Vesentlig forbedret fra før, så ikke forhold deg til vurderinger som er gjort fra tidligere år (bl.a. var temperaturstyringen dårlig før).

Prisen er lav sett opp mot kvaliteten og hva du får for pengene. Temperaturstyringen har 0.1-gradssteg. Varmekilden er svært god og stabil, min kjele varmer vann fra 12 til ca. 66 grader på en halvtime, og holder den der +/- 0.5 grader under mesking. Den har innebygget sirkulasjonspumpe, slik at du får sirkulert under mesking. Hull i lokket gir deg muligheten for å meske med lokket på. Dette gir også jevn temperatur (som jeg alltid verifiserer med et digitalt termometer utenom).

Den kan programmeres slik at alle nødvendige steg ligger inne (både tid, temp og effekt). Maltrøret har silplate både i bunn og topp (topp-platen sørger for svært jevn fordeling av vørter over malten når man mesker). Det følger med et filter til utløpet, men dette har jeg sluttet å bruke da det ble fort tett (var veldig finmasket).

Kombiner den med en Vannkoker på 20L. Jeg bruker denne til å varme opp skyllevann (til 78 grader) og vann til vasking (vasker alltid med vann som holder 60 grader).

Rengjøringen er også svært enkel. Under koking vasker jeg maltrøret og alle smådelene. Etter koking vasker jeg ut det værste grumset med noen liter varmt vann, og heller det ut. Fyller opp med 10 liter varmt vann og skyller pumpen ren, og vasker over karet med en klut. Heller ut dette vannet og vasker den helt ren med resten av det varme vannet fra vannkokeren, som du til slutt tapper ut gjennom kuleventilen. Hele vaskeprosessen av bryggeren tar maks 20 min etter endt kjøling og tapping til gjæringskar.

Kjølespiralen som følger med er noe liten, men den duger helt OK. Bare sett på 10 mm klemringskoblinger, så kan du koble til en hageslange. Temperatursensoren i kokeren sitter på bunn, så under kjøling er det lettest å sjekke temperaturen med et ekstra termometer (humle og trub nederst isolerer sensoren litt, viser fort flere grader høyere enn reell vørtertemperatur).

Brygger ofte på hverdager etter jobb med dette oppsettet, og er i seng innen 22:30 :)
Tiltredes. Har samme selv. og den funker fint for meg, men jeg holder meg til manuelt program.
 
Jeg brygger også kun manuelt på den foreløpig, men har kjørt noen testrunder med kun vann på forprogrammerte skjema, og det virker som det fungerer strålende:)
 
Og alle disse nevnte kan brygge såpass små batcher som 10 liter? Grunnen til at dette er viktig, er at jeg og noen venner prøver oss med diverse urtetilsetninger (pors, ryllig, røsslyng, mjødurt) og det er for gale å tømme ut 9 liter øl.........
 
Sitat fra netthandelens webside: "Temperaturen for de ulike bryggetrinnene stilles inn før du begynner prosessen og bryggeren passer selv på å opprettholde temperaturene som er valgt." Hvordan skal jeg tolke denne? Hvordan går dette sammenmed automatikk? NB jeg har intet imot å sitte og passe bryggingen.
 
Ja. Ræva sveis/skjøt i flere. Stoppet å selge dem. Mulig de har blitt bedre, da de nå selges under kjente navn i UK.
 
Hvis de ligger til 1000-2000 kr er det nok netthandelbryggeren uten pumpe. Disse kan bare stille temp med steg på 5 gr, f.eks 60, 65, 70 etc så den fyller ikke kravene dine.

Du ser lett forskjell på displayet, og den har ikke røret der vørtersirkuleres, så ikke kjøp denne typen: Ølbrygger
 
Tilbake
Topp