Mitt første brygg, min første smak

Hei,
I dag hadde endelig mitt første brygg stått 14 dager til karbonering, og det var tide for en smak, dette skulle bli en Canadian Blonde.

Ølet gikk rett fra 23 grader karboneringstemp som den har stått i til kjøleskap, og etter 1,5 time i kjøleskapet så var tålmodigheten over og jeg måtte jekke en, lyden var en fin svush, og det bruset litt i toppen av ølet! so faar so good. Heller litt i glasset og bir fint skum, men det fortsetter å boble litt for mye i glasset, så ser nesten ut som et champagne glass, skummet forsvinner litt for fort, og vil tippe at den ikke vil holde mange minuttene på glasset før det eventuelt hadde blitt flatt (det rakk riktignok aldri å bli det).

Når det gjaldt smaken så smakte det overraskende godt, ikke mye øl smak, men var jo en blonde så var vel nogelunde innafor, MEN... mulig det er innbilling, men føler jeg fikk et bitte lite hint av gjær smak som jeg skulle ønske ikke hadde vært der.

Så mye spørsmål etter denne første smaken er:

#1: Hva kan grunnen til at det fortsatte å bruse så mye i glasset etter helling ha vært?
#2: Den bitte lille gjærsmaken jeg smakte, er det noe jeg kan håpe på at forsvinner etter litt modning? eller har et eller annet feil skjedd i prosessen? Var som sagt ikke mye, men bare et lite hint, men alikevel noe jeg helst ikke ville ha hatt der for at jeg kunne sagt den var drit god, nå ble den bare god.
 
Jeg kan berolige deg på begge punkter
#1: det tar tid før kulsyren "setter" seg i øllet
#2: og ja, det tar tid før gjærsmaken "modnes"
 
Ah veldig bra å høre, isåfall tror jeg faktisk det blir et veldig bra øl etter et par uker til i boden :)
 
Så øl skal modnes i kjøleskap? Har plenty av kjøleskap plass, trodde bare at modnings prosessen skulle skje i 15-18 grader også skulle det flyttes over i kjøleskap når det skal drikkes. Men da dytter jeg de inn i kjøleskapet med det samme istede :)
 
Personlig ville jeg valgt en mellomting, men det er ikke alltid like lett. Modningen går saktere på 4 grader, men dersom valget er kjøleskap eller romtemperatur så hadde jeg gått for kjøleskap for holdbarhetens del.
 
Det er vel greit å holde dem på høy temperatur til kullsyra er dannet. Etter det er det fint med kjellertemperatur.
 
La dem stå i romtemperatur i en uke eller tre, så en uke eller to i kjøleskap. I kjøleskap så setter gjæren seg mer i bunn og du kan helle ganske klart øl og slippe grumset, hvis det er viktig. Smaken blir bedre med litt venting...
 
Tilbake
Topp