Tenkte å skrive en liten tekst om hvordan jeg gikk frem med mitt første weissbier. Jeg er nybegynner og har sikkert gjort noen dumme ting, men here goes.
Ingredienser:
Først av alt slo jeg litt på gjærposen slik at næringsposen inni sprakk. Jeg var veldig usikker her siden jeg ikke var sikker på om jeg hadde fått ødelagt posen inni slik at næringen ble blandet med gjæren. Mer om dette senere. Så desinfiserte jeg dunken med et par korker klorin og vann til toppen (30 liters dunk fra europris) og lot dette stå i 3-4 timer. Jeg kokte opp en 5-6 liter vann etterpå og skylte vekk så godt jeg kunne. Leste her på forumet at det ikke var noen vits i å skylle ut, men jeg synes det lukta for mye klor av dunken, så jeg gjorde det uansett.
Etter å ha fått ut klorlukt satt jeg igang med å koke vann. Jeg kokte en stor kjele med vann (ca 10 liter) for seg selv, og så hadde jeg 4 liter vann i en mindre kjele. Når den på 4 liter kokte hadde jeg i 1,5kg malt og 50g humle og lot dette koke i 60 minutter mens jeg rørte flittig. Når det var 5 minutter igjen av koketiden hadde jeg i appelsinskall fra 1 stor appelsin. Når dette var ferdigkokt tok jeg ut skallet og hadde det over i duken der det allerede var 10 liter vann som da var ferdigkokt.
Så satt jeg igang en kjele med 4 liter vann igjen, og når den kokte hadde jeg igjen 1,5kg malt. Når det hadde gått 30 minutter hadde jeg i 30g humle, og igjen hadde jeg i appelsinskall fra en stor appelsin når det var 5 minutter igjen av koketiden. Når det var ferdigkokt tok jeg ut skallet og hadde innholdet i kjelen over i dunken.
Dette stod over natta og kjølte seg ned til romtemperatur. Jeg målte med hydrometeret mitt og vørteren hadde en OG på 1046. Jeg åpnet forsiktig gjærposen og helte dette i dunken. Da så jeg til min forskrekkelse at det faktisk var 2 poser med næring i gjærposen, og jeg hadde bare klart å sprekke den ene. Dette forklarer kanskje hvorfor gjærposen ikke var så oppblåst som den ser ut på diverse videoer på youtube osv. Jeg tok da sjansen og åpnet den andre posen med næring og hadde dette rett i vørteren. Hadde jeg sett på forhånd kunne jeg ødelagt næringsposen og blandet dette før jeg hadde det i vørteren, men det gikk ikke siden jeg ikke sjekket næringsposene før jeg hadde gjæret i vørteren.
Når dette var gjort satt jeg på gjærlåsen og tok en tur på kino. Nå, 6-7 timer etter jeg hadde i gjæren er det allerede full fres i dunken. Det skummer som bare det gjærlåsen bobler og har seg. Gleder meg til jeg skal smake på herligheten om noen uker.
Jeg har lest mange steder at det faktisk ikke er appelsinen som vanligvis gir den syrlige smaken til weissbier, men koriander. Jeg hadde ikke noe koriander her, så satser på det blir bra uansett.
Til "veteranene" her ... er det noen ting jeg har gjort som virker katastrofalt teit? Er det noe jeg kunne gjort annerledes? Ang. dette med å koke i 2 omganger .. Det var mest for at jeg ikke hadde store nok kjeler. Kan dette ha en negativ effekt?
I følge kalkulatoren på http://beercalculus.hopville.com/ så vil dette gi meg et øl med ~30 IBU på ca 4,9%. Vet ikke hvor bra dette stemmer, men uansett er jeg spent på hvordan det kommer til å smake.
Ingredienser:
- Thomas Coopers Wheat Malt Extact (http://vinogbar.no/product_info.php?products_id=920)
- Hallertau hersbrucker pellets (http://vinogbar.no/product_info.php?products_id=1038)
- Weihenstephan Weizen Yeast (http://vinogbar.no/product_info.php?products_id=1445)
Først av alt slo jeg litt på gjærposen slik at næringsposen inni sprakk. Jeg var veldig usikker her siden jeg ikke var sikker på om jeg hadde fått ødelagt posen inni slik at næringen ble blandet med gjæren. Mer om dette senere. Så desinfiserte jeg dunken med et par korker klorin og vann til toppen (30 liters dunk fra europris) og lot dette stå i 3-4 timer. Jeg kokte opp en 5-6 liter vann etterpå og skylte vekk så godt jeg kunne. Leste her på forumet at det ikke var noen vits i å skylle ut, men jeg synes det lukta for mye klor av dunken, så jeg gjorde det uansett.
Etter å ha fått ut klorlukt satt jeg igang med å koke vann. Jeg kokte en stor kjele med vann (ca 10 liter) for seg selv, og så hadde jeg 4 liter vann i en mindre kjele. Når den på 4 liter kokte hadde jeg i 1,5kg malt og 50g humle og lot dette koke i 60 minutter mens jeg rørte flittig. Når det var 5 minutter igjen av koketiden hadde jeg i appelsinskall fra 1 stor appelsin. Når dette var ferdigkokt tok jeg ut skallet og hadde det over i duken der det allerede var 10 liter vann som da var ferdigkokt.
Så satt jeg igang en kjele med 4 liter vann igjen, og når den kokte hadde jeg igjen 1,5kg malt. Når det hadde gått 30 minutter hadde jeg i 30g humle, og igjen hadde jeg i appelsinskall fra en stor appelsin når det var 5 minutter igjen av koketiden. Når det var ferdigkokt tok jeg ut skallet og hadde innholdet i kjelen over i dunken.
Dette stod over natta og kjølte seg ned til romtemperatur. Jeg målte med hydrometeret mitt og vørteren hadde en OG på 1046. Jeg åpnet forsiktig gjærposen og helte dette i dunken. Da så jeg til min forskrekkelse at det faktisk var 2 poser med næring i gjærposen, og jeg hadde bare klart å sprekke den ene. Dette forklarer kanskje hvorfor gjærposen ikke var så oppblåst som den ser ut på diverse videoer på youtube osv. Jeg tok da sjansen og åpnet den andre posen med næring og hadde dette rett i vørteren. Hadde jeg sett på forhånd kunne jeg ødelagt næringsposen og blandet dette før jeg hadde det i vørteren, men det gikk ikke siden jeg ikke sjekket næringsposene før jeg hadde gjæret i vørteren.
Når dette var gjort satt jeg på gjærlåsen og tok en tur på kino. Nå, 6-7 timer etter jeg hadde i gjæren er det allerede full fres i dunken. Det skummer som bare det gjærlåsen bobler og har seg. Gleder meg til jeg skal smake på herligheten om noen uker.
Jeg har lest mange steder at det faktisk ikke er appelsinen som vanligvis gir den syrlige smaken til weissbier, men koriander. Jeg hadde ikke noe koriander her, så satser på det blir bra uansett.
Til "veteranene" her ... er det noen ting jeg har gjort som virker katastrofalt teit? Er det noe jeg kunne gjort annerledes? Ang. dette med å koke i 2 omganger .. Det var mest for at jeg ikke hadde store nok kjeler. Kan dette ha en negativ effekt?
I følge kalkulatoren på http://beercalculus.hopville.com/ så vil dette gi meg et øl med ~30 IBU på ca 4,9%. Vet ikke hvor bra dette stemmer, men uansett er jeg spent på hvordan det kommer til å smake.