Hei.
Jeg er fersk og har nå brygget min andre batch med all grain ølsett. Har vært ganske fornøyd med begge bryggedagene men skulle gjerne hatt mindre grums i gjæringsbøtten.
Jeg brygger med BIAB i en 36 liters kjele uten noe ekstrautstyr utenom termometer og tappekran.
Slik gjør jeg det:
1. Mesker med 2,5- 3 liter vann per kg malt. Har lokket på kjelen under hele mesken. Rører hvert 10 minutt og sirkulerer med et litersmål.
2. Skyllingen. Da setter jeg på en silikonslange på tappekranen og tømmer mesken ned i en gjæringsbøtte. Så stenger jeg kranen og heller skyllevannet ned i kjelen. Rører forsiktig og lar det stå i 10 min. Så åpner jeg kranen og tømmer skyllevannet sammen med resten av vørteren. Til slutt stenger jeg kranen, løfter ut maskeposen, lar den renne fra seg i en annen bøtte. Heller vørteren tilbake i kjelen og starter kokingen. Heller siste rest fra mesken i kjelen etter at det har stått en stund.
3. Koker. Har humlen løst oppi kjelen da jeg har hørt at det er best. Følger oppskriften til punkt og prikke. Kjøler med kjølespiral. Åpner kranen og tømmer alt ned i bøtten. Rister og tilsetter gjær som jeg har rehydrert.
Høres dette greit ut, og er det en god måte jeg kan filtrere vørteren når jeg tar den fra kjelen til gjæringsbøtten ?
Jeg er fersk og har nå brygget min andre batch med all grain ølsett. Har vært ganske fornøyd med begge bryggedagene men skulle gjerne hatt mindre grums i gjæringsbøtten.
Jeg brygger med BIAB i en 36 liters kjele uten noe ekstrautstyr utenom termometer og tappekran.
Slik gjør jeg det:
1. Mesker med 2,5- 3 liter vann per kg malt. Har lokket på kjelen under hele mesken. Rører hvert 10 minutt og sirkulerer med et litersmål.
2. Skyllingen. Da setter jeg på en silikonslange på tappekranen og tømmer mesken ned i en gjæringsbøtte. Så stenger jeg kranen og heller skyllevannet ned i kjelen. Rører forsiktig og lar det stå i 10 min. Så åpner jeg kranen og tømmer skyllevannet sammen med resten av vørteren. Til slutt stenger jeg kranen, løfter ut maskeposen, lar den renne fra seg i en annen bøtte. Heller vørteren tilbake i kjelen og starter kokingen. Heller siste rest fra mesken i kjelen etter at det har stått en stund.
3. Koker. Har humlen løst oppi kjelen da jeg har hørt at det er best. Følger oppskriften til punkt og prikke. Kjøler med kjølespiral. Åpner kranen og tømmer alt ned i bøtten. Rister og tilsetter gjær som jeg har rehydrert.
Høres dette greit ut, og er det en god måte jeg kan filtrere vørteren når jeg tar den fra kjelen til gjæringsbøtten ?