kjellebass
Norbrygg-medlem
Hei,
Jeg har akkurat brygget en batch med American Pale Ale og holder på med nedkjøling av godsakene. Jeg hadde i utgangspunktet en gjærstarter klar til dyst. Det ser imidlertid ut til at starteren min har blitt infisert. Er ikke 100% sikker, men tar ingen sjanser og har derfor nylig tømt den i vasken. Det eneste jeg har av gjær akkurat nå er safale us-05 tørrgjær. Denne passer fint til ølen jeg brygger. Ifølge gjærkalkulatoren (http://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/) er én pose altfor lite og en gjærstarter på nærmere 2,5 liter må til (har ikke kjøpt meg stir-plate enda) for å høyt nok antall gjærceller. Å lage en starter tar fort 2-3 dager om jeg ikke tar helt feil...
Spørsmålet er altså:
Gjør det noe om brygget står uten gjær i 2-3 dager? Eller bør jeg investere i mer gjær i morgen? Evt. bør jeg tilsette gjæren jeg har i dag og kjøpe en pakke til i morgen?
Jeg har akkurat brygget en batch med American Pale Ale og holder på med nedkjøling av godsakene. Jeg hadde i utgangspunktet en gjærstarter klar til dyst. Det ser imidlertid ut til at starteren min har blitt infisert. Er ikke 100% sikker, men tar ingen sjanser og har derfor nylig tømt den i vasken. Det eneste jeg har av gjær akkurat nå er safale us-05 tørrgjær. Denne passer fint til ølen jeg brygger. Ifølge gjærkalkulatoren (http://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/) er én pose altfor lite og en gjærstarter på nærmere 2,5 liter må til (har ikke kjøpt meg stir-plate enda) for å høyt nok antall gjærceller. Å lage en starter tar fort 2-3 dager om jeg ikke tar helt feil...
Spørsmålet er altså:
Gjør det noe om brygget står uten gjær i 2-3 dager? Eller bør jeg investere i mer gjær i morgen? Evt. bør jeg tilsette gjæren jeg har i dag og kjøpe en pakke til i morgen?