Hva er klassisk norsk juleøl? Er det som regel ikke et øl i bock's styrke?
Hehehe satt faktisk 2min og lurte på om jeg skulle sløyfe juleølet fra den lista for å slipp å ta den diskusjonen igjen. Det finner du ut ved å se i typedefinisjonene klasse 3E.
3E. KLASSISK NORSK JULEØL
OG FG vol% IBU EBC
1060-1070 1014-1022 6,0-7,0 20-30 20-40
Den klassiske polutgaven av juleølet fra de store, norske bryggeriene. Maltdrevet, rent lagerøl med smak av mørk malt balansert mot lett bitterhet. Typisk matøl til tradisjonell norsk julemat.
Aroma: Fraværene til svak humlearoma. Kraftig, kompleks maltaroma. Preg av tørket frukt, karamell og mørke bær. Kan ha hint av kandissukker eller knekk. Fraværende til svakt preg av lagergjær.
Farge/utseende: Klar kobberfarget til mørk brun, gjerne med rødlig skjær. Lite, lyst skum.
Smak: Kraftig maltsmak med røstet preg, karamell og tørket frukt. Svak bitterhet skal balansere sødmen. Fraværende humlesmak. Ettersmak av søt malt.
Kropp: Middels til stor fylde, middels karbonering.
Eksempler: Ringnes Juleøl Sterk, Borg Juleøl kl. F, CB Juleøl kl. F, Hansa Juleøl kl. F, Mack Juleøl 6,5%.
Dette er faktisk et norsk tradisjonsøl. Ølet står forøvrig fint plassert i typedefinisjonene som det er. Jeg hadde abre synes det hadde vært kult om vi hadde en egen kategori for norsk tradisjonsøl. Dette er jo Norbrygg sine defininisjoner og da burde det vel være plass til det?