Oberstbräu hev/senk-bryggeri

Tor.

Norbrygg-medlem
Vi har et 3-kjelsoppsett med Labb-dunker, HERMS i vannkoker, én pumpe og hagevis av triclamp-koblinger + et gjæringsskap med plass til 60-liters Speidel gjæringskar. Hele greia tar 140 cm veggplass i en isolert utebod.

Meske- og kokekar + HERMS og pumpe står på et hev/senkbord på 90 cm. Benkeplata er fra billigkroken på IKEA. Det er montert et skap med to skuffer under. Skuffene er standard kjøkkenskuffer (gammel IKEA-standard) og frontene er i vørterbeiset kryssfinér (målsagd av Thauglands trelast). Bruker en pakkevekt fra Jula for måling av vannmengder.

Mesking_herms_hlt.jpg
Det går fint å heve opp bordet og skyve meskekaret oppå gjæringsskapet for tapping av vørter til kokekaret, men punpa duger også. Hender vi tar siste delen av tappingen sånn likevel.

Kontrollpanel med hev/senk-bryter, upålitelig termometer, PID for HERMSen, bryter for pumpe, brytere og effektregulatorer for varmeelementene + STC1000 for gjæringsskapet. Plassert i en skuff av kryssfinér (også fra Thaugland) oppå gjæringsskapet. Over kontrollpanelet er det benkeplate med plass for HLT.
Kontrollpanel.jpg

All varming av vann og koking av vørter gjøres med to stk dyppvarmere på 3 kw. Har bare 16A i boden, så det blir en skjøteledning fra huset for å få nok strøm.
Koker_nesten2.jpg
Utlufting med Biltemas største gulvvifte stående i vinduet. Har aldri kjørt den på fullt. Når det er kaldt ute, fryser det på viftebladene. Frigis som et regn av isbiter med noen minutters mellomrom.
Koker.jpg
Har en binders av kobberrør som brukes til whirlpooling. Kjøler med dobbel dyppkjøler (2x5 meter). Hever bordet når det skal tappes til gjæringskar som står i gjæringsskapet. (Pt ingen bilder av dette).

Når bryggeriet ikke er i bruk, heves bordet helt opp. Har et skap med store skuffer som akkurat får plass under. Får plass til mye bryggeutstyr der. Skapet gjør nytten som avlastningsbenk når det brygges.
Lager.jpg

Det vil nok bli oppgradert til noe mer i rustfritt etter hvert. Vet ikke helt om det blir VVB-basert ennå.
 
Jeg bruker også to slike duppvarmere på 3kw. Putter dem oppi der det trengs. Hever til mesketemperatur på et blunk feks. Jeg holder på med nytt bryggeri +50l og spekulerer i å bare bruke slike til kok. Slippe å montere element i kjele som er vanskelige og rengjøre osv. Men det aner meg at watt/cm er høy og er redd for sviing. Hvilke erfaringer har dere med det?
 
Har heller ikke hatt problem med sviing, men de er litt plundrete å vaske. Ikke så mye avstand mellom sløyfene i kveilen.
 
Pakkevekta fra Jula har ikke fungert helt optimalt med standardinnstillingene. Den har skrudd seg av for raskt (3 minutter), og 60 kg er i minste laget.

Rett før forrige brygging prøvde jeg å justere litt på innstillingene, og endte opp med store avvik.
Her gjelder faktisk RTFM!

Har i dag fulgt denne:
http://www.jula.no/globalassets/catalog/productdocuments/manual/821012_se-no-pl-en.pdf
... satt tid for automatisk avstilling til 9 minutter og kalibrert vekta til 120 kg. Kontrollveide kalibreringsvektene (vanndunker og keramiske fliser) på en badevekt fra Claser'n, så det er nok grenser for hvor nøyaktig det blir.
 
Noen av dyppvarmerne har ikke jording. Kan nok være lurt å kjøpe med jording.
 
Oppgradert til BIAB:
uploadfromtaptalk1460096946892.jpg
Stor meskepose fra Bryggmaker, påsydd nylonbånd, med litt kjetting for at det skal være enkelt å henge opp.
Henger i to skyvedørsskinner i taket:
uploadfromtaptalk1460097063078.jpg
17 kg malt denne gangen. 25 burde gå bra.
Funker bra med hev/senkbordet.
 
Tilbake
Topp