Oksidering av øl under gjæring

Terje J

Norbrygg-medlem
Som nybegynner er det mange bekymringer og ting man lurer på ifm bryggeprosessen, men takket være det fantastiske engasjementet her på forumet så får man nye tips hele veien. Siste "bekymring" er hvor stor er egnetlig risikoen for oksidering av øllet når det er I gjæringsbøtta...

For min del så blir det lokk av/på 3-4 ganger etter stormgjæringen er over. Først ved tørrhumling, så et par SG målinger. Det er alltid litt plundrete å smyge av lokket (bøtta I gjæringsskap), så det er uunngåelig at det kommer en del luft inn I bøtta.

Neste step er coldcrashen og da suges det nok inn litt luft pga krymping av volumet (typisk 0.7-0.8dl luft).

CO2 er tyngre enn luft, så det blir vel liggende som et slags lokk ved overflaten, og ofte er det et "beskyttende" humlelag og krausenrester som sannsynligvis gjør at oksygenet ikke kommer lett til overflaten av øllet, så lenge bøtta står I ro og man ikke rørerer kraftig i bøtta.

Er høyst usikker på hvor kritisk dette egentlig er. Noen lærde som har erfaring eller beroligende ord? :).
Må man eventuelt gå litt mer drastisk til verks og flushe med CO2 rett før man klemmer lokket på igjen? Videre ved coldcrash; fjerne vannlåsen og koble slange fra gjæringsbøtte til en ny bøtte med CO2 som igjen er utstyrt med et vannlås (slange til bunn av bøtta) (høres voldsomt ut!)?
 
Du kan nok ta det med ro. Bare pass på å unngå skvalping i gjæringskaret om du må flytte det.
 
Tilbake
Topp