Ønsker inspill humleskjema Cascade SMaSH APA

Heisann godtfolk

Planlegger flere APA SMaSH brygg med noen av C-humlene, og først ut er Cascade.

Generelt:
Tittel: The SMaSH Cascarade
OG: 1.050
FG: 1.0.11
Farge: 7.1 EBC
Bitterhet: 36.3
Sluttvolum: 22L
BU/GU: 0.72

Malt:
4.8kg Pale malt,

Humle:
60 min:
40g Cascade (26.7 IBU)
10 min: 40g Cascade (9.7 IBU)
0 min: 40g Cascade (0.0 IBU)
Dry hop: 80g Cascade(0.0 IBU)

Annet:
Irish moss ved 10 min
Yeast nutrient ved 10 min.

Gjær:
US-05 Safale

Jeg ønsker noen innspill på humleskjemaet da jeg har satt opp et veldig enkelt et med totalt 200g Cascade
Vurderer å senke mengden humle på 60 min og heller øke på 10min, men da må jeg evt kjøpe enda en pakke humle :)
Tanker?
 
Jeg ville kanskje slenge på noe på 20 eller 15 min også, for enda mer humlesmak. Kan da kompensere for økt bitterhet ved å redusere tilsetningen på 60 min noe. Nå er uansett ikke 36 IBU sykt mye, så det går fint med noen flere uten at du sklir over i IPA land.
 
Jeg ville kanskje slenge på noe på 20 eller 15 min også, for enda mer humlesmak. Kan da kompensere for økt bitterhet ved å redusere tilsetningen på 60 min noe. Nå er uansett ikke 36 IBU sykt mye, så det går fint med noen flere uten at du sklir over i IPA land.

Ja det går an, har lyst å holde BU:GU mellom 0.7-0.8, men med litt triksing og miksing i BS får jeg den nok opp under 0.8
 
BU:GU på 0,8 er fint.

Uansett så er det smak og behag, og det er jo bare å prøve seg frem. Blir sikkert knall dette, og er det noe du føler mangler så justerer du til neste SMaSH.

En erfaring jeg gjorde ved min SMaSH er at den ble veldig tør og opplevdes som litt "tynn". Mesket på 66 grader, så ville nok godt opp en grad for min egen del neste gang jeg kjører en SMaSH for litt fylde. Men det og er jo smak og behag...
 
BU:GU på 0,8 er fint.

Uansett så er det smak og behag, og det er jo bare å prøve seg frem. Blir sikkert knall dette, og er det noe du føler mangler så justerer du til neste SMaSH.

En erfaring jeg gjorde ved min SMaSH er at den ble veldig tør og opplevdes som litt "tynn". Mesket på 66 grader, så ville nok godt opp en grad for min egen del neste gang jeg kjører en SMaSH for litt fylde. Men det og er jo smak og behag...
Ja har satt opp 66.7°C i meskeskjemaet.
Senket 60min til 30g, økte 10min til 50g og la til 20g ved 15min. Ender da op med en BU/GU på 0.77.
 
BU:GU på 0,8 er fint.

Uansett så er det smak og behag, og det er jo bare å prøve seg frem. Blir sikkert knall dette, og er det noe du føler mangler så justerer du til neste SMaSH.

En erfaring jeg gjorde ved min SMaSH er at den ble veldig tør og opplevdes som litt "tynn". Mesket på 66 grader, så ville nok godt opp en grad for min egen del neste gang jeg kjører en SMaSH for litt fylde. Men det og er jo smak og behag...

Tok en rask kikk på bryggselv og ser at Cascade har en alfa på 8.8%, bryggeland sier 7.1% mens i BS ligger den på 5.5%.
Hva bør jeg gå etter?
Sjekket ikke forrige gang jeg brygget med cascade i en IPA, men det var det flere humletyper med i bildet.
 
D
Tok en rask kikk på bryggselv og ser at Cascade har en alfa på 8.8%, bryggeland sier 7.1% mens i BS ligger den på 5.5%.
Hva bør jeg gå etter?
Sjekket ikke forrige gang jeg brygget med cascade i en IPA, men det var det flere humletyper med i bildet.


Alfasyreinnholdet kan variere litt fra år til år, og muligens mellom de ulike "produsentene". Uansett ikke noe problem, når du har bestemt deg for hvor du handler humlen din justerer du bare mengden i oppskriften ut i fra alfasyreinnholdet på humlen du har for å nå ønsket IBU.
 
D
Alfasyreinnholdet kan variere litt fra år til år, og muligens mellom de ulike "produsentene". Uansett ikke noe problem, når du har bestemt deg for hvor du handler humlen din justerer du bare mengden i oppskriften ut i fra alfasyreinnholdet på humlen du har for å nå ønsket IBU.

Et annet spørsmål som er kommet opp nå når jeg planlegger neste brygg som vil bli citra SMaSH.
Hvordan kan jeg regne meg frem til i nærheten samme mengde aroma ift den jeg allerede har laget?
Bakgrunnen for at jeg lager disse er for å sammenligne aroma/smak.
Jeg ønsker ikke et øl som har en litt tam aroma mens den andre er en aromaeksplosjon av dimensjoner.

Eller er det en bedre test å kjøre samme mengde smak/aroma og tørrhumling på alle batchene for å se hva som gir mye aroma? Tenker den form for test kan man lese seg frem til?
 
Et annet spørsmål som er kommet opp nå når jeg planlegger neste brygg som vil bli citra SMaSH.
Hvordan kan jeg regne meg frem til i nærheten samme mengde aroma ift den jeg allerede har laget?
Bakgrunnen for at jeg lager disse er for å sammenligne aroma/smak.
Jeg ønsker ikke et øl som har en litt tam aroma mens den andre er en aromaeksplosjon av dimensjoner.

Eller er det en bedre test å kjøre samme mengde smak/aroma og tørrhumling på alle batchene for å se hva som gir mye aroma? Tenker den form for test kan man lese seg frem til?

Det er et godt spørsmål, og det er også et jeg ikke vet svaret på, så her må nok noen med mer erfaring gi deg fasiten.

Skulle jeg tippet, så bør du nok i hvert fall bruke samme tilsetningstidspunkter for humle på de ølene du vil sammenligne. Altså, humlet du forrige øl på 60, 15, 5 og 0 min, så er det nok lurt å gjøre det samme også nå. Videre ser jeg for meg to alternativer:

1) Du bruker samme antall gram per liter på smaks- og aromatilsetningene som på ditt forrige øl, altså på 15, 5, og 0 minutter. Så fyller du på ved 60 minutter til du når samme antall IBU som sist.

2) Eventuelt kan du regne ut hvor mange IBU du fikk på ditt forrige brygg på hver av tilsetningene. Så tilsetter du humle på ditt nye brygg til du når samme antall IBU på de ulike tidspunktene.

Jeg hadde muligens selv gått for alternativ 1), men noen med mer kunnskap om humlens verden får komme med fasiten. Kan godt være det vil være et alternativ 3) :D
 
Det er et godt spørsmål, og det er også et jeg ikke vet svaret på, så her må nok noen med mer erfaring gi deg fasiten.

Skulle jeg tippet, så bør du nok i hvert fall bruke samme tilsetningstidspunkter for humle på de ølene du vil sammenligne. Altså, humlet du forrige øl på 60, 15, 5 og 0 min, så er det nok lurt å gjøre det samme også nå. Videre ser jeg for meg to alternativer:

1) Du bruker samme antall gram per liter på smaks- og aromatilsetningene som på ditt forrige øl, altså på 15, 5, og 0 minutter. Så fyller du på ved 60 minutter til du når samme antall IBU som sist.

2) Eventuelt kan du regne ut hvor mange IBU du fikk på ditt forrige brygg på hver av tilsetningene. Så tilsetter du humle på ditt nye brygg til du når samme antall IBU på de ulike tidspunktene.

Jeg hadde muligens selv gått for alternativ 1), men noen med mer kunnskap om humlens verden får komme med fasiten. Kan godt være det vil være et alternativ 3) :D

Btw har du fått brygget Citra Single Hop'en din?
 
Sikkert ikke noe problem å justere den litt ned. Direkte sammenlignbar i forhold til like mye smak / aroma vil den nok ikke bli uansett. Det viktigste er vel bare å bli kjent med hva de forskjellige humlene smaker og lukter? :) Om man ligger noen IBU over eller under spiller sikkert mindre rolle :)
 
Tilbake
Topp