Oppstart av nanobryggeri

Hei! vi er to relativt uerfarne ølbrygger, som gjennom jobben har fått muligheten til å være med på å starte opp et nanobryggeri. Vi har alle tillatelser til produksjon og salg på plass, men etterhvert som drømmen nærmer seg realitet er det naturlig nok en del spørsmål. Vi er to som skal drive bryggeriet, men vi har under 50 brygg under beltet hver, så alle tips og tanker mottas med stor takk. Vi hadde aldri tenkt på å starte noe som dette på egenhånd, men vi har en fantastisk arbeidsgiver som ikke er redd for å satse. Vi ble spurt om vi ville brygge øl for salg i bedriften, og om vi kunne komme med en oversikt over utstyr og ca pris for dette.

Bryggeriet vårt skal produsere øl til servering i et veletablert firma som driver med vinterturisme. Ølet skal kun selges i vår resturant. Per idag er mengden øl solgt svært beskjeden, rundt 1000 liter i året. Egenprodusert øl skal være en del av den totale pakken vi tilbyr, og vi ser for oss at lokalt brygget øl kombinert med det vi ellers tilbyr, bidrar til en mer eksklusiv opplevelse.

Siden mengden øl vi ser for oss å selge er såpass liten, samt at bryggerilokalet også er ganske lite, ser vi for oss å brygge på to 50liters kokere. Om noen har noen anbefalinger her så mottas det med stor takk. Har funnet en aktuell helautomatisk modell med resirkpumpe. Den er relativt billig, og vi tror to slike dekker vårt behov. Vi er klar over at større kapasitet er mer effektivt, men vi har som sagt ikke så mye erfaring, og føler at fallhøyden er stor om man kløner til en batch på 250 liter, kontra en på 50. Samt at det blir vesentlig dyrere å kjøpe større utstyr. Vi skal også brygge flere forskjellige typer øl, og da blir det kanskje litt for meget med svære bryggerier på hundrevis av liter.

Vi skal fermentere på vanlige plastdunker i første omgang, og har et stort rom med temperaturregulering.
Karbonering skal foregå på 50l fat, med co2, og skal deretter flaskes med mottrykksfyller.

Hva tenker dere om selve prosessen? Bør vi vurdere andre alternativer? Noen tips og råd til to ivrige bryggere?
 
Jeg synes ambisjonsnivået virker godt. Personlig tror jeg nok behovet for større kapasitet kan melde seg når det lokalproduserte ølet blir en del av attraksjonen, men det får man evt. ta om det kommer. Kjør på! Dere kan evt. vurdere 100 liters oppsett og ha en 50l koker i tillegg for forsøksbatcher. Da kan bryggedagen gi både 50, 100 og 150 liter. Større fleksibilitet.
 
Sist redigert:
Siden dere allerede har salgsleddet klart, er det bare å kjøre på. Mange som vil starte med salg, mangler dette viktige punktet...
50L er perfekt i starten, og siden for uttesting av nye oppskrifter.
Legg inn nok strøm, vifter og annet med tanke på min. 200L
Lykke til
 
Dersom dere har penger til det, så ville jeg lagt litt mer penger i kontroll av gjæring, og gjæringsutstyr. F.eks glykolkjøleren til Grainfather eller SS Brew Tech. Hvis dere ikke får kvalitet på ølet med en gang, så kan det bli vanskelig å etablere et "merkenavn" som folk vil foretrekke. Nå har jo f.eks Kim Odland nettopp startet opp en lite bryggeri på Ostehuset her i Stavanger, med 2 x 80L BrewTools og SS Brew tech gjæringstanker. Ved å gjøre ting enkelt, så blir lettere for dere å holde oppe produksjonen. F.eks styre ting via nett/app, enkel rengjøring osv.

Hvis dere ikke har penger, så kjør på slik som du beskrev, men dimensjoner ting som msevland foreslo.
 
Lag et bryggeri som er enkelt å drifte fra A til Å. Det må være greit å ta vaskejobben uten for mye pes, og godt dimensjonert sluk samt avfall til brukt mask må jo og tenkes på. Avtrekk, en proff ventilasjon med svær kanalvifte ville jeg vurdert ganske fort.

1000 liter øl er overkommelig, men det er fort å komme bakpå hvis man ikke har nok øl som er ferdigmodna og det plutselig er noen som vil holde et lag hos dere. Et lite antall forskjellige øl, som er enkle å reprodusere slik at variasjon fra batch til batch ikke blir all verdens.

Malt - hold dere til en produsent, ellers blir det forskjellige øl fra gang til gang.

Gjæringskontroll. Ordne seg gjæringstanker som tilrettelegger for topphøsting om det hørtes ut som en god idé, og så tanker som tåler trykk så man kan cold crashe uten å ta inn luft utenfra, eventuell annen metode for klarning. Gelatin kanskje. Folk liker klart øl.
 
Tilbake
Topp