"Oversette" oppskrifter fra større bryggerier til et hjemmebryggeroppsett / kloning

En ting eg har tenkt litt på og observert en del.
Ofte så oppgir folk oppskrifter med 7kg ditt og 400g datt. Dette blir jo egentlig totalt meningsløst, all den tid folk har ulike oppsett og volumliter.
Som regel så snakker vi om en standard 25 liters batch, men det er langt i fra en standard.
Derfor har eg også begynt å oppgi oppskrifter i prosent. 80% ditt og 20% datt.
Enklere for andre å skalere til seg selv. Og lettere å justere synes eg.

Når det gjelder humling så går det mye i gram. Hvorfor bruker vi ikke g/l mer?
Ser i noen oppskrifsbøker fra kommersielle bryggerier gjør de dette, men fungerer det ikke på samme måte mtp whirlpool, hopestand, volum til kok osv?
Hvis en da tar en slags utgangspunkt i Nøgne Ø varianten av at "resten er bonus", noen som må være litt feil, så er dette jo en fin måte å oppgi oppskrifter på. 2g/l som smak og aromahumle på 10 og 2 min. f.eks.
Blir det feil å for oss å skalere humling i g/l ?
Hvordan forholder dette seg til de kommersielle bryggeriene? De har jo mer utbytte forstår eg.

Bare en filosofisk tanke.

Malt i prosent og humle i gram pr liter er en en grei standard for å formidle en oppskrift på. Det er bare populærlitteratur som er steinaldersk som gjør at flere folk ikke bruker det.

Men dette hadde jo ikke noe med tema å gjøre egentlig.
 
En ting eg har tenkt litt på og observert en del.
Ofte så oppgir folk oppskrifter med 7kg ditt og 400g datt. Dette blir jo egentlig totalt meningsløst, all den tid folk har ulike oppsett og volumliter.
Som regel så snakker vi om en standard 25 liters batch, men det er langt i fra en standard.
Derfor har eg også begynt å oppgi oppskrifter i prosent. 80% ditt og 20% datt.
Enklere for andre å skalere til seg selv. Og lettere å justere synes eg.

Når det gjelder humling så går det mye i gram. Hvorfor bruker vi ikke g/l mer?
Ser i noen oppskrifsbøker fra kommersielle bryggerier gjør de dette, men fungerer det ikke på samme måte mtp whirlpool, hopestand, volum til kok osv?
Hvis en da tar en slags utgangspunkt i Nøgne Ø varianten av at "resten er bonus", noen som må være litt feil, så er dette jo en fin måte å oppgi oppskrifter på. 2g/l som smak og aromahumle på 10 og 2 min. f.eks.
Blir det feil å for oss å skalere humling i g/l ?
Hvordan forholder dette seg til de kommersielle bryggeriene? De har jo mer utbytte forstår eg.

Bare en filosofisk tanke.
Hva angår malt er det jo ikke så vanskelig å finne ut % hvis du har vekt, men jeg er enig i at det er unødvendig. Samtidig virker det som 25 liter er en så etablert standard at det antakelig vil være mer jobb om alle som bruker standarden må regne om fra % til vekt enn om de få som brygger andre volum må regne andre veien.
 
Malt i prosent og humle i gram pr liter er en en grei standard for å formidle en oppskrift på. Det er bare populærlitteratur som er steinaldersk som gjør at flere folk ikke bruker det.

Så humle g/l lar seg overføre fra bryggerier på samme måte?
Eg skjønner ikkje hvorfor det ikkje er standard måte. Så mye enklere.

Beklager om det var avsporing. Følte kanskje det var noe med å oversette oppskrifter.
 
Hva angår malt er det jo ikke så vanskelig å finne ut % hvis du har vekt, men jeg er enig i at det er unødvendig. Samtidig virker det som 25 liter er en så etablert standard at det antakelig vil være mer jobb om alle som bruker standarden må regne om fra % til vekt enn om de få som brygger andre volum må regne andre veien.

Du må jo regne om til din egen effektivitet gitt OG, så da er det enkleste vel å starte med prosenter uansett.
 
Så humle g/l lar seg overføre fra bryggerier på samme måte?
Eg skjønner ikkje hvorfor det ikkje er standard måte. Så mye enklere.

Ah. Du får et tall iallefall. Men som tråden handler om så spørs alt på prosess og utstyr. Samme g/l ville blitt forskjellig opplevelse fat/flaske/gjæringstemperatur f.eks.
 
Du må jo regne om til din egen effektivitet gitt OG, så da er det enkleste vel å starte med prosenter uansett.

Er enig i at vi egentlig burde oppgi prosenter. Men jeg må innrømme at jeg "ser" ei oppskrift mye lettere når den er oppgitt i vekt. Som regel er det amerikanske cornyfatbaserte oppskrifter på 19 liter, eller det er 25-liters batcher, og jeg forholder meg lettere til dem enn til oppskrifter i prosent. Så personlig blir jeg altså lykkeligere når jeg får oppskrifta i vekt.

Det hadde selvfølgelig vært en fordel om alle tenkte og oppga oppskrifter i prosent. Men det blir litt som å gå inn for esperanto:).

Når det gjelder humle, ser jeg litt annerledes på det. g/l til hver tilsetting er veldig greit.
 
Er enig i at vi egentlig burde oppgi prosenter. Men jeg må innrømme at jeg "ser" ei oppskrift mye lettere når den er oppgitt i vekt. Som regel er det amerikanske cornyfatbaserte oppskrifter på 19 liter, eller det er 25-liters batcher, og jeg forholder meg lettere til dem enn til oppskrifter i prosent. Så personlig blir jeg altså lykkeligere når jeg får oppskrifta i vekt.

Det hadde selvfølgelig vært en fordel om alle tenkte og oppga oppskrifter i prosent. Men det blir litt som å gå inn for esperanto:).

Når det gjelder humle, ser jeg litt annerledes på det. g/l til hver tilsetting er veldig greit.


Klarer ikke se for meg oppskrifter enn annet i prosenter etter at jeg gikk over til no sparge 12L. Jeg prøver liksom å "oversette" til prosenter, men matematikken min er så pill råtten at jeg driter som regel i det etter å ha sett på oppskriften i tre sekunder og surfer heller videre, med mindre det er en oppskrift jeg er veldig nysgjerrig på da for å samle inspirasjon.
 
Klarer ikke se for meg oppskrifter enn annet i prosenter etter at jeg gikk over til no sparge 12L. Jeg prøver liksom å "oversette" til prosenter, men matematikken min er så pill råtten at jeg driter som regel i det etter å ha sett på oppskriften i tre sekunder og surfer heller videre, med mindre det er en oppskrift jeg er veldig nysgjerrig på da for å samle inspirasjon.

Jeg sikter alltid mot 3 kasser bjørnunger, altså 24 liter. Det er vel det vanligste å ligge omkring der. Og dele på 2 greier du nok;).

Ellers er vel dette i grenseland for oversettelsestemaet, sjøl om det har praktisk relevans:).
 
Jeg sikter alltid mot 3 kasser bjørnunger, altså 24 liter. Det er vel det vanligste å ligge omkring der. Og dele på 2 greier du nok;).

Ellers er vel dette i grenseland for oversettelsestemaet, sjøl om det har praktisk relevans:).

Jeg klarer å dele på to, men som sagt så er jo meskeeffektiviteten ganske viktig her, så da må jeg uansett ha det i prosenter :)
 
Tilbake
Topp