En ting eg har tenkt litt på og observert en del.
Ofte så oppgir folk oppskrifter med 7kg ditt og 400g datt. Dette blir jo egentlig totalt meningsløst, all den tid folk har ulike oppsett og volumliter.
Som regel så snakker vi om en standard 25 liters batch, men det er langt i fra en standard.
Derfor har eg også begynt å oppgi oppskrifter i prosent. 80% ditt og 20% datt.
Enklere for andre å skalere til seg selv. Og lettere å justere synes eg.
Når det gjelder humling så går det mye i gram. Hvorfor bruker vi ikke g/l mer?
Ser i noen oppskrifsbøker fra kommersielle bryggerier gjør de dette, men fungerer det ikke på samme måte mtp whirlpool, hopestand, volum til kok osv?
Hvis en da tar en slags utgangspunkt i Nøgne Ø varianten av at "resten er bonus", noen som må være litt feil, så er dette jo en fin måte å oppgi oppskrifter på. 2g/l som smak og aromahumle på 10 og 2 min. f.eks.
Blir det feil å for oss å skalere humling i g/l ?
Hvordan forholder dette seg til de kommersielle bryggeriene? De har jo mer utbytte forstår eg.
Bare en filosofisk tanke.
Malt i prosent og humle i gram pr liter er en en grei standard for å formidle en oppskrift på. Det er bare populærlitteratur som er steinaldersk som gjør at flere folk ikke bruker det.
Men dette hadde jo ikke noe med tema å gjøre egentlig.