Oxine desinfeksjonsmiddel

oeng

Norbrygg-medlem
Leser at kommersielle bryggerier og mikro-bryggerier sverger mere og mere til å bruke Oxine (NaClO2) som desinfeksjonsmiddel overalt på bryggeriutstyr (gjæringstanker, flasker, slanger og rør, kraner og ventiler, etc.).
Oxine skal være bedre desinfiserende enn fosforsyre produkter, mindre korrosivt, ekstremt hurtigvirkende (10 sekunder?), no-rinse (slik som StarSan) da det er næringsmiddel godkjennt, og ikke minst mye billigere i bruk. Er visstnok også noe av det beste produktet til å vaske gjær fri for bakterier.

Andre bruksområder er f.eks. vannrenseannlegg (er foretrukket fremfor klor), innen landbruk til å fjerne bakterieinfeksjoner på husdyr og fjørfe da det ikke skader friskt vev, fjerne bakterier i ventillasjonsannlegg uten å forgifte tilhørende lokaler, og sikkert mye annet som jeg ikke har lest om ennå.

Oxine blir lite omtalt i hjemmebrygger miljøet, er det noen grunn for det?
Er det noen her som bruker Oxine som desinfeksjonsmiddel og har noen erfaringer med det, eventuelt hvordan de praktisk bruker dette?

Legger ved en link som kort nevner aktuelle egenskaper innen brygging, man kan lett finne mye mer info om dette produktet på nettet:
http://www.brewcitysolutions.com/cg...tart=20&template=Templates/SearchResult.html
 

magne1972

Moderator
Jeg vet ikke, men en fordel med starsan er skummet.
Ellers er kanskje dette brukbart der man ikke trenger skumeffekten?
 
Jeg bruker oxine og er meget godt fornøyd.
Jeg bruker det til all desifisering med følgende utblanding:
Tanker - 100ppm
Rør.slanger, filtere 100ppm
Flaskekorker 100ppm
Flasker 20ppm
Gjær 20ppm
Jeg bruker fosforsyre til aktivering .

100ppm oppløsningen lagrer jeg på et Corneliusfat og
bruker om og om igjen. Kontrollerer styrken med
målestrips og fornyer med oxine ved behov.

Tanker spyles med cipkule og pumpe i 25 sek med 5 min intervall i 30 min.
Rør ,slanger filtere og korker fylles i 30 min.
Flasker spyles i ett minutt.
Gjær tilsettes 1ml/liter slurry i 20 min.

Jeg er rimelig sikker på at resten av oppløsningen som kleber
til flaskeveggen og korken før tapping gir en desifisernede effekt på innholdet
uten at jeg har merket oxydering. Torga skal foreta non målinger på
restverdiene bare jeg får sendt no oppover.

Du kan sikkert redusere både oppløsningstyrke og tid i forhold til det
jeg bruker, men det er noe med tryggheten da....

Jeg lager ca 2000 liter øl fyller da ca 4000 flasker pr år.
Totalt medgår det 2-3 liter oxine pr år.
 

Bård

Norbrygg-medlem
Da blir spørsmålet: hva koster stoffet, og hvor får man tak i det? Samme med teststrips.
 
Jeg kjøper hos et firma som heter Termek i Bærum.
Hvis jeg ikke husker feil kostet 5 liter ca tusenlappen.
Teststrips har jeg kjøpt på e-bay.
 

magne1972

Moderator
Med den literprisen blir det vel et spørsmål om det er rimeligere enn starsan?
Jeg ser du brygger mye, men starsan kan også gjennbrukes, og i mindre skala som meg (brygger muligens 500-1000 liter)
Vil nok starsan lønne seg.
 
Tja, enhver får vel bruke hva han vil.

Jeg bruker oxine fordi:
Det dreper bakterier, gjær og villgjær med høy effektivitet.
Det trenger gjennom biofilm
Restproduktet er kun ørlite koksalt.
 
Hvis du søker etter MMS på ebay vil du finne en mengde småflasker tilsalgs.
Det er en "menighet"  som oppfatter det å drikke små mengder klordioksyd
som kurerende for allverdens sykdommer. Du funner dem også i helsekostbutikker
her hjemme. Felles for alle som jeg har sett er at de består av nantriumnitritt
oppløst i vann som tilsettes en syre i relativt stor mengde for å aktivere.
I teorien skal dette gi en viss mengde Cl02 men vær klar over at hvis du søler
natriumnitrittoppløsningen på f eks en bordplate og lar det tørke vil den
kunne selvantenne.
Jeg har en sterk mistanke om at det produktet du har funnet er av den sorten.

Jag har forsøkt dette men fikk ikke ønsket styrke på oppløsningen.

Termek selger i mindre forpakninger, bl. a har de  no som brukes
mot " sur stråle på hest" :)
 

gustavf

Sentralstyre
Krille skrev:
Edit: Finnes det eventuelt andre gode produkter som passer for en som brygger i små skala (tenker først og fremst på gjærvask)?

Jeg synes det er greit å bruke ClO2-tabletter, som selges for vannrensebruk. Tablettene er passe til en liter og de trenger ikke aktivering (dvs, det er stoff i tablettene som gjør at de aktiveres i kontakt med vann). Koster ca 5-10 kr per tablett, så det er ikke noen veldig god løsning for storforbrukere eller til mer generelt renhold, men fungerer fint for gjærbehandling i småskala.
 

oeng

Norbrygg-medlem
magnumhansen skrev:
Jeg bruker oxine og er meget godt fornøyd.
Jeg bruker det til all desifisering med følgende utblanding:
Tanker - 100ppm
Rør.slanger, filtere 100ppm
Flaskekorker 100ppm
Flasker 20ppm
Gjær 20ppm
Jeg bruker fosforsyre til aktivering .

100ppm oppløsningen lagrer jeg på et Corneliusfat og
bruker om og om igjen. Kontrollerer styrken med
målestrips og fornyer med oxine ved behov.

Tanker spyles med cipkule og pumpe i 25 sek med 5 min intervall i 30 min.
Rør ,slanger filtere og korker fylles i 30 min.
Flasker spyles i ett minutt.
Gjær tilsettes 1ml/liter slurry i 20 min.

Jeg er rimelig sikker på at resten av oppløsningen som kleber
til flaskeveggen og korken før tapping gir en desifisernede effekt på innholdet
uten at jeg har merket oxydering. Torga skal foreta non målinger på
restverdiene bare jeg får sendt no oppover.

Kjempe interessant, spesielt siden Oxine desinfiserer flere bakterie- sopp- og villgjær typer enn StarSan.

Jeg har et par spørsmål til:
Hvis jeg forstår deg rett, har du en mistanke at det lille av fukt rester på innsiden av flaske- eller fat- veggen etter sterilisering kan kanskje også være sterkt nok til å ta knekken på eventuelle infeksjoner som allerede er i ølet man fyller flasken eller fatet med?

Bruker du en slik "2% solution of stabilized chlorine dioxide"?
    Hvis så, er det korrekt at 5ml per liter vann gir 100 ppm?

Er litt forvirret her, trenger man egentlig å aktivere Oxine, leser på nettet at man noen ganger bruker dette direkte i vann og andre ganger aktiveres dette med syre?
I tilfelle man må aktivere med syre, hvordan gjør du det praktisk, og må ferdig blanding videre ha en pH på 5-6?

Hva slags teststrips er det man bruker for å sjekke styrken?


PS.  Ser at prisen på nettet er under 200kr (25-32$) for 1 gallon og faller fort ved større volumer. 1 gallion skulle rekke til alt av desinfisering og gjærvasking i flere år for en vanlig hjemmebrygger.
 

oeng

Norbrygg-medlem
Var nok litt kjapp der, skulle sagt fosforsyre sanitering/sterilisering......

Forsøket jeg hadde lest gjaldt en test med fosforsyre 2.2 pH, og Oxine (ClO2), som sanitering/steriliserings medier.
Forsøket gjort med fosforsyre 2.2 pH viste at dette drepte kun ca 95% av Lactobacillus bakteriene, men 100% av Acetobacter og Enterobacter bakterier. Oxine drepte alle typer bakterier. Så bruk av fosforsyre er ikke helt bra.

Jeg var nok litt kjapp med å annta at StarSan var kun et annet fosforsyre basert sanitering/steriliserings medium med skumfunksjon. Etter å ha lest litt mer ser jeg at oppfinneren, Charley Talley, uttaler at StarSan er et fosforsyre basert middel, men har flere ingredienser i seg som dreper allt liv hvis blandingen holder rett blandingsforhold og pH'en holdes lav nok. Tydeligvis er det de hemmelige kjemikaliene som gir disse spesielle egenskapene. Han sier videre at kommer blandingsforholdet eller pH'en ut av sitt virkeområde er StarSan helt ufarlig, han har drukket dette......
 
oeng skrev:
magnumhansen skrev:
Jeg bruker oxine og er meget godt fornøyd.
Jeg bruker det til all desifisering med følgende utblanding:
Tanker - 100ppm
Rør.slanger, filtere 100ppm
Flaskekorker 100ppm
Flasker 20ppm
Gjær 20ppm
Jeg bruker fosforsyre til aktivering .

100ppm oppløsningen lagrer jeg på et Corneliusfat og
bruker om og om igjen. Kontrollerer styrken med
målestrips og fornyer med oxine ved behov.

Tanker spyles med cipkule og pumpe i 25 sek med 5 min intervall i 30 min.
Rør ,slanger filtere og korker fylles i 30 min.
Flasker spyles i ett minutt.
Gjær tilsettes 1ml/liter slurry i 20 min.

Jeg er rimelig sikker på at resten av oppløsningen som kleber
til flaskeveggen og korken før tapping gir en desifisernede effekt på innholdet
uten at jeg har merket oxydering. Torga skal foreta non målinger på
restverdiene bare jeg får sendt no oppover.

Kjempe interessant, spesielt siden Oxine desinfiserer flere bakterie- sopp- og villgjær typer enn StarSan.

Jeg har et par spørsmål til:
Hvis jeg forstår deg rett, har du en mistanke at det lille av fukt rester på innsiden av flaske- eller fat- veggen etter sterilisering kan kanskje også være sterkt nok til å ta knekken på eventuelle infeksjoner som allerede er i ølet man fyller flasken eller fatet med?

Bruker du en slik "2% solution of stabilized chlorine dioxide"?
    Hvis så, er det korrekt at 5ml per liter vann gir 100 ppm?

Er litt forvirret her, trenger man egentlig å aktivere Oxine, leser på nettet at man noen ganger bruker dette direkte i vann og andre ganger aktiveres dette med syre?
I tilfelle man må aktivere med syre, hvordan gjør du det praktisk, og må ferdig blanding videre ha en pH på 5-6?

Hva slags teststrips er det man bruker for å sjekke styrken?


PS.  Ser at prisen på nettet er under 200kr (25-32$) for 1 gallon og faller fort ved større volumer. 1 gallion skulle rekke til alt av desinfisering og gjærvasking i flere år for en vanlig hjemmebrygger.

Du bør ihvert fall ikke drikke 100PPM dioxide.
Øvre grense for drikkevann er så vidt jeg husker 2 PPM , noe som også er vanlig for Cl02 tablettene hvis jeg ikke husker feil.

Jeg tok en runde med de som steller med bryggerier hos Lilleborg.
De opplyste at det var viktig å velge vaske- og desinifiserings midler
som aktivt spiste biofilm.  De ga klart beskjed om at biofilm var et stort problem.
De opplyste at det var en stor fordel å bruke klorholdig vaskemiddel og
evt desinfesksjonsmidler, dog ikke sånne som avgir klor biprodukter.
Videre var det selvfølgelig viktig at desinfesksjonsmiddelet ikke la igjen
ubehagelige rester.
Bruk av klorholdige vaskemidler ville ikke angripe rustfritt etter deres erfaring
med de op+pholdstidende det var snakk om.

På bakgrunn av det vagte jeg vaskemidler som de anbefalte  og klordioksyd
til desinfeksjon.

Jeg bruker 2% oppløsning som aktiveres med små mengder enten fosforsyre
eller sitronsyyre.

1 liter 2% oxine gir 200 liter oppløsning med 100ppm.

Til gjærvask aktiverer jeg ikke oxinen da ph-en på gjæren er så
lav at den aktiverer seg selv. 1ml 2% oxine gir 20 ppm pr liter
slurry og er etter fabrikkens anbefaling samt at de anbefaler
en oppholstid på 20 minutter før slurryen tilsettes vørteren.

Søk på : clorine dixoide test strips  på ebay.

Når det gjelder infeksjoner i øl på flaske tror jeg neppe
de kan fjernes med de små mengdene det er snakk om.

Imidlertid er det vel i praksis umulig å ikke få inn noen bakterier
når  det tappes på flasker.
Jeg har en inkubator på 30 grader som jeg setter ei flaske i
av hver batch. Lar den stå der i minm 6 uker og prøversmaker.

Smaken aldes jo men jeg har til å gode å få noen infisert
av den behandlingen. derfor vil jeg teste om restverdiene av Cl02
i flaske og på kork er tilstrekkelig til å ta kverken på de bassiluskene som er kommet inn.

For å desinfisere tanker som kan ristes ville jeg helt oppi 4-5 liter med 100ppm.
Lagt på lokket og ristet. Dette ville jeg gjentatt med 5 min mellomrom i  30 min.
På den måten oppnår du å tilføre fersk Cl02 der som det finnes biofilm.

Jeg kikket på den linken din på oxine og det så ut som ekte vare.

Da burde det jo bli billig.
Men jeg må tilstå at jeg ikke vektla prisen no da jeg begynte med Cl02


En annen ting.
Jeg diver med å brygge med litt andre interesser enn den vanlige hjemmebrygger tror jeg.

Målet mitt  med ølbrygging er to ting:
Brygge øl med minmt mulig beskhet og bismaker.
Lage et pilotbryggeri så nær opp til et profesjonelt bryggeri som mulig.

Det gjør at jeg bruker atskillig mer penger på dette enn gjennomsnittet.
Og jeg føler at jeg tar den Ibsenske livslykke fra endel her.

Hvis det jeg skriver om har liten generell interesse er det bedre at jeg lar være:)
 
Topp