oeng skrev:
magnumhansen skrev:
Jeg bruker oxine og er meget godt fornøyd.
Jeg bruker det til all desifisering med følgende utblanding:
Tanker - 100ppm
Rør.slanger, filtere 100ppm
Flaskekorker 100ppm
Flasker 20ppm
Gjær 20ppm
Jeg bruker fosforsyre til aktivering .
100ppm oppløsningen lagrer jeg på et Corneliusfat og
bruker om og om igjen. Kontrollerer styrken med
målestrips og fornyer med oxine ved behov.
Tanker spyles med cipkule og pumpe i 25 sek med 5 min intervall i 30 min.
Rør ,slanger filtere og korker fylles i 30 min.
Flasker spyles i ett minutt.
Gjær tilsettes 1ml/liter slurry i 20 min.
Jeg er rimelig sikker på at resten av oppløsningen som kleber
til flaskeveggen og korken før tapping gir en desifisernede effekt på innholdet
uten at jeg har merket oxydering. Torga skal foreta non målinger på
restverdiene bare jeg får sendt no oppover.
Kjempe interessant, spesielt siden Oxine desinfiserer flere bakterie- sopp- og villgjær typer enn StarSan.
Jeg har et par spørsmål til:
Hvis jeg forstår deg rett, har du en mistanke at det lille av fukt rester på innsiden av flaske- eller fat- veggen etter sterilisering kan kanskje også være sterkt nok til å ta knekken på eventuelle infeksjoner som allerede er i ølet man fyller flasken eller fatet med?
Bruker du en slik "2% solution of stabilized chlorine dioxide"?
Hvis så, er det korrekt at 5ml per liter vann gir 100 ppm?
Er litt forvirret her, trenger man egentlig å aktivere Oxine, leser på nettet at man noen ganger bruker dette direkte i vann og andre ganger aktiveres dette med syre?
I tilfelle man må aktivere med syre, hvordan gjør du det praktisk, og må ferdig blanding videre ha en pH på 5-6?
Hva slags teststrips er det man bruker for å sjekke styrken?
PS. Ser at prisen på nettet er under 200kr (25-32$) for 1 gallon og faller fort ved større volumer. 1 gallion skulle rekke til alt av desinfisering og gjærvasking i flere år for en vanlig hjemmebrygger.
Du bør ihvert fall ikke drikke 100PPM dioxide.
Øvre grense for drikkevann er så vidt jeg husker 2 PPM , noe som også er vanlig for Cl02 tablettene hvis jeg ikke husker feil.
Jeg tok en runde med de som steller med bryggerier hos Lilleborg.
De opplyste at det var viktig å velge vaske- og desinifiserings midler
som aktivt spiste biofilm. De ga klart beskjed om at biofilm var et stort problem.
De opplyste at det var en stor fordel å bruke klorholdig vaskemiddel og
evt desinfesksjonsmidler, dog ikke sånne som avgir klor biprodukter.
Videre var det selvfølgelig viktig at desinfesksjonsmiddelet ikke la igjen
ubehagelige rester.
Bruk av klorholdige vaskemidler ville ikke angripe rustfritt etter deres erfaring
med de op+pholdstidende det var snakk om.
På bakgrunn av det vagte jeg vaskemidler som de anbefalte og klordioksyd
til desinfeksjon.
Jeg bruker 2% oppløsning som aktiveres med små mengder enten fosforsyre
eller sitronsyyre.
1 liter 2% oxine gir 200 liter oppløsning med 100ppm.
Til gjærvask aktiverer jeg ikke oxinen da ph-en på gjæren er så
lav at den aktiverer seg selv. 1ml 2% oxine gir 20 ppm pr liter
slurry og er etter fabrikkens anbefaling samt at de anbefaler
en oppholstid på 20 minutter før slurryen tilsettes vørteren.
Søk på : clorine dixoide test strips på ebay.
Når det gjelder infeksjoner i øl på flaske tror jeg neppe
de kan fjernes med de små mengdene det er snakk om.
Imidlertid er det vel i praksis umulig å ikke få inn noen bakterier
når det tappes på flasker.
Jeg har en inkubator på 30 grader som jeg setter ei flaske i
av hver batch. Lar den stå der i minm 6 uker og prøversmaker.
Smaken aldes jo men jeg har til å gode å få noen infisert
av den behandlingen. derfor vil jeg teste om restverdiene av Cl02
i flaske og på kork er tilstrekkelig til å ta kverken på de bassiluskene som er kommet inn.
For å desinfisere tanker som kan ristes ville jeg helt oppi 4-5 liter med 100ppm.
Lagt på lokket og ristet. Dette ville jeg gjentatt med 5 min mellomrom i 30 min.
På den måten oppnår du å tilføre fersk Cl02 der som det finnes biofilm.
Jeg kikket på den linken din på oxine og det så ut som ekte vare.
Da burde det jo bli billig.
Men jeg må tilstå at jeg ikke vektla prisen no da jeg begynte med Cl02
En annen ting.
Jeg diver med å brygge med litt andre interesser enn den vanlige hjemmebrygger tror jeg.
Målet mitt med ølbrygging er to ting:
Brygge øl med minmt mulig beskhet og bismaker.
Lage et pilotbryggeri så nær opp til et profesjonelt bryggeri som mulig.
Det gjør at jeg bruker atskillig mer penger på dette enn gjennomsnittet.
Og jeg føler at jeg tar den Ibsenske livslykke fra endel her.
Hvis det jeg skriver om har liten generell interesse er det bedre at jeg lar være