I boken om ølbrygging som jeg følger (Extreme Beers av Sam Calagione) så er den gjennomgående fremgangsmåten at man lager en såkalt pre-boil tea med special grains og at man deretter brygger med maltekstrakt.
Fremgangsmåten for pre-boil tea er at man fyller kjelen med rundt 17 liter kaldt vann (for en batch på totalt 19 liter) og har special grains oppi en grain bag (f.eks bh-pose) og har den oppi vannet med en gang. Man setter så på varme og varmer opp til 77 grader C, hvorpå man fjerner special grainsene og lar vannet varmes videre til det koker, og så tilsetter man maltekstrakt og fortsetter som med et vanlig ekstraktbrygg.
Er dette det samme som partial mash, eller er det forskjeller? Mengden special grains i de ulike oppskriftene varierer, men det er som regel fra 200 til 500 g.
Uansett, hvor mye farge og sukker klarer man å trekke ut av special grainsene i en slik pre-boil tea? Jeg tenkte å komponere noen oppskrifter selv på Beercalc, men jeg er usikker på om verdiene den gir meg på OG og EBC vil bli riktig når det ikke er snakk om full mesk.
Fremgangsmåten for pre-boil tea er at man fyller kjelen med rundt 17 liter kaldt vann (for en batch på totalt 19 liter) og har special grains oppi en grain bag (f.eks bh-pose) og har den oppi vannet med en gang. Man setter så på varme og varmer opp til 77 grader C, hvorpå man fjerner special grainsene og lar vannet varmes videre til det koker, og så tilsetter man maltekstrakt og fortsetter som med et vanlig ekstraktbrygg.
Er dette det samme som partial mash, eller er det forskjeller? Mengden special grains i de ulike oppskriftene varierer, men det er som regel fra 200 til 500 g.
Uansett, hvor mye farge og sukker klarer man å trekke ut av special grainsene i en slik pre-boil tea? Jeg tenkte å komponere noen oppskrifter selv på Beercalc, men jeg er usikker på om verdiene den gir meg på OG og EBC vil bli riktig når det ikke er snakk om full mesk.