Hei, jeg har brygget 2x20 liter lager/pilsner i samme batch, 20l med wlp800 og 20l med wlp830, saaz humle og northern brewer bittering. Jeg brygget 10.12.2011, OG var 1.048.
Nå har jeg målt den ene gjæringsbøtten med wlp830 til SG 1.007 (som den har stått på siden 22.12). På denne ølen er krausen omtrent helt borte, og den smaker faktisk veldig bra allerede, kanskje bare litt kvass i smaken, men ellers overraskende rein og fin.
Kan jeg ta tappe wlp830'en over på fat nå, sammen med karboneringssukkerløsning?
Eller skal jeg ikke ta med karboneringssukker og la den stå til lagering en måneds tid, og så tilsette karboneringssukker senere?
WLP800'en ble målt til 8 på refractoen som tilsvarer 1.019 SG den 22.12, nå er den nede i 7, som tilsvarer 1.016. Her er det ca. 3-4 cm høy krausen, og det har blitt mer krausen enn det var 22.12. (dette var en litt gammel gjær, 3 rør som ble steppet opp i 2 omganger.) Antar at det er diacetyl jeg smaker her, det var litt spesiell smak på denne pilsen ennå.
Dette er mine første pilsner/lager, har lest masse på nettet om lagering, både her og på andre forum. Mange foreslår å gå over til secondary når man fortsatt har litt krausen, og i tillegg ta en diacetyl-rest i 3 dager på 18-19 grader før lagering osv. osv
Noen som kan opplyse?
Nå har jeg målt den ene gjæringsbøtten med wlp830 til SG 1.007 (som den har stått på siden 22.12). På denne ølen er krausen omtrent helt borte, og den smaker faktisk veldig bra allerede, kanskje bare litt kvass i smaken, men ellers overraskende rein og fin.
Kan jeg ta tappe wlp830'en over på fat nå, sammen med karboneringssukkerløsning?
Eller skal jeg ikke ta med karboneringssukker og la den stå til lagering en måneds tid, og så tilsette karboneringssukker senere?
WLP800'en ble målt til 8 på refractoen som tilsvarer 1.019 SG den 22.12, nå er den nede i 7, som tilsvarer 1.016. Her er det ca. 3-4 cm høy krausen, og det har blitt mer krausen enn det var 22.12. (dette var en litt gammel gjær, 3 rør som ble steppet opp i 2 omganger.) Antar at det er diacetyl jeg smaker her, det var litt spesiell smak på denne pilsen ennå.
Dette er mine første pilsner/lager, har lest masse på nettet om lagering, både her og på andre forum. Mange foreslår å gå over til secondary når man fortsatt har litt krausen, og i tillegg ta en diacetyl-rest i 3 dager på 18-19 grader før lagering osv. osv
Noen som kan opplyse?