Hva er rett fremgangsmåte/temperatur ved vørterkjøling og pitching av gjær?
Har brygget mest overgjæret øl siden jeg startet med allgrain, og har ikke brygget mer enn 4 batcher lager/pils så langt, to tjekkisk inspirerte og to tyske. Metoden jeg har brukt så langt er å:
1. Kjøle vørter til 18 grader
2. Helle den dekanterte starteren i karet (den holder også 18 grader etter å ha tatt den ut av kjøleskapet ved bryggestart)
3. Tilsette rent oksygen i ca. 90 sek. ved 1-2.bar og 0.5 micron rustfri brusestein
4. Sette gjæringskaret i gjæringsboksen på 7 grader.
5. Etter en uke øke temperaturen til 9.5 grader
6. Etter ytterligere 3 uker øke temperaturen til 20 grader
7. Etter 2 dager fate og karbonere kunstig.
8. Lagre så lenge jeg orker å vente
Ser at mange kjøler vørter til gjæringstemperatur før pitching. Er dette bedre/nødvendig? Hvordan får dere dette til om sommeren når vanntemperaturen er for høy?
De bryggene jeg har laget så langt har gjæret ut til "rett" FG og smakt utmerket, men om jeg kan gjøre det bedre/perfeksjonere mine metoder tar jeg gjerne imot råd fra mer erfarne bryggere! :yes:
Har brygget mest overgjæret øl siden jeg startet med allgrain, og har ikke brygget mer enn 4 batcher lager/pils så langt, to tjekkisk inspirerte og to tyske. Metoden jeg har brukt så langt er å:
1. Kjøle vørter til 18 grader
2. Helle den dekanterte starteren i karet (den holder også 18 grader etter å ha tatt den ut av kjøleskapet ved bryggestart)
3. Tilsette rent oksygen i ca. 90 sek. ved 1-2.bar og 0.5 micron rustfri brusestein
4. Sette gjæringskaret i gjæringsboksen på 7 grader.
5. Etter en uke øke temperaturen til 9.5 grader
6. Etter ytterligere 3 uker øke temperaturen til 20 grader
7. Etter 2 dager fate og karbonere kunstig.
8. Lagre så lenge jeg orker å vente
Ser at mange kjøler vørter til gjæringstemperatur før pitching. Er dette bedre/nødvendig? Hvordan får dere dette til om sommeren når vanntemperaturen er for høy?
De bryggene jeg har laget så langt har gjæret ut til "rett" FG og smakt utmerket, men om jeg kan gjøre det bedre/perfeksjonere mine metoder tar jeg gjerne imot råd fra mer erfarne bryggere! :yes: