Jeg er ivrig hjemmebrygger på andre året og har klart å rote meg borti oppstart av et aldri så lite kommersielt bryggeri. Vi føler oss rimelig sikre på hva vi skal ha av utstyr, men det har dukket opp noen spørsmål som jeg tenkte å lufte her på forumet. Også blir jeg veldig glad for tilbakemeldinger av alle slag. Først litt om bryggeriet og hva vi har tenkt:
Bryggeriet skal bygges i et uthus til en gammel, nedlagt togstasjon. Uthuset er pusset opp og bygget opp fra grunnen innvendig for å tilfredsstille alle krav til næringsmiddelsikkerhet og slik at det blir mest mulig praktisk for oss som skal brygge der. Vi skal kun drive det på hobbybasis, ikke som en jobb eller for å tjene store penger.
Vi skal bruke en ombygd 400-liters melketank i stål til både mesking og kok etter BIAB-prinsippet, men med en stor maltkurv som kan heises opp med vinsj for skylling og tømming. Varmtvann til mesk og skylling kommer fra et annet kar ved siden av. Vi eksperimenterer litt med tanken på HERMS i stedet for å bruke varmeelementene i kjelen, eventuelt som en kombinasjon, men er usikre på om dette har noe for seg i et så stort system. Hva tror dere? Vil det holde med en kveil 10-15mm kobberrør i HLT?
Planen er å bygge det opp etter «malen» til The Electric Brewery med et panel hvor alt styres elektronisk. For vår del blir det varmeelementer i HLT og meske-/kokekjelen som skal styres. Det burde være mulig å bare utvide med flere releer, styringen er jo den samme.
Vi har fått bygd en underjordisk motstrømskjøler på nærmere 100 meter (Norges lengste?) over til en annen bygning hvor gjæringskarene skal stå i temperaturstyrte rom. Av hardware har vi valgt 1/2" silikonslanger, fittings og ventiler fra MoreBeer og 2 stk March Nano Brewery pumper. Vi går for hurtigkoblinger på varm side og TriClamp etter nedkjøling. Er dette godt nok dimensjonert? Vi er klar over at det kan ta litt tid å flytte vørter/øl, men det kan vi leve med. Er mer redd for at pumpene kanskje leverer for høyt trykk for vanlige silikonslanger som ikke er armert eller at det kan dukke opp andre problemer vi ikke har forestilt oss.
Vår største utfordring er nok gjæringstankene, siden de er den største utgiftsposten. Vi har sett på tanker fra Kina, med kjølekappe og temperaturstyring, som er MYE billigere enn f.eks. amerikanske, men er de gode nok? Jeg er generelt skeptisk til å kjøpe slike ting fra Kina. Tanker med temperaturkontroll er selvfølgelig drømmen, men for oss er det ikke veldig viktig å produsere lager. Vi kan komme billigere unna med å holde oss til ale og regulere temperaturen i rommet til lav ale-temperatur og eventuelt varmekabler eller matter til å varme opp tankene hver for seg. Noen som har erfaringer med gjæringstanker fra Kina? Eller som har andre forslag til store gjæringskar i budsjettklassen? Vi regner med å gjære maks to batcher samtidig og lagre ferdig øl på fat eller tank i kjølerom. Fins det noen som lager gjæringskar i rustfritt etter mål?
Vi vurderer også å gå for 800-liters tank til mesk og kok i stedet for 400. Burde det gå greit med det samme utstyret ellers, eller er vi da oppe på et nytt nivå når det gjelder pumper, slanger og slikt?
Håper noen har erfaring med å starte opp i «den store, kommersielle» verden og kan bidra med ideer rundt valg av utstyr.
Med hilsen Fredrik og Numedal Stasjonsbryggeri, Rollag.
Bryggeriet skal bygges i et uthus til en gammel, nedlagt togstasjon. Uthuset er pusset opp og bygget opp fra grunnen innvendig for å tilfredsstille alle krav til næringsmiddelsikkerhet og slik at det blir mest mulig praktisk for oss som skal brygge der. Vi skal kun drive det på hobbybasis, ikke som en jobb eller for å tjene store penger.
Vi skal bruke en ombygd 400-liters melketank i stål til både mesking og kok etter BIAB-prinsippet, men med en stor maltkurv som kan heises opp med vinsj for skylling og tømming. Varmtvann til mesk og skylling kommer fra et annet kar ved siden av. Vi eksperimenterer litt med tanken på HERMS i stedet for å bruke varmeelementene i kjelen, eventuelt som en kombinasjon, men er usikre på om dette har noe for seg i et så stort system. Hva tror dere? Vil det holde med en kveil 10-15mm kobberrør i HLT?
Planen er å bygge det opp etter «malen» til The Electric Brewery med et panel hvor alt styres elektronisk. For vår del blir det varmeelementer i HLT og meske-/kokekjelen som skal styres. Det burde være mulig å bare utvide med flere releer, styringen er jo den samme.
Vi har fått bygd en underjordisk motstrømskjøler på nærmere 100 meter (Norges lengste?) over til en annen bygning hvor gjæringskarene skal stå i temperaturstyrte rom. Av hardware har vi valgt 1/2" silikonslanger, fittings og ventiler fra MoreBeer og 2 stk March Nano Brewery pumper. Vi går for hurtigkoblinger på varm side og TriClamp etter nedkjøling. Er dette godt nok dimensjonert? Vi er klar over at det kan ta litt tid å flytte vørter/øl, men det kan vi leve med. Er mer redd for at pumpene kanskje leverer for høyt trykk for vanlige silikonslanger som ikke er armert eller at det kan dukke opp andre problemer vi ikke har forestilt oss.
Vår største utfordring er nok gjæringstankene, siden de er den største utgiftsposten. Vi har sett på tanker fra Kina, med kjølekappe og temperaturstyring, som er MYE billigere enn f.eks. amerikanske, men er de gode nok? Jeg er generelt skeptisk til å kjøpe slike ting fra Kina. Tanker med temperaturkontroll er selvfølgelig drømmen, men for oss er det ikke veldig viktig å produsere lager. Vi kan komme billigere unna med å holde oss til ale og regulere temperaturen i rommet til lav ale-temperatur og eventuelt varmekabler eller matter til å varme opp tankene hver for seg. Noen som har erfaringer med gjæringstanker fra Kina? Eller som har andre forslag til store gjæringskar i budsjettklassen? Vi regner med å gjære maks to batcher samtidig og lagre ferdig øl på fat eller tank i kjølerom. Fins det noen som lager gjæringskar i rustfritt etter mål?
Vi vurderer også å gå for 800-liters tank til mesk og kok i stedet for 400. Burde det gå greit med det samme utstyret ellers, eller er vi da oppe på et nytt nivå når det gjelder pumper, slanger og slikt?
Håper noen har erfaring med å starte opp i «den store, kommersielle» verden og kan bidra med ideer rundt valg av utstyr.
Med hilsen Fredrik og Numedal Stasjonsbryggeri, Rollag.