Hei.
I går så dreit jeg meg litt på en dobbel IPA, og fikk litt lav OG da jeg skylte litt for mye så ble litt mer vørter enn planlagt.
Egentlig så brude jeg visst det da jeg hadde en SG på 68 (på mitt jalla refraktometer), og koketid på 60 min endte opp med OG på 74. Egentlig skulle jeg hatt 80-85. Men hadde jo seff da også for mye i karet. Men siden jeg hadde i bitterhumla så ville jeg ikke koke lenger og holdt meg til kokeplanen.
Så lurte på om det finnes en formel for dette? Er ikke 110% på avkokingen min enda, men er ca 10%+. Jeg er ikke såå nøye på å treffe oppskrifta det enda, men kunne vært greitt å finne ut sånn ca med en kalkulator?
Blir det feil å dra konkulusjonen på at SG øker med ca 5 pr time? (skulle egentlig hatt en 18l batch i dette tilfellet, var rett under 25l da kok starta)
Øl blir det uanset
I går så dreit jeg meg litt på en dobbel IPA, og fikk litt lav OG da jeg skylte litt for mye så ble litt mer vørter enn planlagt.
Egentlig så brude jeg visst det da jeg hadde en SG på 68 (på mitt jalla refraktometer), og koketid på 60 min endte opp med OG på 74. Egentlig skulle jeg hatt 80-85. Men hadde jo seff da også for mye i karet. Men siden jeg hadde i bitterhumla så ville jeg ikke koke lenger og holdt meg til kokeplanen.
Så lurte på om det finnes en formel for dette? Er ikke 110% på avkokingen min enda, men er ca 10%+. Jeg er ikke såå nøye på å treffe oppskrifta det enda, men kunne vært greitt å finne ut sånn ca med en kalkulator?
Blir det feil å dra konkulusjonen på at SG øker med ca 5 pr time? (skulle egentlig hatt en 18l batch i dette tilfellet, var rett under 25l da kok starta)
Øl blir det uanset