Problemer med bryggerifat (g-kobling)!?

Hei.
Vi er ett par karer som har kjøpt oss bryggerifat (g-kobling) og har noen utfordringer med lekkasje.
Har merket noen ganger at det er lekkasje ved trykkventilen på g-koblingen. Når jeg setter på trykk feks 1 bar, så slipper gassen ut ved trykkventilen av seg selv. Har også observert at det pipler ut litt ved pakningen på toppen av selve fatet (på toppen av stigerøret) når g-koblingen tas av.
Jeg har demontert denne for å sjekke om pakningen er dårlig, men den ser hel og fin ut.
Jeg har også kontaktet forhandler, men får inntrykk av at pakninger svært sjelden går i stykker..

En annen ting vi lurer på er:
Vi har karbonert på g-fat i 1 uke på 6 grader med 1 bar trykk (ca 2.5 volumer). Når vi karbonerer bruker vi 2 ball-lock overganger på g-koblingen, slik at ølet ikke spruter ut ved trykk.
Etter denne uken smakte vi på ølet, hvilket vi synes var godt og det var bra med kullsyre.
Etter dette satte vi fatet i eget kjøleskap der fatet er tilknyttet tappekran på døren. Vi bruker ca 0.3 bar trykk på fat for å tappe ølen, men vi skrur kun på trykket når vi skal tappe øl.
Vi skrur av trykket ellers for å unngå at CO2 flasken går tom, i tilfelle lekkasje...
Nå etter en ukes tid opplevde vi at ølet var uten futt (kullsyre). Er dette normalt? Skjer dette hvis all CO2 i fatet forsvinner og fatet står uten trykk i en periode?
Hva bør i såfall prosedyren være? Fylle fatet med 0.3 bar og heve g-koblingen (spaken) når vi ikke bruker den? Hvis selve fatet er tett skal den vel opprettholde 0.3 bar eller forsvinner det inn i ølet?
Jeg stoler ikke på at systemet er helt tett hvis trykket står på over tid, tenkte derfor det var mest trygt å skru av når det ikke brukes.

Setter pris på tips og innspill fra erfarne bryggere der ute..
På forhånd takk..
 
Hei.
Vi er ett par karer som har kjøpt oss bryggerifat (g-kobling) og har noen utfordringer med lekkasje.
Har merket noen ganger at det er lekkasje ved trykkventilen på g-koblingen. Når jeg setter på trykk feks 1 bar, så slipper gassen ut ved trykkventilen av seg selv. Har også observert at det pipler ut litt ved pakningen på toppen av selve fatet (på toppen av stigerøret) når g-koblingen tas av.
Jeg har demontert denne for å sjekke om pakningen er dårlig, men den ser hel og fin ut.
Jeg har også kontaktet forhandler, men får inntrykk av at pakninger svært sjelden går i stykker..

En annen ting vi lurer på er:
Vi har karbonert på g-fat i 1 uke på 6 grader med 1 bar trykk (ca 2.5 volumer). Når vi karbonerer bruker vi 2 ball-lock overganger på g-koblingen, slik at ølet ikke spruter ut ved trykk.
Etter denne uken smakte vi på ølet, hvilket vi synes var godt og det var bra med kullsyre.
Etter dette satte vi fatet i eget kjøleskap der fatet er tilknyttet tappekran på døren. Vi bruker ca 0.3 bar trykk på fat for å tappe ølen, men vi skrur kun på trykket når vi skal tappe øl.
Vi skrur av trykket ellers for å unngå at CO2 flasken går tom, i tilfelle lekkasje...
Nå etter en ukes tid opplevde vi at ølet var uten futt (kullsyre). Er dette normalt? Skjer dette hvis all CO2 i fatet forsvinner og fatet står uten trykk i en periode?
Hva bør i såfall prosedyren være? Fylle fatet med 0.3 bar og heve g-koblingen (spaken) når vi ikke bruker den? Hvis selve fatet er tett skal den vel opprettholde 0.3 bar eller forsvinner det inn i ølet?
Jeg stoler ikke på at systemet er helt tett hvis trykket står på over tid, tenkte derfor det var mest trygt å skru av når det ikke brukes.

Setter pris på tips og innspill fra erfarne bryggere der ute..
På forhånd takk..
Dere må bruke karboneringstrykk hele veien. Hver gang dere tapper en øl så blir det mindre øl og mer "luft" (CO2) i fatet. Siden det er karbonert på 1Bar (og det da også var 1 bar i headspace) og dere etterfyller med 0.3 bar så er det 0.7 bar forskjell. Ølet vil frigjøre CO2 for å prøve å vedlikeholde ekvilebriumet inne fatet. Altså det blir flatt over tid.

Co2en vil alltid prøve å skape likevekt mellom væske og "lufta" det er i. Dere kan ikke ha mer CO2 løst i ølet enn det er i "lufta" rundt.

Er det mer CO2 i ølet enn i lufta vil co2en gå ut av ølet. Er de mer CO2 i lufta enn ølet vil co2en gå inn i ølet. Til det blir likevekt. Henrys lov.
 
Sist redigert:
Hei.
Vi er ett par karer som har kjøpt oss bryggerifat (g-kobling) og har noen utfordringer med lekkasje.
Har merket noen ganger at det er lekkasje ved trykkventilen på g-koblingen. Når jeg setter på trykk feks 1 bar, så slipper gassen ut ved trykkventilen av seg selv. Har også observert at det pipler ut litt ved pakningen på toppen av selve fatet (på toppen av stigerøret) når g-koblingen tas av.
Jeg har demontert denne for å sjekke om pakningen er dårlig, men den ser hel og fin ut.
Jeg har også kontaktet forhandler, men får inntrykk av at pakninger svært sjelden går i stykker..

En annen ting vi lurer på er:
Vi har karbonert på g-fat i 1 uke på 6 grader med 1 bar trykk (ca 2.5 volumer). Når vi karbonerer bruker vi 2 ball-lock overganger på g-koblingen, slik at ølet ikke spruter ut ved trykk.
Etter denne uken smakte vi på ølet, hvilket vi synes var godt og det var bra med kullsyre.
Etter dette satte vi fatet i eget kjøleskap der fatet er tilknyttet tappekran på døren. Vi bruker ca 0.3 bar trykk på fat for å tappe ølen, men vi skrur kun på trykket når vi skal tappe øl.
Vi skrur av trykket ellers for å unngå at CO2 flasken går tom, i tilfelle lekkasje...
Nå etter en ukes tid opplevde vi at ølet var uten futt (kullsyre). Er dette normalt? Skjer dette hvis all CO2 i fatet forsvinner og fatet står uten trykk i en periode?
Hva bør i såfall prosedyren være? Fylle fatet med 0.3 bar og heve g-koblingen (spaken) når vi ikke bruker den? Hvis selve fatet er tett skal den vel opprettholde 0.3 bar eller forsvinner det inn i ølet?
Jeg stoler ikke på at systemet er helt tett hvis trykket står på over tid, tenkte derfor det var mest trygt å skru av når det ikke brukes.

Setter pris på tips og innspill fra erfarne bryggere der ute..
På forhånd takk..
Jeg benytter også fat med G kobling. Min prosedyre en temmelig lik deres. Etter endt karbonering så kan jeg stenge CO2 ventil. Trykket i fatet holder seg og det er greit med kullsyre i ølet selv når det har stått i et par uker. Så jeg mistenker at ditt fat lekker CO2. Har dere byttet pakning som sitter over gjengene på stigrøret? Skift denne pakning når det er mistanke om lekkasje.
 
Takk for svar folkens.

Miguel (og evt. andre som vil svare):
Takk for oppklaringen rundt å beholde trykk på fat for å opprettholde ønsket kullsyrenivå. Dette var jeg faktisk ikke klar over. :rolleyes:
Det er en jungel med meninger jeg nå begir meg ut i, men tillater meg å spørre deg da jeg ser at du har vært særs ivrig i andre forumtråder.
Vi har disse g-fatene (bryggerifat) tilkoblet co2 og øl ut til tappekraner på kjøleskapsdøra. Slangen fra g-kobling til tappekran er ganske tykk og er ca 2-3 meter lang (OD 9 mm). Til nå har vi som sagt brukt tappetrykk på 0.3 ish bar og det har gått bra, dog med øl som blir mer og mer dau (som jeg nå forstår hvorfor...;)).. Vi har ikke slitt med skum, men det gjorde vi på siste fatet vi satte. Dette fatet må nå karbonenes på nytt, da det er helt uten futt. Deretter får vi teste igjen. Forhåpentligvis uten skum.
Jeg ser at de fleste kommenterer at man skal bruke tynnere slanger (3/16") mellom fat og kran og gjerne opp til 5 m lengde. Er det nødvendig? hva er konsekvensen av å bruke tykkere slange slik vi gjør?


VenndØL:
Når du da lar fatet stå, hever du g-koblingen da (hever spaken), slik at den ikke penetrerer ventilen i toppen av stigrøret?
Eller skrur du kun av CO2 fra tilkoblet flaske?
Ja, tror jeg må kjøpe noen pakninger ja. Hva med pakningen på toppen av stigrøret, her har jeg som skrevet sett at det pipler litt opp når jeg kobler fra g-koblingen? (kun på ett av fatene). Skjønner i tilfellet ikke hvordan jeg skal få byttet denne?
Fant ut idag at pakningen i sikkerhetsventil er noe tvilsom, da den har begynt å lekke ved ett par anledninger.
Kanskje dumt spørsmål, men hvor kan jeg bestille pakninger til g-kobling/bryggerifat?
 
Takk for svar folkens.

Miguel (og evt. andre som vil svare):
Takk for oppklaringen rundt å beholde trykk på fat for å opprettholde ønsket kullsyrenivå. Dette var jeg faktisk ikke klar over. :rolleyes:
Det er en jungel med meninger jeg nå begir meg ut i, men tillater meg å spørre deg da jeg ser at du har vært særs ivrig i andre forumtråder.
Vi har disse g-fatene (bryggerifat) tilkoblet co2 og øl ut til tappekraner på kjøleskapsdøra. Slangen fra g-kobling til tappekran er ganske tykk og er ca 2-3 meter lang (OD 9 mm). Til nå har vi som sagt brukt tappetrykk på 0.3 ish bar og det har gått bra, dog med øl som blir mer og mer dau (som jeg nå forstår hvorfor...;)).. Vi har ikke slitt med skum, men det gjorde vi på siste fatet vi satte. Dette fatet må nå karbonenes på nytt, da det er helt uten futt. Deretter får vi teste igjen. Forhåpentligvis uten skum.
Jeg ser at de fleste kommenterer at man skal bruke tynnere slanger (3/16") mellom fat og kran og gjerne opp til 5 m lengde. Er det nødvendig? hva er konsekvensen av å bruke tykkere slange slik vi gjør?


VenndØL:
Når du da lar fatet stå, hever du g-koblingen da (hever spaken), slik at den ikke penetrerer ventilen i toppen av stigrøret?
Eller skrur du kun av CO2 fra tilkoblet flaske?
Ja, tror jeg må kjøpe noen pakninger ja. Hva med pakningen på toppen av stigrøret, her har jeg som skrevet sett at det pipler litt opp når jeg kobler fra g-koblingen? (kun på ett av fatene). Skjønner i tilfellet ikke hvordan jeg skal få byttet denne?
Fant ut idag at pakningen i sikkerhetsventil er noe tvilsom, da den har begynt å lekke ved ett par anledninger.
Kanskje dumt spørsmål, men hvor kan jeg bestille pakninger til g-kobling/bryggerifat?

Hei igjen
Jeg er hever ikke spaken. Den står nede, altså i åpen posisjon. Ingen lekkasjer her. Jeg stenger CO2 fra flaske ned til fat.
Jeg kan også oppleve at det pipler litt øl/gass fra stigrøret når jeg kobler fra g-kobling. Men det opphører etter 1-2 sek. Jeg tror fortsatt at ditt problem er at fatet lekker CO2. Skru ut hele stigrøret. Det er en pakning som tettet mellom stigrør og fat. Bytt dette. Sjekk mesterbrygg.no
 
Jeg sliter forøvrig fortsatt med skum fra det ene fatet jeg nevner over. Denne har jeg karbonet på nytt på 1 bar / 5 grader (2.5 volumer) i en uke. Når jeg tapper fra denne med min 1.5 meter 3/16" Picnic slange, så får jeg kun skum. Dette til tross for at det går helt fint fra andre fat med samme slange.
Kan det være grums eller lignende på fatet/stigrøret som kan forårsake dette?
Jeg har et annet fat til karbonering som jeg prøvde å tappe ifra idag med samme slange, der gikk det helt fint (lite skum).

Se bilde som viser skum (her holder jeg spaken på Picnic kranen helt i bunnen, såvidt det pipler ut):
 

Vedlegg

  • IMG_0242.jpg
    IMG_0242.jpg
    50 KB · Sett: 45
Jeg sliter forøvrig fortsatt med skum fra det ene fatet jeg nevner over. Denne har jeg karbonet på nytt på 1 bar / 5 grader (2.5 volumer) i en uke. Når jeg tapper fra denne med min 1.5 meter 3/16" Picnic slange, så får jeg kun skum. Dette til tross for at det går helt fint fra andre fat med samme slange.
Kan det være grums eller lignende på fatet/stigrøret som kan forårsake dette?
Jeg har et annet fat til karbonering som jeg prøvde å tappe ifra idag med samme slange, der gikk det helt fint (lite skum).

Se bilde som viser skum (her holder jeg spaken på Picnic kranen helt i bunnen, såvidt det pipler ut):
Utventil eller stigerør som har grums i seg?
Ta av trykket, demonter ventil og stigerør og sjekk?
 
Jeg sliter forøvrig fortsatt med skum fra det ene fatet jeg nevner over. Denne har jeg karbonet på nytt på 1 bar / 5 grader (2.5 volumer) i en uke. Når jeg tapper fra denne med min 1.5 meter 3/16" Picnic slange, så får jeg kun skum. Dette til tross for at det går helt fint fra andre fat med samme slange.
Kan det være grums eller lignende på fatet/stigrøret som kan forårsake dette?
Jeg har et annet fat til karbonering som jeg prøvde å tappe ifra idag med samme slange, der gikk det helt fint (lite skum).

Se bilde som viser skum (her holder jeg spaken på Picnic kranen helt i bunnen, såvidt det pipler ut):
Blås CO2 inn på "øl ut". Noe som er tett der ja :)
 
Tilbake
Topp