Prøvetaking underveis...

Hei!
Dette er litt flaut å spørre om, men... ta i betraktning at jeg er en helt nyfrelst hjemmebrygger, da! ;)

I går kveld skulle jeg måle SG i mitt aller første brygg; en american pale ale som har stått til gjæring i snart to uker nå. Jeg steriliserte heverten (en sånn auto-siphon-sak), stakk den nedi gjæringsbøtta, og prøvde å pumpe ut en skvett. Etter litt bal og styr (måtte holde fast målebegeret med føttene), klarte jeg å få litt ut av heverten, men det ble ikke bare en liten skvett. Før jeg klarte å knipe igjen slangen, lå det ihvertfall en par desiliter utover gulvet... :oops: Det som var igjen i heverten etterpå, gikk rett tilbake til bøtta. Håper ikke jeg har ødelagt noe nå!

Det jeg lurer på er derfor: Hvordan gjør dere det når dere skal ta en prøve? Har dere bare litt mer kontroll på heverten enn det jeg har, eller er det noen som desinfiserer oechslevekten og bare slipper den oppi bøtta?

Dette ble veldig mye tekst, men jeg er veldig takknemlig hvis noen tar seg tid til å svare! :)
 
Gjærer i kar med tappekran ;) Men ville tro at en vintyv kanskje er fornuftig.

[edit] Jørn beat me to it..
 
Tusen takk for gode svar, alle sammen! :)
En vintyv blir innkjøpt med det aller første!

Oppfølgingsspørsmål: Jeg fikk jo målt SG, da, og den var på 1.020. På bryggedagen glemte jeg å måle OG, og målte i stedet en SG etter at jeg hadde hatt i gjæren. Den var på 1.063. Går det an å finne ut sånn ca. hva OG var da?

FG skal, etter oppskriften, bli 1.011. På søndag (7/6) har det stått i to uker, og nå går det ihvertfall 2 minutter mellom hvert "plopp" i gjærlåsen. Skal jeg tappe på flaske selv om målingen evt. ikke har kommet ned til 1.011, eller bør jeg la det stå enda noen dager?

Takknemlig for svar! :)

Vi snakkes, ja, Skjalg! ;)
 
Jeg vet ikke noen formel for å regne ut OG.

Ang tapping : mål SG på søndag, hvis den er det samme som denne målingen er det bare å flaske:)
 
Jeg bruker bare den nederste delen av autoheverten, den fungerer vel nesten som en vintyv ? Jeg stikker den ned i bøtten og den fylles med ca en desiliter vørter som jeg så bare heller over i et målebeger.
 
Bruker oechselsvekt rett i bøtta. Har tre stk liggende å kose seg i star san klare til bading :)
 
Før jeg kjøpte en Vintyv brukte jeg bare en helt vanlig øse som hadde kosa seg i sterkrens i 10 minutter :)
 
Jeg bruker også en øse. Jeg har en som rommer akkurat 1 dl og det passer perfekt til måleglasset.
 
Eg har endå ein metode. Eg måler ikkje... Ventar med det til eg har tappa på fat. Har gjæringsprosessen gått normalt føre seg er ølet ferdiig gjæra og det er lite eg får gjort med Fg om den ikkje er der den skal vere.
 
Hei.

Jeg er ganske fersk i gamet selv, men SG er vel bare betegnelsen på en måling "nå". Vanligvis så tas en SG måling etter kok og kjølingen (før pitching), og denne kalles OG. Hvis den eneste forskjellen du gjorde var å ta den rett etter du hadde pitchet gjæren kan jeg ikke tenke meg at det er store forskjellen.
 
Jeg måler heller ikke. Tar en prøve når jeg er klar til å putte oppi gjæren. OG. Og så lar jeg den være i fred til jeg tapper. Kikker innom og ser/hører at det plopper i låsen og at det ligger godt med gjær og greier rundt kanten. Da er alt ok og så måler jeg en slags FG (måling med alkohol). Fater og venter en tid så er de snop i glasset. Stikker nesen innom av og til også. Kun for å kjenne etter lukter som ikke skal være der. ps Co2 kan være en artig nesestyver...
 
ser mange tar prøver rett fra gjæringskaret med øltyv. Er dette helt ok (utsetter jo gjæringen for luft i flere minutter under prøvetakingen), eller bør jeg kjøpe et gjæringskar med tappekran?
 
ser mange tar prøver rett fra gjæringskaret med øltyv. Er dette helt ok (utsetter jo gjæringen for luft i flere minutter under prøvetakingen), eller bør jeg kjøpe et gjæringskar med tappekran?
Så lenge du ikke drøyer tiden for mye, bør det være nok CO2 på plass over overflaten til at du ikke tilfører særlig mye oksygen. Ta lokket rett på igjen etterpå.
 
Dropp tappekranen og bruk øltyv i stedet. Så lenge den er desinfisert og du ikke står i en støvsky så går det helt fint. Tappekranen er bare gjenstand for kriker og kroker som vanskelig lar seg rengjøre og som dermed huser ting man ikke vil ha.
 
Tilbake
Topp