"Meske-effektivitet"

Jeg har sett de som også skiller på meskeutbytte og skylleutbytte.

Poenget med å måle før kok er vel at man kan ha noen tap under/etter koking. Spesielt hvis man måler volum etter at vørter er tappet på gjæringsdunk.
 
Hovedpoenget for min del med å måle før kok er å vite om jeg må koke inn mer enn forventet.

Egentlig bør man bruke alle disse målene for effektivitet, og lære seg verdiene for oppsettet sitt. Gjør det mye enklere å planlegge oppskrifter og selve brygginga.
 
Kristoffer J skrev:
Jeg har sett de som også skiller på meskeutbytte og skylleutbytte.

Poenget med å måle før kok er vel at man kan ha noen tap under/etter koking. Spesielt hvis man måler volum etter at vørter er tappet på gjæringsdunk.

Effektivitet er et mål på hvor stor andel av maltstivelsen som omdannes til sukkerarter i prosent. Sukkeret fordamper ikke under kokingen. Effektiviteten vil derfor ikke endres av koking. Hvor mye sukker som går i sluket som trub sier ingenting om hvor effektiv konverteringen er. Derfor skal ikke effektivitet måles mot vørter til gjæring men til totalvolum før eller etter kok.

Ellers kunne man målt effektivitet på volum til gjæring eller på volum ferdig øl. Så lenge man snakker om sammenlignbare tall forteller alle tall noe om bryggeprosessen. Men det eneste tallet som forteller noe entydig om effektiviteten på meskeprosessen selve konverteringen er effektivitet målt i totalvolum før tapping til gjæring, enten før eller etter kok.

mvh
Bårdd
 
Bårdd skrev:
Kristoffer J skrev:
Jeg har sett de som også skiller på meskeutbytte og skylleutbytte.

Poenget med å måle før kok er vel at man kan ha noen tap under/etter koking. Spesielt hvis man måler volum etter at vørter er tappet på gjæringsdunk.

Effektivitet er et mål på hvor stor andel av maltstivelsen som omdannes til sukkerarter i prosent. Sukkeret fordamper ikke under kokingen. Effektiviteten vil derfor ikke endres av koking. Hvor mye sukker som går i sluket som trub sier ingenting om hvor effektiv konverteringen er. Derfor skal ikke effektivitet måles mot vørter til gjæring men til totalvolum før eller etter kok.

Ellers kunne man målt effektivitet på volum til gjæring eller på volum ferdig øl. Så lenge man snakker om sammenlignbare tall forteller alle tall noe om bryggeprosessen. Men det eneste tallet som forteller noe entydig om effektiviteten på meskeprosessen selve konverteringen er effektivitet målt i totalvolum før tapping til gjæring, enten før eller etter kok.

mvh
Bårdd

Joda, helt enig at sukker ikke fordampes. For å presisere poenget mitt ytterligere, siden det tydeligvis ikke kom ordentlig fram;
Trub, humle og vørter igjen i kjelen ved tapping til gjæringskar er tap av sukkerholdig væske i prosessen. Eventuell overkoking (ut av kjelen) fører også til ukvantifiserbare tap av sukker.
Jeg har vært borti ganske mange (blant annet på forumet her) som måler antall liter i gjæringsdunken (blant annet fordi disse ofte har litersmerking) for å beregne meskeeffektivitet. For å redusere antall feilkilder mener jeg det er greit å være konsekvent på at det er volum og SG etter mesking og skylling man er ute etter.
 
Kristoffer J skrev:
Bårdd skrev:
Kristoffer J skrev:
Jeg har sett de som også skiller på meskeutbytte og skylleutbytte.

Poenget med å måle før kok er vel at man kan ha noen tap under/etter koking. Spesielt hvis man måler volum etter at vørter er tappet på gjæringsdunk.

Effektivitet er et mål på hvor stor andel av maltstivelsen som omdannes til sukkerarter i prosent. Sukkeret fordamper ikke under kokingen. Effektiviteten vil derfor ikke endres av koking. Hvor mye sukker som går i sluket som trub sier ingenting om hvor effektiv konverteringen er. Derfor skal ikke effektivitet måles mot vørter til gjæring men til totalvolum før eller etter kok.

Ellers kunne man målt effektivitet på volum til gjæring eller på volum ferdig øl. Så lenge man snakker om sammenlignbare tall forteller alle tall noe om bryggeprosessen. Men det eneste tallet som forteller noe entydig om effektiviteten på meskeprosessen selve konverteringen er effektivitet målt i totalvolum før tapping til gjæring, enten før eller etter kok.

mvh
Bårdd

Joda, helt enig at sukker ikke fordampes. For å presisere poenget mitt ytterligere, siden det tydeligvis ikke kom ordentlig fram;
Trub, humle og vørter igjen i kjelen ved tapping til gjæringskar er tap av sukkerholdig væske i prosessen. Eventuell overkoking (ut av kjelen) fører også til ukvantifiserbare tap av sukker.
Jeg har vært borti ganske mange (blant annet på forumet her) som måler antall liter i gjæringsdunken (blant annet fordi disse ofte har litersmerking) for å beregne meskeeffektivitet. For å redusere antall feilkilder mener jeg det er greit å være konsekvent på at det er volum og SG etter mesking og skylling man er ute etter.


Takk for gode svar, Mine målinger er:

Effektivitet før kok:
7 kg malt x 296 = 2072

2072 / 31 liter = 66,83

56/66,83 = 83%

Effektivitet etter kok:
7 x 296 = 2072

2072 / 28,5 liter = 72,7

60/72,7 = 82,5%


Som en kan se er forskjellen kun på 0,5% og dette er akseptabelt. Men jeg ser helt klart at måling før kok er det mest interessante, slik at man kan styre inn korrekt OG etter kok jmf oppskrift.
 
Hiver meg på denne tråden fremfor å starte en ny.

Prøvde oss på delmesk (BIAB) for første gang på fredag, og er selvfølgelig veldig nysgjerrig på effektiviteten. Hadde vært veldig fint om noen kunne sett kjapt på regnestykket mitt.

Malt:
1,13 kg Pilsner (Weyermann) (3,3 EBC) Grain 1 19,2 %
0,45 kg Caramunich I (Weyermann) (100,5 EBC) Grain 2 7,7 %
0,23 kg Biscuit Malt (45,3 EBC) Grain 3 3,8 %
0,15 kg Aromatic Malt (Briess) (39,4 EBC) Grain 4 2,5 %
0,11 kg Special B Malt (354,6 EBC) Grain 5 1,9 %
0,09 kg Chocolate (Briess) (689,5 EBC) Grain 6 1,5 %

2,16 kg Malt.
Volum etter sparging: 13,7L
SG etter sparging: 1.017.
Temperatur: 75c
SG etter å ha justert for temperatur: 1.040.

Regnestykket blir da slik:
2.16 x 296 = 639.36

639.36 / 13.7 = 46.67

(1040-1000) / 46,67 = 0.857

85.7% effektivitet.

Kan dette stemme?

Skal sies at vi mesket på 65-66 grader i 75 min.
 
Kent skrev:
Hiver meg på denne tråden fremfor å starte en ny.

Prøvde oss på delmesk (BIAB) for første gang på fredag, og er selvfølgelig veldig nysgjerrig på effektiviteten. Hadde vært veldig fint om noen kunne sett kjapt på regnestykket mitt.

Malt:
1,13 kg Pilsner (Weyermann) (3,3 EBC) Grain 1 19,2 %
0,45 kg Caramunich I (Weyermann) (100,5 EBC) Grain 2 7,7 %
0,23 kg Biscuit Malt (45,3 EBC) Grain 3 3,8 %
0,15 kg Aromatic Malt (Briess) (39,4 EBC) Grain 4 2,5 %
0,11 kg Special B Malt (354,6 EBC) Grain 5 1,9 %
0,09 kg Chocolate (Briess) (689,5 EBC) Grain 6 1,5 %

2,16 kg Malt.
Volum etter sparging: 13,7L
SG etter sparging: 1.017.
Temperatur: 75c
SG etter å ha justert for temperatur: 1.040.

Regnestykket blir da slik:
2.16 x 296 = 639.36

639.36 / 13.7 = 46.67

(1040-1000) / 46,67 = 0.857

85.7% effektivitet.

Kan dette stemme?

Skal sies at vi mesket på 65-66 grader i 75 min.

Iflg formelen er det det. Har ikke mye erfaring ved måling av SG mtp temperatur justering. Kan det ligge en feilmargin her? Ellers så er det en liten feilmargin mtp det er annet tall enn 296 på spesialmalten, dog vil det siste her okke gjøre det største utslaget. Men du er nok på ca 80% vil jeg tro
 
uThaug skrev:
Kent skrev:
Hiver meg på denne tråden fremfor å starte en ny.

Prøvde oss på delmesk (BIAB) for første gang på fredag, og er selvfølgelig veldig nysgjerrig på effektiviteten. Hadde vært veldig fint om noen kunne sett kjapt på regnestykket mitt.

Malt:
1,13 kg Pilsner (Weyermann) (3,3 EBC) Grain 1 19,2 %
0,45 kg Caramunich I (Weyermann) (100,5 EBC) Grain 2 7,7 %
0,23 kg Biscuit Malt (45,3 EBC) Grain 3 3,8 %
0,15 kg Aromatic Malt (Briess) (39,4 EBC) Grain 4 2,5 %
0,11 kg Special B Malt (354,6 EBC) Grain 5 1,9 %
0,09 kg Chocolate (Briess) (689,5 EBC) Grain 6 1,5 %

2,16 kg Malt.
Volum etter sparging: 13,7L
SG etter sparging: 1.017.
Temperatur: 75c
SG etter å ha justert for temperatur: 1.040.

Regnestykket blir da slik:
2.16 x 296 = 639.36

639.36 / 13.7 = 46.67

(1040-1000) / 46,67 = 0.857

85.7% effektivitet.

Kan dette stemme?

Skal sies at vi mesket på 65-66 grader i 75 min.

Iflg formelen er det det. Har ikke mye erfaring ved måling av SG mtp temperatur justering. Kan det ligge en feilmargin her? Ellers så er det en liten feilmargin mtp det er annet tall enn 296 på spesialmalten, dog vil det siste her okke gjøre det største utslaget. Men du er nok på ca 80% vil jeg tro

75 grader er mye i korrigere for. Jo lenger over 40 grader man kommer jo mer unøyaktig blir korrigeringen.
 
Tilbake
Topp