AtleHass
Norbrygg-medlem
Hei.
Noen spørsmål fra en som er relativt fersk i denne hobbyen. Håper noen kan hjelpe meg litt på vei
Brygget min femte batch for snart to uker siden. Dette er første batchen jeg har brygget helt på egenhånd. Tidligere har jeg brygget med en eller flere andre. Så jeg er litt usikker på enkelte ting.
Jeg har forsøkt meg på en lager - Vienna Lager. Dette er første lager-ølen jeg brygger. Har lagt ved bilde av oppskriften, og i den forbindelse har jeg noen spørsmål:
1. I oppskriften står det at ølet er drikkeklart etter 5 uker. Og nederst står det modning 4 uker. Går ut i fra at modningen foregår på flaske, eller stemmer ikke det? Slik jeg tyder det da så menes det at gjæringen på karet skal være ferdig etter 1 uke. Men da jeg gjorde en måling etter den tiden fikk jeg kun 1.031 (OG målt: 1.054. FG skal være: 1.011) som resultat. Går det vel treigt for seg, eller er dette normal gjæringshastighet? Skal sies at jeg ikke har målt igjen etter dette.
2. Når jeg nå nærmer meg at jeg skal tappe på flasker lurer jeg litt på det med karbonering. Har lest på forumet tidligere at lagerøl må stå en viss stund i "normal" temperatur etter at det er tappet på flasker og sukret for at karboneringen skal skje, før ølet settes til modning ved temperaturen som er oppgitt i oppskriften. Men har ikke lykkes i å finne ut hvor lenge det snakk om, og ved hvilken temperatur?
Alle svar mottas med stor takk
Atle
Noen spørsmål fra en som er relativt fersk i denne hobbyen. Håper noen kan hjelpe meg litt på vei
Brygget min femte batch for snart to uker siden. Dette er første batchen jeg har brygget helt på egenhånd. Tidligere har jeg brygget med en eller flere andre. Så jeg er litt usikker på enkelte ting.
Jeg har forsøkt meg på en lager - Vienna Lager. Dette er første lager-ølen jeg brygger. Har lagt ved bilde av oppskriften, og i den forbindelse har jeg noen spørsmål:
1. I oppskriften står det at ølet er drikkeklart etter 5 uker. Og nederst står det modning 4 uker. Går ut i fra at modningen foregår på flaske, eller stemmer ikke det? Slik jeg tyder det da så menes det at gjæringen på karet skal være ferdig etter 1 uke. Men da jeg gjorde en måling etter den tiden fikk jeg kun 1.031 (OG målt: 1.054. FG skal være: 1.011) som resultat. Går det vel treigt for seg, eller er dette normal gjæringshastighet? Skal sies at jeg ikke har målt igjen etter dette.
2. Når jeg nå nærmer meg at jeg skal tappe på flasker lurer jeg litt på det med karbonering. Har lest på forumet tidligere at lagerøl må stå en viss stund i "normal" temperatur etter at det er tappet på flasker og sukret for at karboneringen skal skje, før ølet settes til modning ved temperaturen som er oppgitt i oppskriften. Men har ikke lykkes i å finne ut hvor lenge det snakk om, og ved hvilken temperatur?
Alle svar mottas med stor takk
Atle