Jeg klarte å skaffe noen nye og spennende tsjekkiske humlevarianter for dere. Disse er snart på vei fra Tsjekkia
.
Ny IPA-humle
Most®, dual-purpose humle
Agnus,
Vital,
Rubín,
Premiant, og aromahumle
Bohemie.
Jeg tror at ingen av disse ble noensinne tilgjengelig for norske hjemmebryggere (bortsett fra Premiant). Så jeg har skrevet noen korte beskrivelser:
Most®
Most (tsjekkisk for bru) er en helt ny humlevariant, lansert i 2020. Most er en krysning av Cascade og tsjekkisk villhumle, og er et tsjekkisk svar på nye amerikanske humletyper.
Most har høyt alfasyreinnhold, og intens aroma av tropisk frukt, i retning ananas, jordbær og grapefrukt.
Most er fortsatt veldig ukjent, selv i Tsjekkia. Enn så lenge ble den tatt i bruk kun av noen små mikrobryggerier, men Primátor bryggeri (et stort lagerbryggeri) har nettopp lansert en single-hop lager humla med Most.
Dere kan lese artikkel om humla/ølet
her og
her (tsjekkisk, men google translate is your friend - evt. spør meg
)
Most egner seg til bruk i moderne lagerøl, APA, IPA, golden ale m.m.
Agnus
Agnus har fått sitt navn som hyllest til dr. Beránek - berømt tsjekkisk humleoppdretter (beran=får).
Agnus er en dual-purpose humle - krysning av Saaz, Sládek, Bor, Northern Brewer, Fuggle og annen avlmateriale.
Agnus har høyt alfasyreinnhold (9-12%), og intens, karakteristisk aroma med høy andel av sitrus og frukt. Agnus har uvanlig høyt innhold av betasyre. Store tsjekkiske bryggerier bruker ofte Agnus i eksport-øl, fordi denne humla har positiv innvirkning på ølets stabilitet.
Brukes som bitterhumle i alle typer øl, og som aromahumle i alle typer lagerøl, belgiske og engelske ales.
Vital
Vital ble opprinnelig avlet frem til farmasøytisk og biomedisinsk bruk. Vital har uvanlig høyt innhold av xanthohumol og desmethylxanthohumol - stoffer som har positiv innvirkning på menneskelig helse.
Vital ble fort oppdaget av bryggere, og tatt i bruk i ølbrygging pga. sitt høyt alfasyreinnhold (12-16%), og behagelig, mild aroma av frukt og blomster.
Brukes som bitterhumle i alle typer øl, og som aromahumle i alle typer lagerøl, belgiske og engelske ales.
Bohemie
Bohemie er en aromahumle avlet frem fra Saaz og Sládek. Bohemie har klassisk blomster- og urteaktig humlearoma, og høyere alfasyreinnhold (5-8%) enn f.eks Saaz. Perfekt valg for alle som har lyst til å prøve noe nytt i tradisjonelle lagerøl.
Rubín
Rubín er en dual-purpose humlevariant, kryssning av Northern Brewer og Saaz. Rubín fikk sitt navn pga plantenes karakteristiske mørkerøde farge.
Rubín har høyt alfasyreinnhold (9-12%), og sterk aroma av urter og krydder. Rubín er et populært valg til mørke øl.
Premiant
Premiant er en veldig populær dual-purpose humle. Premiant gir ren og sterk bitterhet som ikke henger i munnen etter svelging. Aromaen er veldig mild.
Kombinasjon av Premiant og Saaz er blitt en standard hos mange tsjekkiske lager-bryggerier. Premiant har fullstendig erstattet utenlandsk bitterhumle (som f. eks Perle) i tsjekkisk brygging.
Bryggeriet Velkopopovický Kozel bruker Premiant som den eneste humla i de fleste ølene sine.
Hvis alt går bra, har jeg disse på lagerert ila 1-2 uker