RasmusTK
Norbrygg-medlem
Hei folkens,
Ny brygger her. Har kun et par brygg på samvittigheten (malt) og lurer på et par ting til neste brygg til helga.
Skal gjøre et forsøk på den prisbelønnede oppskrifta her i forumet, Royal Imperial Stout, og det er et par ting i denne oppskrifta jeg stusser litt på. Det står at det skal tilsettes kalsiumkarbonat og kalsiumsulfat i kokinga. Blir det så sur vørter at det må korrigeres, og hvorfor korrigeres det i så fall ikke under mesking? Og hvorfor står det 27 ml kalsiumkarbonat?
---
27 ml kalsiumkarbonat koketid 90 min
13 gram kalsiumsulfat koketid 90 min
---
Edit: her er oppskrifta http://norbrygg.no/forum/index.php/topic,3590.0.html
Og så lurer jeg på en annen ting. Denne skal jo ha ganske høy OG, noe som betyr at man ikke skyller etter med alt for mye vann, ikke sant? Vil det kunne være igjen nok forgjærbart sukker og smak til å kunne få en brukbar, men tynn, vørter ved skylling etter at "hovedvørter" er samlet? Jeg skal lage ca 15 L stout, og ser for meg ca 5 L ekstra etterpå. Jeg har nemlig to øl som står til gjæring nå, dvs. det er en øl som er splitta i to hvor den ene (21L) er kokt med aroma- og smakshumle mens den andre (5L) er kokt med mjødurt istedet (fjerna ca 6L før siste tilsats av humle, kokte så med mjødurt), som et eksperiment. Disse gjærkakene skal jeg da bruke til denne stouten, og tenkte kanskje bruke den lille til den tynne vørteren.
R
Ny brygger her. Har kun et par brygg på samvittigheten (malt) og lurer på et par ting til neste brygg til helga.
Skal gjøre et forsøk på den prisbelønnede oppskrifta her i forumet, Royal Imperial Stout, og det er et par ting i denne oppskrifta jeg stusser litt på. Det står at det skal tilsettes kalsiumkarbonat og kalsiumsulfat i kokinga. Blir det så sur vørter at det må korrigeres, og hvorfor korrigeres det i så fall ikke under mesking? Og hvorfor står det 27 ml kalsiumkarbonat?
---
27 ml kalsiumkarbonat koketid 90 min
13 gram kalsiumsulfat koketid 90 min
---
Edit: her er oppskrifta http://norbrygg.no/forum/index.php/topic,3590.0.html
Og så lurer jeg på en annen ting. Denne skal jo ha ganske høy OG, noe som betyr at man ikke skyller etter med alt for mye vann, ikke sant? Vil det kunne være igjen nok forgjærbart sukker og smak til å kunne få en brukbar, men tynn, vørter ved skylling etter at "hovedvørter" er samlet? Jeg skal lage ca 15 L stout, og ser for meg ca 5 L ekstra etterpå. Jeg har nemlig to øl som står til gjæring nå, dvs. det er en øl som er splitta i to hvor den ene (21L) er kokt med aroma- og smakshumle mens den andre (5L) er kokt med mjødurt istedet (fjerna ca 6L før siste tilsats av humle, kokte så med mjødurt), som et eksperiment. Disse gjærkakene skal jeg da bruke til denne stouten, og tenkte kanskje bruke den lille til den tynne vørteren.
R