Hei, når vi brygger med vårt system (40 L BIAB) tar vi utgangspunkt i ett "erfart" utbytte for å beregne hvor mye malt og vann vi trenger for å treffe ønskelig OG. Tidligere har vi benyttet ett utbytte 67% da dette er gjennomsnitt for alle våre batcher. Etter 10 batcher med vårt system har vi imidlertid funnet ut det finnes en tilsynelatende sammenheng mellom målt OG og beregnet utbytte (se vedlegg/bilde; en relativt overbevisende negativ korrelasjon mellom OG og utbytte). Dette medfører at når vi bruker ett konstant utbytte-tall (uavhengig av OG) resulterer det i at OG blir for høy når OG er lav, og omvendt.
Er det andre som har erfart det samme? Bruker dere evt. observerte data for å hensynta sammenhengen mellom ønsket OG og utbytte en legger til grunn for beregninger av malt- og vann-mengder. Og hvorfor er det slik? Intuitivt tenker jeg at sammenhengen virker fornuftig men er ikke sikker på forklaringen. Mulig at utbytte vil øke med økende sukkerkonsentrasjon-gradient (dvs. forskjellen mellom sukkerkonsentrasjon i vann og malt) hvis en slik gradient er den drivende kraften til reaksjonen (få sukker fra malt over til vannfasen)?
Må presisere at forutsigbarheten til systemet er hovedmålet - og ikke høyest mulig utbytte.
Er det andre som har erfart det samme? Bruker dere evt. observerte data for å hensynta sammenhengen mellom ønsket OG og utbytte en legger til grunn for beregninger av malt- og vann-mengder. Og hvorfor er det slik? Intuitivt tenker jeg at sammenhengen virker fornuftig men er ikke sikker på forklaringen. Mulig at utbytte vil øke med økende sukkerkonsentrasjon-gradient (dvs. forskjellen mellom sukkerkonsentrasjon i vann og malt) hvis en slik gradient er den drivende kraften til reaksjonen (få sukker fra malt over til vannfasen)?
Må presisere at forutsigbarheten til systemet er hovedmålet - og ikke høyest mulig utbytte.