Singel mesking uten skylling, fordeler/ulemper?

HansV

 
Jeg har begynt å tenke på ett nytt meskeoppsett hvor jeg kan meske med nesten hele volumet og kun bruke første tapping uten å skylle etterpå.
Tanken var å skaffe en kjøleboks som er stor nok, montere meskemanifold, kran, varmeelement og termostat i boksen. Så kan jeg fylle den med vann, sette på ønsket vanntemperatur og la det stå til det blir varmt nok. Så hiver jeg oppi malt, rører godt, mesker, sirkulerer og tapper. Hvis jeg mesker med 75% vannmengde kan jeg tilsette reste etterpå, om det ikke blir plass til alt i boksen.
Nå har jeg en mindre kjøleboks og kjører partiskylling.
Hva er fordelene og ulempene med disse metodene? Mesking uten skylling reduserer behovet for utstyr til kun meskeboks og kokekjele. Det blir også færre operasjoner når jeg slipper skylling, men ta lengere tid siden alt vannet må varmes før mesking.
Vil det bli bedre vørter med kun første tapping? Kan også kjøre to mekinger med mindre vannmengde og jeg skal lage go'øl.
Vil resultatet bli dårligere med større vann/malt forhold? Vil gå fra 2,5:1til 5-6:1.
Meskeeffektiviteten vil selvsagt bli litt lavere, men det er bare å bruke litt mer malt.
Fint å få litt gode innspill her. Oppsettet jeg har nå fungere helt fint, men det er alltid gøy å prøve andre metoder. Vil gjøre bryggingen så enkel som mulig, men også helst ha best mulig resultat.
 
No sparge brewing blir det kalt i engelsktalende deler av verden. Teknikken er godt likt av sine brukere for sin enkelhet. Fordeler er godt øl og enkel prosess, ulempen er 12,50kr ekstra i malt. Ellers er det sikkert 1000000 mer eller mindre relevante argumenter for og imot.
 
Jeg klarer meg lenge med 5 mer relevante argumenter for og imot. Greit å vite om det er noe jeg ikke har fått med meg som som favoriserer den ene eller andre metoden.
 
Skyllekaret mitt er en stor tønne som jeg hittil ikke har utnyttet hele volumet på. Dermed har jeg god mulighet til å fylle på alt skyllevannet i en engang (så slipper jeg å passe på ballansen med disse cm mens skyllingen pågår) Avsilt vørtermengde blir summen av alt vann som er tilsatt for mesking og senere etterfylt "overvann" - minus det som blir igjen i mesken etter at det har sluttet å renne. Dette kunne jeg enkelt testet ut, men er det noen som sitter med svaret ? Altså, hvor mye vann holder mesken på pr. kg malt ?
 
HansV skrev:
Jeg har begynt å tenke på ett nytt meskeoppsett hvor jeg kan meske med nesten hele volumet og kun bruke første tapping uten å skylle etterpå.
Tanken var å skaffe en kjøleboks som er stor nok, montere meskemanifold, kran, varmeelement og termostat i boksen. Så kan jeg fylle den med vann, sette på ønsket vanntemperatur og la det stå til det blir varmt nok. Så hiver jeg oppi malt, rører godt, mesker, sirkulerer og tapper. Hvis jeg mesker med 75% vannmengde kan jeg tilsette reste etterpå, om det ikke blir plass til alt i boksen.
Nå har jeg en mindre kjøleboks og kjører partiskylling.
Hva er fordelene og ulempene med disse metodene? Mesking uten skylling reduserer behovet for utstyr til kun meskeboks og kokekjele. Det blir også færre operasjoner når jeg slipper skylling, men ta lengere tid siden alt vannet må varmes før mesking.
Vil det bli bedre vørter med kun første tapping? Kan også kjøre to mekinger med mindre vannmengde og jeg skal lage go'øl.
Vil resultatet bli dårligere med større vann/malt forhold? Vil gå fra 2,5:1til 5-6:1.
Meskeeffektiviteten vil selvsagt bli litt lavere, men det er bare å bruke litt mer malt.
Fint å få litt gode innspill her. Oppsettet jeg har nå fungere helt fint, men det er alltid gøy å prøve andre metoder. Vil gjøre bryggingen så enkel som mulig, men også helst ha best mulig resultat.

Mindre volum, men "bedre" maltsmak er det jeg kommer på.
 
Tilbake
Topp