skum problematikk

heljar

Norbrygg-medlem
jeg leverer øl på fat til en restaurant og det har fungert rimelig greit i forhold til skum. jeg leverer to og to fat i slengen slik at fat nr, 2 får stått i ro en par ukers tid før det blir koblet til. fatene har stått med 1,5 bar trykk en ukes tid før de kobles til. nå har jeg opplevd noe nytt og problematisk for første gang. det første fatet var det ingen problemer med å tappe fra, passe med skum, og alt vel. men når fat nr.2 ble koblet til så opplever servitørene at det er altfor mye skum, det er akkurat som det er luft i tappelinja, men det skall vel ikke gå an?? fatene har stått lagret likt, samme trykk, temperatur osv... er dette noe som bare kan skje uten at det finnes noen forklaring, har noen av dere andre opplevd dette?? kan det gå an at det er noe i fatet som forårsaker dette?? noen fornuftige ideer??
 

PetterL

Norbrygg-medlem
Fortsatt gjæring etter det kom på fat = overkarbonering. Fatet for tidlig, kontaminering, hop creep?

er det humleøl så kan humlerester ha delvis plugga fatkoblingen og det blir skumparty.

1,5bar og hvilken temperatur?
 

heljar

Norbrygg-medlem
1.5 bar ved 4 grader. det har aldri før vært problematisk. 0,8 bar på tappelinja. har mere troa på humlerester en plass i systemet . kanskje jeg renser tappelinja i morgen. men som sagt, det første fatet var uproblematisk. problemet oppstod med en gang det ble byttet fat.
 

Steinar Huneide

Norbrygg-medlem
Tapp av litt øl og slå gjennom et kaffefilter for å fjerne kullsyra. Mål SG ved romtemperatur. Kan være kontaminasjon i fatet.
 

TorfinnS

Norbrygg-medlem
1.5 bar ved 4 grader. det har aldri før vært problematisk. 0,8 bar på tappelinja. har mere troa på humlerester en plass i systemet . kanskje jeg renser tappelinja i morgen. men som sagt, det første fatet var uproblematisk. problemet oppstod med en gang det ble byttet fat.
1,5 bar ved 4 grader er jo litt mye. Det kan jo være forklaringen. Det tar litt tid før det blir overkarbonert, så det første fatet kan være blitt tømt før det ble høyt karbonert.
 

PetterL

Norbrygg-medlem
1,5bar @ 4C gir en karbonering på 3,4 CO2 volumer som er veldig høyt. Lavere trykk i tappelinja gjør saken enda verre.....
 

Oddvar Demmo

Norbrygg-medlem
Utvilsomt for høyt trykk, deretter kan det ha samlet seg humlerester i tappelinjen, dette bekrefter det de første innleggene antyder :)
Men hva består tappelinjen av ?
OT: hvordan har du fått til leveranser av øl ?
 

heljar

Norbrygg-medlem
Utvilsomt for høyt trykk, deretter kan det ha samlet seg humlerester i tappelinjen, dette bekrefter det de første innleggene antyder :)
Men hva består tappelinjen av ?
OT: hvordan har du fått til leveranser av øl ?
kan nok hende at det er for høyt trykk, skall prøve med mindre trykk på de neste fatene. det er bare det at jeg har levert 8 fat tidligere, med de samme verdiene og det har aldri tidligere vært problemer. men jeg ser jo ut fra kullsyretabellen at du har rett. har akkurat vært i restauranten for å "feilsøke" har renset annlegget men problemet er det samme. derimot så oppdaget jeg en "knitrelyd" i tappekrana. og hver gang lyden kommer så kommer det masse skum. skall kontakte leverandøren i morgen, kan jo være noe. takk for gode tips. angående tillatelse til å levere øl. ikke så vanskelig som man skulle tro. har nok ikke brukt mere en 3-4 timer foran pc en for å fylle ut diverse skjemaer. tegninger over produksjonslokale, hms osv... behandlingsgebyret til helsedirektoratet er skyhøy( 12000,-) i tillegg er det en årlig avgift på 5000,- utover dette så er det ganske greit, men avgiftene er skyhøye. hvis jeg produserer øl med 6% alkohol, levert i 0,5 liters flasker så betaler jeg 44 kroner pr. liter i avgift til staten. så det sier seg selv at det er ikke akkurat noen gullgruve. men artig hobby..:D
 
Topp