Som fersk brygger ønsker jeg å få korrigert teknikken min. Både for bedring i kvalitet og for min egen forståelse av om ting gjøres rett.
Jeg har en BeerBrew 30 versjon 3, og benytter ferdigsett som følger med. Tenker det er det enkleste for meg nå i begynnelsen. Som ny er jeg usikker på om jeg forstår terminologien innen brygging helt ut, og som ett ledd for kompensering av min manglende forståelse benyttes jeg bruksanvisningen så og si slavisk.
Her er "gangen" i min prosess:
(Presiserer først og fremst at alt utstyr vaskes grundig, og alt som kommer i kontakt med avkjølt vørter er sterilisert med Star-San.)
Fyller BB med vann opp til navnet "BeerBrew" på innsiden. Dette gir rundt 27 liter. Dette varmes opp til ca 70 grader. Altså 5 grader over ønsket temperatur. Bruker litermål for å tømme malten i. Rører ut for hver liter malt. Antar dette er lurt for å unngå klumping av malt. Når alt av malt er rørt ut sirkulerer jeg med en kasserolle kontinuerlig i rundt 10 minutter. Sjekker temperaturen og har til nå hatt 66 grader når jeg setter på lokk, skur ned termostaten slik at BB ikke starter og lar det stå i 70min. Sjekker kun temperaturen etter par ganger underveis, men den holder seg ca rundt 66 gr.
Skrur så termostaten opp til ca 76 grader (95% effekt) og venter 5 min. starter deretter med sirkulering. Sirkulerer nesten konstant i 80min. Rører med målestaven (avsaget kosteskaft) nå og da. Spesielt føler jeg jeg må rote litt i bunnen av silkaret slik at vørteren renner gjennom. Måling med ekstern termometer vises at termperaturen stort sett holder seg rundt 77-78.
Hever så silkaret og lar det renne av i 5 minutter før jeg litt om litt tømmer over 10 liter vann som holder ca 80 grader. Når det nesten er slutt på drypping/renning fra silkaret fjernes det og termostaten skrus opp til koking. Når det begynner å koke skrus effekten ned til 60%. Lokket ligger på med en 2-3 cm glippe. Kokingen er av den kraftige rullende sorten. Humle er tilsatt utfra angivelser i oppskrift. Protafloc tilsatt når det er 15 min igjen. Likeså med avkjøler for desinfisering. Når det har kokt i 60 minutter slås termostaten ned til null og kjølingen starter. Rører med målepinnen samtidig hele veien ned til 22-23 graders temperatur.
Kran åpnes og vørter renner over i gjæringskar. Benytter dørslag for å fange litt av uønsket malt. Har og en tanke om at vørteren får luft gjennom å renne gjennom ett dørslag!?! Gjær tilsettes og lokk settes på. Rister spannet i 5 heftige minutter for god blanding og tilsetning av oksygen. Gjærlås påføres. Har gjennom 3 batch'er oppnådd 22-24l til gjæring.
Hva synes dere om metoden jeg benytter? Gjerne gi kommentarer for på hva dere mener jeg gjør feil og absolutt ikke burde gjør,..... eller kanskje noen har tips til forbedringer.....
Jeg har en BeerBrew 30 versjon 3, og benytter ferdigsett som følger med. Tenker det er det enkleste for meg nå i begynnelsen. Som ny er jeg usikker på om jeg forstår terminologien innen brygging helt ut, og som ett ledd for kompensering av min manglende forståelse benyttes jeg bruksanvisningen så og si slavisk.
Her er "gangen" i min prosess:
(Presiserer først og fremst at alt utstyr vaskes grundig, og alt som kommer i kontakt med avkjølt vørter er sterilisert med Star-San.)
Fyller BB med vann opp til navnet "BeerBrew" på innsiden. Dette gir rundt 27 liter. Dette varmes opp til ca 70 grader. Altså 5 grader over ønsket temperatur. Bruker litermål for å tømme malten i. Rører ut for hver liter malt. Antar dette er lurt for å unngå klumping av malt. Når alt av malt er rørt ut sirkulerer jeg med en kasserolle kontinuerlig i rundt 10 minutter. Sjekker temperaturen og har til nå hatt 66 grader når jeg setter på lokk, skur ned termostaten slik at BB ikke starter og lar det stå i 70min. Sjekker kun temperaturen etter par ganger underveis, men den holder seg ca rundt 66 gr.
Skrur så termostaten opp til ca 76 grader (95% effekt) og venter 5 min. starter deretter med sirkulering. Sirkulerer nesten konstant i 80min. Rører med målestaven (avsaget kosteskaft) nå og da. Spesielt føler jeg jeg må rote litt i bunnen av silkaret slik at vørteren renner gjennom. Måling med ekstern termometer vises at termperaturen stort sett holder seg rundt 77-78.
Hever så silkaret og lar det renne av i 5 minutter før jeg litt om litt tømmer over 10 liter vann som holder ca 80 grader. Når det nesten er slutt på drypping/renning fra silkaret fjernes det og termostaten skrus opp til koking. Når det begynner å koke skrus effekten ned til 60%. Lokket ligger på med en 2-3 cm glippe. Kokingen er av den kraftige rullende sorten. Humle er tilsatt utfra angivelser i oppskrift. Protafloc tilsatt når det er 15 min igjen. Likeså med avkjøler for desinfisering. Når det har kokt i 60 minutter slås termostaten ned til null og kjølingen starter. Rører med målepinnen samtidig hele veien ned til 22-23 graders temperatur.
Kran åpnes og vørter renner over i gjæringskar. Benytter dørslag for å fange litt av uønsket malt. Har og en tanke om at vørteren får luft gjennom å renne gjennom ett dørslag!?! Gjær tilsettes og lokk settes på. Rister spannet i 5 heftige minutter for god blanding og tilsetning av oksygen. Gjærlås påføres. Har gjennom 3 batch'er oppnådd 22-24l til gjæring.
Hva synes dere om metoden jeg benytter? Gjerne gi kommentarer for på hva dere mener jeg gjør feil og absolutt ikke burde gjør,..... eller kanskje noen har tips til forbedringer.....