Hei alle sammen!
Jeg er ganske fersk i gamet, har tre brygg bak meg og blir bare mer og mer interessert i brygging. Nå trenger jeg noen tips til forbedringer..
Jeg brygger på en Beer Maker 30 fra Vin og Bar. Veldig fornøyd med utstyret, til tross for litt unøyaktig termostat og slikt..
Mitt første brygg var all-grain settet American Pale Ale fra Vin og Bar. Bryggingen gikk relativt greit, litt "tykk" mash, men vørteren smakte
og så bra ut. Det ferdige ølet ble også riktig godt!
Settet skulle gi ca. 25 L ferdig øl, men etter koking og avkjøling satt jeg igjen med rundt 18L.
Her er problemet mitt.. Jeg ender alltid opp med altfor lite ferdig vørter.
Mitt siste brygg var et forsøk på en Fyr og Flamme klone. Oppskrift med 5,6 kg malt og sluttvolum på 21 L.
Jeg har forsøkt å beregne hvor mye meskevann og skyllevann jeg trenger gitt de forskjellige kildene til tap.
Meskevann: 26 L (dette måtte reduseres til 22 L da vannet oversteg silkaret etter tilsetting av malt. 5,6 kg malt synes å være rundt maks for Beer Maker 30)
Absorbsjon korn: 5 L
Skyllevann: 5L (endret til 10 L siden meskevannet ble redusert)
Pre-boil: 26 L (eller 27 L i henhold til endringene)
Tap 90 min koking: 4 L
Tap trub: 1,5 L
Sluttvolum: ca. 21 L
I følge beregningene min burde dette altså gi 21 L i gjæringsdunken, men jeg endte opp med ca. 15 L! På forhånd hadde jeg målt opp 26 L i kokekaret (uten silkaret)
slik at jeg skulle kunne tilpasse pre-boil volumet mitt. Denne traff jeg ganske bra.
Kokingen var ganske livlig i 90 min, det sydet og boblet noe voldsomt. Det er kanskje her noe av problemet mitt ligger? Hvor heftig bør det koke?
I tillegg målte jeg OG på 1053, oppskriften skulle gi 1057 ved 75% effektivitet. Jeg endte vel på en rundt 50%..
Jeg skjønner at jeg tydeligvis har en LAAANG vei å gå for å få opp effektiviteten min..
Har dere noen tips og forslag? Skal sette en Belgisk Wit i helgen og vil gjerne treffe både volum og OG litt bedre denne gangen..
Takker på forhånd for hjelpen!
Jeg er ganske fersk i gamet, har tre brygg bak meg og blir bare mer og mer interessert i brygging. Nå trenger jeg noen tips til forbedringer..
Jeg brygger på en Beer Maker 30 fra Vin og Bar. Veldig fornøyd med utstyret, til tross for litt unøyaktig termostat og slikt..
Mitt første brygg var all-grain settet American Pale Ale fra Vin og Bar. Bryggingen gikk relativt greit, litt "tykk" mash, men vørteren smakte
og så bra ut. Det ferdige ølet ble også riktig godt!
Settet skulle gi ca. 25 L ferdig øl, men etter koking og avkjøling satt jeg igjen med rundt 18L.
Her er problemet mitt.. Jeg ender alltid opp med altfor lite ferdig vørter.
Mitt siste brygg var et forsøk på en Fyr og Flamme klone. Oppskrift med 5,6 kg malt og sluttvolum på 21 L.
Jeg har forsøkt å beregne hvor mye meskevann og skyllevann jeg trenger gitt de forskjellige kildene til tap.
Meskevann: 26 L (dette måtte reduseres til 22 L da vannet oversteg silkaret etter tilsetting av malt. 5,6 kg malt synes å være rundt maks for Beer Maker 30)
Absorbsjon korn: 5 L
Skyllevann: 5L (endret til 10 L siden meskevannet ble redusert)
Pre-boil: 26 L (eller 27 L i henhold til endringene)
Tap 90 min koking: 4 L
Tap trub: 1,5 L
Sluttvolum: ca. 21 L
I følge beregningene min burde dette altså gi 21 L i gjæringsdunken, men jeg endte opp med ca. 15 L! På forhånd hadde jeg målt opp 26 L i kokekaret (uten silkaret)
slik at jeg skulle kunne tilpasse pre-boil volumet mitt. Denne traff jeg ganske bra.
Kokingen var ganske livlig i 90 min, det sydet og boblet noe voldsomt. Det er kanskje her noe av problemet mitt ligger? Hvor heftig bør det koke?
I tillegg målte jeg OG på 1053, oppskriften skulle gi 1057 ved 75% effektivitet. Jeg endte vel på en rundt 50%..
Jeg skjønner at jeg tydeligvis har en LAAANG vei å gå for å få opp effektiviteten min..
Har dere noen tips og forslag? Skal sette en Belgisk Wit i helgen og vil gjerne treffe både volum og OG litt bedre denne gangen..
Takker på forhånd for hjelpen!