Smaksforskjell mellom sukker- og naturlig karbonert brygg?

Ja, overskriften sier vel det meste om det jeg lurte på.  Fått med meg de andre åpenbare forskjellene; men har ikke funnet noe direkte om dette.  Mener å ha lest at bruk av sukkerlake vil medføre en effektivisering av utgjæringen, som medfører et litt tørrere sluttprodukt.

MVH

Morten M
 
I prinsippet ikke egentlig noen forskjell. Ølet blir ikke tørrere, og utgjæringen blir ikke egentlig bedre, men siden OG-en teknisk sett øker litt når man tilsetter sukkerlake, vil jo selvsagt utgjæringsprosenten gå opp. Det som kan forekomme er smaksforskjeller som en førge av at det blir litt mer gjæringsaktivitet og noe mer gjær i naturlig karbonert øl, men om man behandler ølet riktig vil ikke dette ha betydning. Det hevdes at naturlig karbonert øl har en fordel i den forstand at gjæren vil ta opp eventuell oksygen som kommer inn i ølet ved fat/flasketapping, men dette er en sannhet med modifikasjoner. Gjæren vil ta opp en del av oskygenet, men ikke alt, og selv om man tilsetter kullsyre kunstig, vil det være en god del gjær igjen i brygget, så gjæren vil likevel kalre å fjerne en del av oksygenet. Det hevdes også at naturlig kullsyre gir finere bobler og tettere skum på ølet, enn om man karbonerer kunstig. Dette er regelrett tull. Det er nesten snarere tvert om. I et øl med en stor mengde partikler i oppløsning (som gjærceller) vil det være flere punkter hvor CO2-bobler kan dannes. etterhvert som ølet blir klarere, vil gjerne også skummet bli bedre og boblene bli finere. Dette er en av grunnene til at øl som har lagret lenge gjerne har tettere skum og mindre bobler enn ferskt øl.
 
Tilbake
Topp