Marius K.
Norbrygg-medlem
Hoi!
Skal snart i gang med å brygge en SMaSH APA med Maris Otter og Nelson Sauvin. Jeg er meget glad i humlesmak og -aroma, og tenkte derfor å gjøre alle humletilsetningene fra 20 minutter og frem til flameout.
Jeg har hørt at Nelson er ganske "fruktig" og intens, og at det derfor kan være lurt å meske lavt (64-65 grader) for å unngå et øl med for mye restsødme, i tillegg til en humle som også kan oppleves som "litt mye" (jeg har personlig aldri testet denne selv..) Noen tanker rundt dette? Jeg har ikke lyst på et øl som blir altfor tynt, men heller ikke et som man kun klarer en halv liter av om gangen.
Oppskriften jeg tenkte kjøre er som følger:
APA – Nelson Sauvin
Generelt
OG: 1,053
FG: 1,012
Farge (beregnet) EBC: 10,8
Beregnet bitterhet (IBU Noonan): 42,4
Sluttvolum i kjele: 22 liter
BU:GU ratio 0,80
Malt / Flaka / Spraymalt
Marius Otter Pale Malt (7 EBC) 4,910 kilo
Humle og andre tilsetninger:
20 min: Nelson Sauvin [12,1 %] - IBU Noonan: 11,6 15,0 gram
15 min: Nelson Sauvin [12,1 %] - IBU Noonan: 9,9 15,0 gram
15 min: Whirlfloc 0,5 tablett
10 min: Nelson Sauvin [12,1 %] - IBU Noonan: 8,8 20,0 gram
10 min: Gjærnæring 2,2 gram (0,1 gram per liter)
5 min: Nelson Sauvin [12,1 %] - IBU Noonan: 6,6 20,0 gram
0 min: Nelson Sauvin [12,1 %] - IBU Noonan: 5,5 20,0 gram
Tørrhumling: Nelson Sauvin [12,1 %] 3,0 gram per liter
Gjær
WLP001 California ale 1 Rør / x,x liter starter på magnetrører
Vannjustering
I mesken: Kalsiumsulfat 5,2 gram
I mesken: Kalsiumkarbonat 1,7 gram
I skyllevann: Kalsiumsulfat 3,5 gram
Gjæringstemperatur og -tid
Start på 18 grader. Øk med en grad per dag til 20 grader. Hold temperaturen der. Total gjæring i 14 dager.
Skal snart i gang med å brygge en SMaSH APA med Maris Otter og Nelson Sauvin. Jeg er meget glad i humlesmak og -aroma, og tenkte derfor å gjøre alle humletilsetningene fra 20 minutter og frem til flameout.
Jeg har hørt at Nelson er ganske "fruktig" og intens, og at det derfor kan være lurt å meske lavt (64-65 grader) for å unngå et øl med for mye restsødme, i tillegg til en humle som også kan oppleves som "litt mye" (jeg har personlig aldri testet denne selv..) Noen tanker rundt dette? Jeg har ikke lyst på et øl som blir altfor tynt, men heller ikke et som man kun klarer en halv liter av om gangen.
Oppskriften jeg tenkte kjøre er som følger:
APA – Nelson Sauvin
Generelt
OG: 1,053
FG: 1,012
Farge (beregnet) EBC: 10,8
Beregnet bitterhet (IBU Noonan): 42,4
Sluttvolum i kjele: 22 liter
BU:GU ratio 0,80
Malt / Flaka / Spraymalt
Marius Otter Pale Malt (7 EBC) 4,910 kilo
Humle og andre tilsetninger:
20 min: Nelson Sauvin [12,1 %] - IBU Noonan: 11,6 15,0 gram
15 min: Nelson Sauvin [12,1 %] - IBU Noonan: 9,9 15,0 gram
15 min: Whirlfloc 0,5 tablett
10 min: Nelson Sauvin [12,1 %] - IBU Noonan: 8,8 20,0 gram
10 min: Gjærnæring 2,2 gram (0,1 gram per liter)
5 min: Nelson Sauvin [12,1 %] - IBU Noonan: 6,6 20,0 gram
0 min: Nelson Sauvin [12,1 %] - IBU Noonan: 5,5 20,0 gram
Tørrhumling: Nelson Sauvin [12,1 %] 3,0 gram per liter
Gjær
WLP001 California ale 1 Rør / x,x liter starter på magnetrører
Vannjustering
I mesken: Kalsiumsulfat 5,2 gram
I mesken: Kalsiumkarbonat 1,7 gram
I skyllevann: Kalsiumsulfat 3,5 gram
Gjæringstemperatur og -tid
Start på 18 grader. Øk med en grad per dag til 20 grader. Hold temperaturen der. Total gjæring i 14 dager.